» Fermierii trebuiau sa primeasca subventiile pe hectar pana la finalul lunii trecute, insa reprezentantii lor reclama faptul ca Agentia de Plati si Interventie in Agricultura (APIA) inca nu a dat banii integral agricultorilor care au cerut ajutoare.
Oficialii agriculturii asteapta o derogare de la CE pentru a acorda si restul ajutoarelor si explica intarzierea platilor si prin nereguli in cererile solicitantilor.
Potrivit secretarului de stat din Ministerul Agriculturii (MADR) Gheorghe Albu, MADR a facut o cerere Comisiei Europene (CE) pentru prelungirea termenului pana la care se pot face platile, insa sansele de reusita ale acestei initiative sunt destul de scazute.
Vinovatii pentru situatia in cauza sunt cei de la APIA, potrivit lui Viorel Matei, presedintele Federatiei Nationale a Producatorilor Agricoli din Romania (FNPAR), care sustine ca "in Ialomita au fost efectuate plati in proportie de aproximativ 54%, iar in Timis de 78%, aceste cifre fiind bazate pe documente oficiale". O alta problema in sistemul de plati a aparut din masuratorile gresite ale suprafetelor agricole, efectuate de diferite firme ai caror reprezentanti, "atunci cand au fost invitati la discutii impreuna cu FNPAR si MADR, nu au vrut sa participe", ne-a mai spus Matei.
Motivele pentru care platile au fost intarziate sunt obiective, sustine Albu, acestea variind de la completarea gresita a actelor necesare pana la supradeclararea terenurilor supuse platilor. Totusi, secretarul de stat afirma ca "nu este o problema deosebita cea a intarzierii platilor, alte tari din UE regasindu-se in aceeasi situatie ca si noi". El mai atrage atentia asupra faptului ca pentru Romania "2008 a fost primul an in care s-au efectuat astfel de plati si este normal sa apara diferite probleme in implementarea aplicatiilor specifice".
Atunci cand vine vorba despre declaratiile celor de la FNPAR, care sustin ca procentul de plati efectuate este cu aproximativ 10% mai mic decat cel de la APIA, Albu inclina sa le dea dreptate celor din urma, spunand ca are incredere in datele Agentiei de Plati si in nivelul lor de obiectivitate. Cat despre intarzierea subventiilor, Albu aminteste termenul stabilit de efectuare a platilor, si anume 1 decembrie 2007-30 iunie 2008. Pentru depasirea acestui termen, "Romania ar putea fi penalizata cu 10% din suma care mai este de plata, adica in jurul valorii de 3 milioane euro", completeaza secretarul de stat.
Viorel Matei, completat si de Dan Botanoiu, director executiv al FNPAR, sustine ca fermierul roman va pleca cu un handicap in ceea ce priveste productia, cauzat de intarzierea primirii banilor, iar "Romania nu este atat de bogata incat sa isi permita sa plateasca penalizarile pentru intarzierea platilor pentru Agricultura". Botanoiu a mai accentuat faptul ca, "desi trecem printr-un an agricol foarte bun, acesta nu se extinde si la beneficiari".
Totodata, presedintele FNPAR a criticat si reducerea accizelor pentru motorina, motivand ca este prea mica. Matei a propus "sa se acorde o subventie de 300 de lei, in locul subventiei pentru motorina, sub formula unei compensari energetice. Din punctul nostru de vedere, este corect sa facem legi prin care fermierul roman sa fie la un nivel cu cel european".
Conflict
» Statul si fermierii calculeaza diferit
Reprezentantii fermierilor si ai APIA au statistici diferite privind platile efectuate pana la 30 iunie 2008. sefii FNPAR afirma ca, pana la acea data, APIA a rezolvat doar 88,45% si acuza Agentia de Plati de dezinformare. In replica, oficialii APIA sustin ca "datele oferite de FNPAR sunt false si reprezinta o incercare de dezinformare a publicului, in special a beneficiarilor directi, fermierii romani".