23.2 C
București
miercuri, 18 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăStatul se imprumuta de urgenta pentru pensii si salarii

Statul se imprumuta de urgenta pentru pensii si salarii

» Finantele au imprumutat de la banci doua miliarde lei pentru doua saptamani ca sa acopere golul de lei.

» Costul imprumutului este 12,4 milioane de lei, la o dobanda anuala de 13,84%.

» Piata bancara e dispusa sa dea bani doar pe termen scurt.

Ministerul economiei si Finantelor (MEF) a imprumutat ieri din piata bancara 2,05 miliarde lei, prin depozite pe 16 zile, pana pe 24 decembrie, pentru a acoperi un gol temporar de disponibilitati, potrivit sefului Trezoreriei, stefan Nanu. Pentru suma atrasa Finantele au platit un randament mediu record, de 13,84%, dar inferior randamentelor din piata interbancara pentru aceeasi scadenta. Analistii spun ca prin aceasta miscare MEF s-a asigurat ca poate plati pensiile si salariile inainte de Craciun. Cu toate ca nevoia de finantare a deficitului bugetar este acuta, nici la licitatia de ieri MEF nu a platit o dobanda mai mare de 14,25%, care reprezinta nivelul dobanzii Lombard, perceputa bancilor comerciale de catre Banca Nationala a Romaniei (BNR) pentru facilitatile de credit pe o zi.

"Nu a fost o decizie surprinzatoare, deoarece Finantele au tot derulat astfel de operatiuni, iar in piata exista lichiditate pentru termene scurte. Pe termene mai lungi nu prea plaseaza nici o banca. Ceea ce difera acum fata de licitatiile precedente este ca nevoia de finantare este ceva mai mare si de aceea a trebuit ca MEF sa plateasca ceva mai mult", ne-a declarat Dragos Balaci, dealerul-sef al RBS (fosta ABN Amro Bank).
La licitatia precedenta, din 19 noiembrie, Finantele au atras un miliard de lei in depozite cu scadenta la o saptamana, pentru care a platit o dobanda anuala medie de 12,78%.
"Prin acesta licitatie, cei de la Finante au reusit intr-un fel sa se asigure ca  pensionarii si salariatii de stat au bani in buzunare inainte de Craciun. Sunt anumite plati pe care nu au cum sa le amane", a spus Nicolaie Alexandru-Chidesciuc, economistul-sef al ING Bank Romania.

In urma cu o saptamana "Romania libera" avertiza, citand analistii ING, ca deficitul bugetar din acest an ar putea fi de 17 miliarde lei, ceea ce insemna ca doar in ultima luna a anului Finantele aveau de acoperit 9 miliarde de lei, mai mult decat au reusit sa atraga in primele 11 luni. Desi o asemenea prognoza parea excesiva, in sens negativ, recent, reprezentanti din cadrul MEF au semnalat ca, din cauza incasarilor sub asteptari, exista pericolul ca deficitul bugetar sa ajunga in acest an la 4% din produsul intern brut (PIB), ceea ce este echivalent cu 20 miliarde de lei. "Nu ma asteptam la asemenea derapaje.

Asta ar insemna ca au de acoperit in decembrie peste 10 miliarde de lei. In doar cateva luni si-au taiat singuri craca de sub picioare, prin adancirea abrupta a deficitului bugetar exclusiv din majorarile de pensii si salarii. La fiecare rectificare bugetara au fost crescute cheltuielile in functie de niste venituri care erau doar pe hartie. Nu cred ca problemele au aparut neaparat din cauza incasarilor sub estimari, ci din faptul ca estimarile de PIB au fost nerealiste", a explicat Chidesciuc.

» Inca trei licitatii de foc pentru MEF
"E clar ca de la banci Finantele nu au cum sa atraga 10 miliarde de lei in ultimele trei licitatii, oricat ar plati. Bancile vad cat de mare e nevoia de bani a Finantelor si, astfel, aproape nimeni nu mai vrea sa plaseze sub 14,25%. Diferenta pe care MEF nu o sa reuseasca sa o atraga de la banci o va acoperi probabil prin amanarea unor plati sau din cine stie ce alte surse. Cel mai probabil se va ajunge iar la arierate" a conchis Chidesciuc.

Cele mai citite

Răzvan Oaidă a semnat cu U Cluj!

Răzvan Oaidă, fostul mijlocaș al Rapidului, a semnat un contract cu U Cluj, echipă aflată pe primul loc în Liga 1, și va continua...

Parlamentul Georgiei interzice prin lege propaganda LGBT

O lege împotriva propagandei LGBT a fost adoptată de Parlamentul Georgiei, marți. Este legea supra "valorilor familiale şi protecţiei minorilor", inspirată de legislația rusească...

Atacatorul de la Palatul Parlamentului a fost prins într-o cameră de hotel din București

Bărbatul suspectat de comiterea atacului de la Palatul Parlamentului a fost prins într-un hotel din București, marți seară. Acesta ar suferi de depresie și...
Ultima oră
Pe aceeași temă