Cele 12 societati comerciale din minerit, aflate in subordinea Ministerului Economiei si Comertului (MEC), cu datorii imense la buget, in valoare de 326.261.303 lei noi, acumulate in 2005, vor fi obligate sa se restructureze pentru a evita intrarea in faliment. Senatorii din Comisia pentru buget au analizat posibilitatea ca aceste societati sa fie pasuite vreme de sase luni de la plata datoriilor.
Intre timp, ele vor trebui sa demonstreze ca au trecut la restructurare, fapt ce le va aduce scutirea definitiva de datorii in baza unui alt act normativ decat cel de aprobare a Ordonantei de Urgenta nr. 8/2006, prin care fusesera acordate scutirile si pe care presedintele Traian Basescu a refuzat sa o promulge, cerand Parlamentului sa reexamineze actul normativ. Comisia pentru buget a Senatului a adoptat cererea presedintelui Basescu cu amendamente, obligand societatile sa se restructureze. Dupa Senat, urmeaza sa se pronunte si Camera Deputatilor. Seful statului ceruse parlamentarilor sa conditioneze acordarea scutirilor de datorii de elaborarea si aplicarea unor proiecte de restructurare a societatilor respective, pentru a se evita astfel ca, in scurt timp, societatile rau-platnice sa ceara din nou scutiri la plata, pentru a ramane in functiune. In plus, presedintele considera ca aceasta conditionare va asigura sansa recuperarii de catre stat a unor sume prin impunerea veniturilor si operatiunilor comerciale ale acestor operatori economici.
Parlamentarii, mai darnici decat Guvernul
Scutirea de plata datoriilor in valoare de 311.449,913 lei noi a unor agenti economici rau-platnici din minerit fusese acordata de Guvern prin OUG nr. 8/2006, dar Senatul a majorat-o la 326.261,303 lei noi, Camera Deputatilor fiind si ea de acord cu propunerea senatorilor. Datoriile in discutie au fost acumulate in perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2005. In plus, operatorii economici au mai fost scutiti si de la plata obligatiilor constand in dobanzi, penalitati de intarziere si majorari de intarziere datorate si calculate pana la data scaderii din evidentele fiscale.
Pe lista societatilor propuse pentru stergerea datoriilor se regasesc: Minvest SA Deva si filialele sale, Remin Baia Mare, Carbune Ploiesti, Cuprumin SA Abrud, Baita SA Stei, Moldomin SA Moldova Noua, Minbucovina SA Vatra Dornei, Societatea Nationala a Lignitului Oltenia, Societatea Nationala a Sarii, Compania Nationala a Uraniului.
Presedintele Basescu a retrimis Parlamentului spre reexaminare actul normativ, considerand ca, in forma adoptata de parlamentari, acordarea acestor scutiri poate afecta angajamentele asumate de Romania la Uniunea Europeana in ceea ce priveste acordarea ajutoarelor de stat.