1.9 C
București
marți, 14 ianuarie 2025
AcasăInvestigații România LiberăSTUDIU: Directorii generali, încrezători în creşterea economică

STUDIU: Directorii generali, încrezători în creşterea economică

La doi ani distanţă de la punctul de maxim al crizei, încrederea directorilor generali din întreaga lume în creşterea economică viitoare a revenit aproape la nivelurile înregistrate anterior crizei, potrivit celei de-a 14-a ediţii a studiului Global CEO Survey realizat de PricewaterhouseCoopers.

Dintre cei 1201 respondenţi din rândul directorilor generali din întreaga lume, 48% au declarat că sunt „foarte încrezători” în privinţa creşterii economice viitoare în următoarele 12 luni. Aceasta reprezintă o îmbunătăţire semnificativă a nivelului de încredere faţă de anul trecut, când doar 31% dintre directorii generali se declarau „foarte încrezători”, şi se apropie de nivelul de optimism de 50% atins în 2008 la momentul debutului crizei economice.

În total, 88% dintre directorii generali au declarat că sunt într-o oarecare măsură încrezători în perspectivele de creştere pentru următoarele 12 luni, faţă de 81% care declarau acelaşi lucru anul trecut. Pe termen mai lung, 94% dintre directorii generali se declară încrezători în perspectivele de creştere în următorii 3 ani, în creştere cu 2 puncte procentuale faţă de nivelul înregistrat anul trecut.

Revenirea încrederii s-a făcut remarcată pe toate continentele, directorii generali din India, Austria, Columbia, Peru, China, Thailanda şi Paraguay fiind deosebit de optimişti cu privire la perspectivele pe termen scurt.

În schimb, directorii generali din Europa de Vest s-au dovedit mai puţin optimişti. Directorii generali din Germania au făcut însă excepţie, aproape 80% dintre aceştia declarându-se „foarte optimişti”, un procent de patru ori mai mare decât cel înregistrat anul trecut, când numai 20% dintre directorii generali din Germania se declarau foarte optimişti. Rezultatele sondajului PwC au fost date publicităţii la Forumul Economic Mondial de la Davos.

Directorii generali au identificat China drept principalul motor al creşterii economice globale. China a fost menţionată de 39% dintre directorii generali, urmată de Statele Unite 21%, Brazilia 19, şi India cu 18%. China, Statele Unite şi India au fost identificate drept cele mai importante surse viitoare de produse şi materii prime. 90% dintre directorii generali au declarat că se aşteaptă ca operaţiunile lor din Asia să crească în următoarele 12 luni, urmate de cele din America Latină 84%, Africa 75%, Orientul Mijlociu 72% şi Europa de Est 70%. Numai o treime dintre respondenţi au declarat că ţara lor de origine oferă potenţial ridicat de creştere.

Din punct de vedere strategic, directorii generali cred că cele mai bune oportunităţi pentru creştere în următoarele 12 luni vor veni din dezvoltarea de noi produse şi servicii şi din creşterea cotei de piaţă pe segmentele pe care companiile sunt deja prezente, potrivit 29% dintre directorii generali intervievaţi, dar şi din pătrunderea pe noi pieţe de desfacere, 17%. Alte opţiuni luate în calcul de către directorii generali au fost achiziţiile, alianţele şi parteneriatele de tip joint venture.

Directorii generali au depăşit mentalitatea de bunker din perioada de vârf a recesiunii când cuvântul de ordine era supravieţuirea. În prezent, aceştia văd noi oportunităţi de creştere, chiar şi pe termen scurt, şi sunt determinaţi să profite de pe urma îmbunătăţirii climatului economic global şi a cererii sporite„, a declarat Vasile Iuga, Country Managing Partner, PwC România.

„Economia post-recesiune se reface cu două viteze. Economiile emergente precum China, India şi Brazilia cresc cu o viteză ce depăşeşte cu mult ritmul de dezvoltare al economiilor mature. Schimbarea în echilibrul de putere economică generează noi dileme pentru directorii generali în chestiuni ce ţin de decizii privind direcţia şi scopul investiţiilor în noi facilităţi de producţie, în oameni sau în inovaţie. Companiile care înţeleg aceste schimbări şi profită de pe urma acestora vor fi câştigătoare în anii următori”, consideră Vasile Iuga.

Încrederea în creştere din rândul directorilor generali s-a reflectat inclusiv în ceea ce priveşte politica de personal a companiilor; mai mult de jumătate dintre directorii generali din întreaga lume declarând că se aşteaptă să creeze noi locuri de muncă în următoarele 12 luni, în creştere faţă de anul anterior, când 39% dintre directorii generali declarau acelaşi lucru. Directorii generali din Europa Centrală, regiunea Asia-Pacific şi Africa s-au dovedit deosebit de ambiţioşi în ceea ce priveşte planurile de angajări. În mod remarcabil, numai 16% dintre directorii generali au indicat faptul că se aşteaptă la reducerea personalului în următoarele 12 luni, în scădere faţă de valoarea de 25% înregistrată anul trecut.

Impactul recesiunii asupra strategiei companiilor a fost evidenţiat de rezultatele sondajului. Cei mai mulţi directori generali, 84%, au declarat că au modificat strategia companiei lor în ultimii doi ani, iar o treime au precizat că această schimbare a fost fundamentală. Schimbările strategice au fost determinate în principal de incertitudinea privind economia globală, cerinţele clienţilor, şi dinamica industriei în care activează în perioada post-recesiune. Cei mai mulţi dintre directorii generali au indicat că intenţionează să-şi modifice strategiile de management al talentelor (83%), abordarea faţă de riscuri (77%), strategiile de investiţii (76%), şi structura organizatorică a companiilor lor (74%).

64% dintre directorii executivi au precizat că intenţionează să taie costurile în următoarele 12 luni, în scădere faţă de procentul de 70% înregistrat anul trecut. De asemenea, 34% dintre directorii executivi au indicat că urmează să finalizeze o fuziune sau o achiziţie, iar jumătate dintre respondenţi au arătat că urmează să întemeieze o alianţă de afaceri sau un parteneriat de tip joint venture, în vreme ce 31% au precizat că urmează să externalizeze un proces de afaceri. Europa Occidentală, Asia şi America de Nord sunt cele mai propice regiuni pentru fuziuni şi achiziţii.

Aproape trei sferturi dintre directorii generali intervievaţi au indicat incertitudinea şi volatilitatea economică drept potenţiale ameninţări pentru afaceri, în creştere faţă de doar 66% anul trecut. De asemenea, o treime dintre directorii generali au declarat că sunt „extrem de preocupaţi” cu privire la perspectivele economice. Alte ameninţări menţionate de către directorii generali au fost reacţia guvernelor faţă de deficitele bugetare (61%), supra-reglementarea (60%), volatilitatea cursurilor valutare (54%), instabilitatea pieţelor de capital (52%), şi tendinţele protecţioniste (40%). Perspectiva inflaţiei a fost invocată de mai puţin de o treime dintre respondenţi.

56% dintre respondenţi au menţionat lipsa forţei de muncă înalt calificată drept ameninţare pentru afaceri, creşterile de taxe au fost invocate de 55% dintre directorii generali, iar schimbările permanente în comportamentele de consum de 48% dintre participanţi. Lipsa personalului calificat este o preocupare majoră îndeosebi în regiunea Asia-Pacific, Europa Centrală şi de Est, Orientul Mijlociu şi Africa.

Alte riscuri globale indicate de către directorii generali au fost instabilitatea politică (58%), precaritatea resurselor naturale (34%), schimbările climatice (27%) şi dezastrele naturale (25%).

Aproape jumătate dintre directorii generali au declarat că prioritatea guvernelor din întreaga lume ar trebui să fie îmbunătăţirea infrastructurii. De asemenea, alte priorităţi ar trebui să fie asigurarea unei forţe de muncă înalt calificată (47%), asigurarea stabilităţii sistemului financiar şi accesul la finanţare accesibilă (45%). Mai mult de 60% dintre directorii generali au fost de acord cu ideea că reducerea cheltuielilor bugetare şi majorarea taxelor va duce la reducerea creşterii economice, iar 53% au spus că se aşteaptă ca povara fiscală suportată de companiile lor să crească drept urmare a reacţiei guvernelor faţă de datoria publică substanţială. Ceva mai mult de o treime dintre directorii generali au precizat că firmele pe care le conduc iar decizii de schimbări strategice ca urmare a reducerii cheltuielilor publice şi a creşterilor de taxe, atât în pieţele lor de origine, cât şi pe alte pieţe.

În competiţia constantă pentru atragerea talentelor, directorii generali au identificat principalele provocări pentru următorii trei ani: bază de recrutare restrânsă de candidaţi cu abilităţile necesare (66%), recrutarea şi integrarea angajaţilor mai tineri în cadrul companiei (54%), atragerea oamenilor cheie de către concurenţă (52), şi asigurarea unor trasee profesionale atractive (50%). Principalele strategii identificate pentru a depăşi aceste dificultăţi au fost: utilizarea mai amplă a schemelor de recompensare non-financiare (65%), trimiterea unui număr mai mare de angajaţi în misiuni în străinătate (59%), şi colaborarea cu autorităţile publice şi mediul academic pentru a îmbunătăţi aptitudinile forţei de muncă (54%).

 

Cele mai citite

Peste 20.000 de români au beneficiat de despăgubiri prin asigurările de viață, conform UNSAR

Raportul UNSAR arată că asiguratorii din România plătesc despăgubiri în valoare de 5,2 milioane de euro, în fiecare zi calendaristică Asigurările de viață oferă un...

Un bărbat din București este căutat de Poliție după ce a furat trei picioare amputate de la Institutul Cantacuzino

Un bărbat din Bucureşti a furat trei picioare amputate de la Institutul Cantacuzino. Omul a abandonat unul pe drum, după ce probabil şi-a dat...

Ironia sorții: Donald Trump vrea Groenlanda pentru un fenomen pe care l-a negat vehement multă vreme

În spatele insistenței cu care Donald Trump revendică teritoriul danez Groenlanda pentru Statele Unite ale Americii stă un fenomen pe care liderul republican l-a...
Ultima oră
Pe aceeași temă