-1 C
București
marți, 19 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăStatul roman, pagubit de Rapid cu 14 miliarde de lei

Statul roman, pagubit de Rapid cu 14 miliarde de lei

Garda Financiara a estimat ieri ca statul roman a fost pagubit cu circa 14 miliarde de lei vechi de clubul de fotbal Rapid prin neinregistrarea in contabilitate a intregii sume obtinute de pe urma transferului lui Florin Bratu la Galatasaray SK Istanbul. Agentia Nationala de Administrare Fiscala a si inaintat Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie actele intocmite de Garda Financiara cu privire la transferul lui Florin Bratu.
Garda a efectuat in aceste saptamani controale atat la AFC Rapid, cat si la Gheorghe Popescu si Ioan Becali, cu scopul verificarii modului de inregistrare a sumelor rezultate din transferul lui Florin Bratu, precum si a modului de evidentiere si achitare de catre acesti contribuabili a obligatiilor fiscale datorate statului. In urma verificarilor a rezultat ca Rapid si Galatasaray au incheiat la data de 1 septembrie 2003 un contract prin care au cazut de acord sa-l transfere pe Florin Bratu, clubul turc urmand a plati catre partea romana 1,75 milioane de dolari. „Pana in prezent AFC Rapid a inregistrat doar incasarea, prin transfer bancar, a sumei de 630.230,18 dolari (din care in 2003 a fost inregistrata la venituri doar suma incasata de 100.000 de dolari)”, a raportat Garda Financiara.
Comisarii spun ca Gheorghe Popescu a mai incasat 600.000 de dolari de la Galatasaray iar Ioan Becali (presedinte al AFC Rapid la data incasarii sumei) 500.000 de dolari. „Cei doi nu au virat catre AFC Rapid respectivele sume, ci le-au retinut cu titlu de imprumuturi acordate de AFC Rapid. Atat incasarea sumelor, cat si acordarea acestora ca imprumuturi nu au fost insa inregistrate in evidenta contabila a AFC Rapid”, se mai spune in raport.
In momentul semnarii contractului de transfer Gheorghe Popescu a mai incasat un million de dolari de la Galatasaray. „El a sustinut ca aceasta suma nu face parte din contractul incheiat de AFC Rapid cu clubul turc, ci reprezinta venituri pe care le-a obtinut in mod independent, ca si contribuabil, dar care nu au fost declarate aferente anului fiscal 2003. In timpul controlului, Gheorghe Popescu le-a prezentat comisarilor Garzii Financiare declaratia rectificativa de venit global pentru anul 2003, depusa la AFP sector 1 pe 23.02.2006 prin care si-a asumat obtinerea acestor venituri. De asemenea, a prezentat decizia de impunere emisa de autoritatea fiscala, precum si ordinul de plata prin care a achitat pe 24.02.2006 suma de 1.330.000 de lei noi (400.000 de dolari la cursul de schimb din 2003, respectiv 475.000 de dolari la cursul actual), cu titlul de Impozit pe venitul global – regularizari 2003”, au mai spus autori raportului.
Cert este ca pana la sfarsitul anului 2003 AFC Rapid trebuia sa declare, conform legii, venituri din activitati economice (impozabile) la nivelul intregii sume prevazute in contract, respectiv 1,75 milioane de dolari. „Deoarece clubul a inregistrat pana la sfarsitul anului 2003 venituri aferente contractului doar in suma de 100.000 de dolari (incasata pana la inchiderea exercitiului), rezulta ca veniturile neinregistrate se ridica la echivalentul in lei al diferentei de 1.650.000 de dolari, respectiv suma de aproximativ 56 miliarde de lei vechi, la cursul de schimb din data de 1.09.2003”, au calculat comisarii, care au mai stabilit ca prejudiciul provocat de neplata impozitului pe profit pe diferenta a pagubit statul cu 14 miliarde de lei vechi.

Daniel Popa
Daniel Popa
Daniel Popa, sef departament Corespondenti
Cele mai citite

România-Cipru 4-1. Naționala va fi în urna a doua valorică pentru preliminariile Campionatului Mondial din 2026

România a încheiat cu o victorie campania excelentă din Nations League. Tricolorii s-au impus cu scorul de 4-1 împotriva reprezentativei din Cipru, pe Arena...
Ultima oră
Pe aceeași temă