16.6 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăStranierii au temperat cresterea deficitului extern

Stranierii au temperat cresterea deficitului extern

Deficitul contului curent din primele patru luni ale acestui an a fost de 4,842 miliarde euro, cu 7,5% mai mare decat in intervalul similar din 2007, temperandu-si cresterea inregistrata in primele trei luni (de 10,9%), potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei (BNR). Balanta comerciala de bunuri a inregistrat un deficit de 5,544 miliarde euro, in crestere cu 14%, in vreme ce pe partea de servicii s-a consemnat un excedent de 308 milioane euro. Balanta veniturilor a inregistrat un deficit de 1,469 miliarde euro, in crestere cu 7%, in special pe fondul repatrierii profiturilor catre companiile-mama, tendinta  remarcata inca din martie de analistii BCR. Pe partea transferurilor curente excedentul a fost de 1,863 miliarde euro, cu 28,4% mai mare decat in aceeasi perioada din 2007. Investitiile straine directe au inregistrat un avans considerabil in aprilie (1,542 miliarde euro), fiind aproape egale cu totalul ISD din primele trei luni din 2008 (1,676 miliarde euro). Astfel, dupa primele patru luni din 2008, ISD au totalizat 3,218 miliarde euro, acoperind doua treimi din deficitul de cont curent.

 

Participatiile de capital si profitul reinvestit au reprezentat 70%, iar creditele intra-grup 30%. "Observam ca sumele venite de la romanii care lucreaza afara au crescut considerabil, cu peste 35%, pana la 2,876 miliarde euro, ceea ce este remarcabil in conditiile in care cele mai mari sume provin din tari cu o inflatie ridicata, cum ar fi Spania. Pe de alta parte, motivul principal pentru care Romania atrage investitii straine este repatrierea profiturilor viitoare. In ciuda pesimismului din pietele internationale, investitiile straine din Romania aproape ca s-au dublat in aprilie. In plus, in a doua parte a anului se atrag cele mai mari investitii straine, iar totalul acestora din 2008 va depasi cu cel putin 10-12% nivelul de anul trecut, de 7 miliarde euro. Pentru 2008 estimam o stabilizare a deficitului de cont curent, la circa 14% din PIB", a declarat Lucian Anghel, economistul-sef al BCR.

Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă