Agenţia Moody’s a pus sub observaţie ratingul SUA pentru a determina autorităţile să ajungă la o înţelegere privind planul de reducere a deficitelor. Mişcarea Moody’s, prima de acest tip din 1995 până în prezent, a fost imediat urmată de o avertizare asemănătoare a Standard&Poor’s care a ales să informeze în particular politicienii şi preşedinţii marilor companii din Statele Unite asupra pericolului care planează asupra celei mai mari economii a lumii.
Statele Unite sunt cotate încă din 1917 cu cel mai înalt grad de siguranţă posibil (ratingul Aaa) fapt care permite ţării să se împrumute la dobânzi foarte reduse(în jur de 1% în prezent). Preşedintele Barack Obama intenţionează să convoace şefii de comisii din senatul Statelor Unite pentru o nouă discuţie privind reducerea deficitului bugetar. Obama nu a reuşit deocamdată să impună planul de austeritate care presupune o reducere cu 2.000 de miliarde de dolari a deficitului deşi a avut mai multe discuţii cu factorii de decizie, anunţă Bloomberg citând surse din anturajul Casei Albe. Economia SUA este dependentă de împrumuturile luate de la bănci şi de pe pieţele internaţională, datoria guvernamentală fiind de nu mai puţin de 14.300 de miliarde de dolari, cea mai mare din lume.
Orice creştere de dobândă este un dezastru
În acest context, potrivit analiştilor Bank of America, o creştere cu doar 0,5% a dobânzii la care se împrumută guvernul american ar încetini creşterea economică(şi aşa fragilă) cu 0,4%. Principalul efect al unei retrogradări ar fi chiar creşterea dobânzii mai ales că cel mai important “cumpărător” de bonduri ale Statelor Unite(China) intenţionează să îşi “reevalueze poziţia” în ceea ce priveşte deţinerile de titluri ale SUA. Comportamentul investitorilor arată o îngrijorare pe termen lung în condiţiile în care dobânzile au crescut mai ales pentru titlurile emise pe 30 de ani(cea mai lungp scadenţă).
Europa stă mai rău
Nici în Europa situaţia nu este mai bună, criza din Grecia(ţară care a scăpat la limită de un faliment răsunător) fiind, se pare, extrem de contagioasă. Recent, organismele europene au avertizat asupra pericolului care planează asupra Italiei, ţară cu datorie de aproape 1.900 de miliarde de euro, cu 15% peste PIB. Costul riscului a ajuns să fie pentru Italia la un nivel similar cu cel al României sau Bulgariei. Portugalia şi Irlanda au beneficiat şi ele de un ajutor internaţional pentru a evita intrarea şn incapacitate de plată. Urmează, cel mai probabil, Spania şi, într-un scenariu negativ chiar Franţa, a doua economie a Europei.