16 C
București
luni, 30 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăSurogate pentru întreprinzători

Surogate pentru întreprinzători

Măsurile anunţate ieri de Guvern facilitează activitatea micilor firme, dar rămân marile probleme din mediul de afaceri.

 

Guvernul a făcut ieri un prim pas, mic şi timid, în direcţia îmbu­nă­tă­ţirii mediului de afaceri din România. Măsurile nu vor avea impact bugetar negativ şi vor aştepta acceptul FMI, a cărui delegaţie va sosi în România după limpezirea situaţiei pe scena politică.

Una dintre măsurile anunţate se referă la obligaţia achitării TVA către stat doar după ce factura aferentă a fost încasată. Sistemul actual, păgubos, presupune că plata se face chiar de la momentul emiterii facturii. Oficialii FMI au fost informaţi asupra intenţiei Guvernului de a introduce această prevedere. Ea va fi aplicată doar în cazul firmelor cu o cifră de afaceri anuală mai mică de 500.000 de euro, nu se va aplica în cazul relaţiilor comerciale între firmele afiliate.

Secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Liviu Voinea spune că de prevedere vor beneficia 92,8% din firmele active în România, acestea având o cifră de afaceri sub 500.000 euro.

În cazul firmelor beneficiare, acestea nu îşi vor mai putea deduce imediat TVA, – ca în prezent, ci doar după ce vor face plata. Se aşteaptă ca măsura să reducă rambursările fictive de TVA. „Rambursările de TVA în prezent se pot face în absenţa dovezii plăţii. Noua măsură va elimina rambursările fictive de TVA, fiind nevoie de dovada plăţii. În prezent, jumătate din activitatea ANAF are în vedere verificarea acestor rambursări de TVA”, spune Liviu Voinea. Acesta a mai precizat că măsura nu va afecta negativ bugetul. El a mai arătat că în lunile următoare va fi implementată o directivă europeană ce va obliga instituţiile statului să nu întârzie mai mult de 30 de zile cu plata facturilor.

Alte măsuri: scutire la angajarea unor categorii de şomeri

Tot ieri, Victor Ponta a anunţat şi creşterea plafonului de deductibilitate a cheltuielilor cu inves­tiţiile în domeniul cercetării, de la 20% la 50% şi, totodată, posibilitatea decontării TVA la proiectele finanţate de UE.

Nu în ultimul rând, firmele ce vor angaja şomeri în vârstă de până la 25 de ani sau de peste 55 de ani vor fi scutite timp de un an la plata contribuţiilor de asigurări sociale, dacă vor menţine persoanele angajate cel puţin încă un an. În cazul în care datornicii la buget îşi vor plăti obligaţiile către acesta (principal şi dobândă) în perioada 1 septembrie 2012-31 decembrie 2012, ele vor fi scutite de plata penalităţilor.

Mediul de afaceri,  interesat de fiscalitatea din 2013

Cristian Pârvan, secretar general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), se întreabă de ce a trebui să treacă patru ani pentru ca Guvernul să adopte o  măsură propusă de întreprinzători încă din 2009, res­pectiv cea privitoare la angajarea şomerilor. Totodată, el spune că Guvernul trebuie să anunţe mediul de afaceri asupra regimului fiscal aplicabil în următorii ani. „Măsurile sunt bune, însă nu trebuie discutate câte una. Guvernul administrează mediului de afaceri «una caldă, alta rece»”. Pârvan face referire la propunerea cuprinsă în proiectul de Lege a sănătăţii de a se plăti contribuţiile de asigurări de sănătate în funcţie de salariul mediu pe economie.

Daniel Anghel, de la Consiliul Investitorilor Străini, consideră că măsura referitoare la vărsarea TVA către stat va ameliora fluxul de lichidităţi pe termen scurt al micilor întreprinzători. „Este o picătură într-un ocean de apă”, spune însă el. Măsura ar fi tre­buit extinsă şi la nivelul insti­tuţiilor publice.

Cerinţe mult mai mari ale întreprinzătorilor

În luna octombrie a anului trecut CIS a propus însă un set de măsuri radicale de ameliorare a mediului de afaceri, care ar putea readuce România pe harta in­­ves­­tiţiilor străine. Acestea erau: introducerea legii holdingurilor în România, reducerea contribu­ţiilor de asigurări sociale, exceptarea de la plata impozitului în România pentru fondurile de investiţii cu sediul în străinătate,  introducerea deductibi­lităţii integrale pentru cheltuielile rezultate din casarea stocurilor şi a mijloacelor fixe,  scutirea totală de la plata impozitului pe profitul reinvestit, reducerea cotei standard a TVA înapoi la 19%. c

Doru Cireasa
Doru Cireasa
Doru Cireasa
Cele mai citite

VIDEO Un adolescent de 18 ani și-a pierdut viața într-un accident rutier

Un adolescent în vârstă de 18 ani și-a pierdut viața, după ce mașina pe care o conducea a intrat cu viteză într-un parapet de...

Doi pensionari au rămas fără locuință în urma unui incendiu. Focul a fost pus chiar de către fiul lor

Doi pensionari din comuna Deleni, județul Iași, au rămas sub cerul liber, după ce casa le-a fost distrusă de un incendiu în noaptea de...

RAReș îți răspunde rapid: Chatbotul Registrului Auto Român, ghidul tău digital pentru informații auto

Inovația de la Registrul Auto Român face legătura între șoferi și informații tehnice despre mașinile lor Registrul Auto Român anunţă că a lansat Chatbotul RAReş,...
Ultima oră
Pe aceeași temă