2.3 C
București
joi, 19 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăSTUDIU. Energia solară, mai ieftină decât cărbunele și gazul, până în 2025

STUDIU. Energia solară, mai ieftină decât cărbunele și gazul, până în 2025

Energia solară va avea un preț mai avantajos decât cărbunele și gazele naturale până în anul 2025, în regiunile însorite ale Uniunii Europene, informează Euractiv.com.

Costurile de pruducție a energiei solare din Europa centrală și de sud, vor scădea cu până la 0.6 euro pe kilowatt oră până în 2025, potrivit unui studiu realizat recent de Asociația Agora Energiewende. Studiul arată că prețul va continua să scadă până în anul 2050.

Cercetarea a luat în calcul doar ”ipoteza conservatoare” despre posibile descoperiri tehnologice cu privire la energia solară, și nu a ținut cont de inovațiile viitoare care ar putea face să scadă costul energiei electrice.

În prezent, cele mai mari panouri solare din Germania livrează energie pentru mai puțin de nouă cenți pe kilowatt oră. Potrivit studiului, electricitatea care provine din cărbune sau gaz costă zece cenți pe kilowatt oră.

Asociația Agora Energiewende susține că panourile solare pot concura împotriva gazelor naturale și a cărbunilor, iar energia solară poate obține un rol important în bugetul statelor membre UE. Studiul a arătat că energia solară va fi mult mai ieftină decât oricare altă formă de producere de energie.

Costurile mari ale panourilor

În prezent, costurile panourilor fotovoltaice sunt ridicate, de aceea acum energia solară este considerată scumpă. 

Un proiect realizat de Uniunea Europeană pentru Uniunea Energiei recomandă statelor membre să reducă costurile de integrare a energiei electrice regenerabile pe piața internă prin dezvoltarea de noi infrastructuri.

Au fost necesare scheme bazate pe studii de piață pentru au evidenția eficiența și costul scăzut al acestui tip de energie, potrivit proiectului.

Comisarul European pentru Combaterea schimbărilor climatice și energie, Miguel Canete, a declarat pentru EurActiv că noua Uniune a Energiei va fi constituită pe bani publici și că aceasta va fi atractivă pentru investitorii privați.

Uniunea  Energiei 

Uniunea Energiei va intra în vigoare din data de 25 februarie și este răspunsul Uniunii Europene la amenințarea făcută de Rusia, în ceea ce privește livrare de gaze naturale.

Majoritatea importurilor de gaze rusești către UE, aproximativ 30% din nevoile anuale, trec prin Ucraina. În 2009, Rusia a oprit distribuția de gaze, producând micșorări ale cantități de gaze în toate țările UE.

UE importă mai mult de jumătate din energia sa, o situație care ar putea fi îmbunătățită prin producerea de energie internă, în conformitate cu proiectul propus de Uniunea Energiei. 

Planurile pentru Uniunea Energiei s-au dezvoltat, de asemenea, dincolo de probleme de securitate a aprovizionării pentru a lupta și împotriva schimbărilor climatice. 

Cele mai citite

Dan Șucu și-ar dori o colaborare între Genoa și Rapid București

Dan Şucu, noul acţionar majoritar al clubului italian de fotbal Genoa CFC, a declarat, miercuri, că doreşte o colaborare de succes între gruparea din...

Turcia respinge poziția lui Donald Trump legat de Siria: Nu este o preluare a puterii de către Ankara

Turcia a respins miercuri afirmaţiile preşedintelui ales al SUA Donald Trump, care a numit victoria rebelilor în Siria drept o "preluare de putere neprietenoasă"...

Elena Lasconi deranjată profund de candidatura lui Nicușor Dan la prezidențiale: E așa o vrăjeală asta cu independenții

Anunțul lui Nicușor Dan despre intenția de a candida la prezidențiale nu a fost fair-play, spune liderul USR, Elena Lasconi. „Nu a fost fair play....
Ultima oră
Pe aceeași temă