53% dintre tinerii cu vârste între 18 și 24 de ani și-ar dori mai degrabă să aibă o meserie din zona ”gulerelor albastre”, pentru că ”se descurcă oriunde și în orice condiții”, spre deosebire de părinții lor, care și-ar vedea copiii profesori, doctori sau avocați, arată o cercetare realizată de compania D&D Research.
Astfel, părinții își doresc profesii cu studii superioare pentru copiii lor (65% din românii intervievați), pentru că sunt respectate sau aduc un câștig financiar mai mare.
Tinerii, în schimb, preferă meseriile din categoria „gulerelor albastre” (în procent de 53%), în primul rând pentru că le place meseria respectivă și apoi pentru că meseriile aduc bani într-un orizont de timp mai scurt.
Totuși, 49,3% dintre românii intervievați consideră că meseriile sunt utile, însă cei care le practică nu se bucură de respect. În schimb, profesiile respectate sunt cele de medic, profesor și avocat/jurist.
În ciuda acestei opinii, 57% din cei care au o meserie susțin că, dacă ar avea șansa să o ia de la capăt, ar lucra tot ca ”gulere albastre”: șoferul și mecanicul sunt cele mai frecvente alegeri.
70% dintre români merg la muncă pentru remunerație, iar o meserie de viitor pentru ei reprezintă o meserie care le aduce bani în prezent.
Cercetarea, realizată în cadrul proiectului ”Meserii pentru viitor” de compania Heineken, a fost efectuată pe 1.150 de persoane, un eșantion probabilistic, multistadial pe cote – vârstă (18-55), gen, educație și regiune statistică. S-au făcut interviuri față în față, pe baza unui chestionar cu 36 de întrebări. Culegerea datelor a avut loc între 19 și 25 iunie 2014.