14.6 C
București
vineri, 10 ianuarie 2025
AcasăInvestigații România LiberăStatul pune noi taxe, crescând presiunea pe preţul electrocasnicelor

Statul pune noi taxe, crescând presiunea pe preţul electrocasnicelor

Produsele electrice şi electrocasnice s-ar putea scumpi după intrarea în vigoare a unui proiect de lege prin care comercianţii acestor echipamente, dar şi cei obligaţi să colecteze deşeurile sunt obligaţi la plata unei taxe suplimentare.

Firmele care comercializează echipamente electrice şi electronice şi operatorii care preiau obligaţiile anuale de colectare a deşeurilor acestor echipamente vor plăti 20 de lei pe kilogram pentru diferenţa dintre obligaţiile anuale de colectare (minim 40 la sută pentru 2016) şi cantităţile colectate, potrivit unui proiect de lege, care se află în dezbatere publică şi a fost postat pe site-ul Ministerului Mediului.

De asemenea, documentul prevede şi o contribuţie de 5 lei/kg de baterii şi acumulatori portabili, datorată de operatorii economici care introduc pe piaţa naţională baterii şi acumulatori, dar şi de cei care se ocupă cu colectarea acestora, pentru diferenţa dintre cantităţile de deşeuri de baterii şi acumulatori portabili corespunzătoare obligaţiilor anuale de colectare (45% pana la data de 26 septembrie 2016) şi cantităţile efectiv colectate.

Proiectul arată că, în prezent, obligațiile producătorilor nu sunt de natură fiscală, aceştia având doar obligații de înscriere într-un registru gestionat de Agenția Națională pentru Protecția Mediului, de raportare statistică a cantităților introduse pe piață și a celor colectate, precum și de constituire a unei garanții care să asigure colectarea deșeurilor de echipamente electrice și electronice la sfărșitul ciclului de viață al acestora în situația în care respectivii producători nu mai funcționează. Dar, instituirea unei contribuții va avea efecte imediate asupra scoaterii producătorilor din zona gri (cei care nu se înscriu în Registrul producătorilor), determinarea cantităților reale de echipamente electrice și electronice intoduse pe piața națională, creșterea sumelor colectate ca garanții sau timbru verde destinate acoperirii costurilor pentru colectarea, tratarea și eliminarea deșeurilor de echipamente electrice din piață, cu urmări imediate asupra creșterii investițiilor în capacitatea de colectare și de tratare.

Ce spun comercianţii

„Reglementările legislative ne atrag atenţia că în întregul flux sunt elemente nefuncţionale şi, fiindcă vindem cantităţile cele mai mari din piaţă, vom investi pentru a face cât mai uşor sistemul de colectare a deşeurilor de echipamente electrice şi electronice, dar vom pune accent şi pe o valorificare superioară a acestora”, a precizat, pentru România liberă, Dan Ostahie, preşedintele Altex. Acesta a evitat să răspundă la întrebarea legată de posibile scumpiri ale produselor electrice şi electronice din cauza introducerii acestor taxe.

În schimb, Iulian Mincu, PR&Online Marketing Strategist, evoMAG, spune că, de exemplu, cei care achiziţionează acumulatori auto nu plătesc în plus dacă nu aduc bateria veche, în schimb, pot benefecia de anumite reduceri în cazul în care aduc acumulatorul vechi, reducere care diferă în funcţie de producător. „În privinţa proiectului de lege, preţul de vânzare al echipamentelor electrice, electronice, al bateriilor şi acumulatorilor portabili ne va fi impus de politica pe care producătorii o vor adopta. Sperăm că nu vor creşte preţurile acestor produse sau, în eventualitatea în care producătorii vor creşte preţul, o parte din suma colectată să fie dedicată înfiinţării unor centre speciale de colectare şi depozitare”, arată Mincu.

Cele mai citite

Plata taxelor și impozitelor prin Ghișeul.ro și ROeID: peste 1.600 de instituții și 400 de tipuri de plăți disponibile

Cetățenii pot plăti taxele și impozitele rapid și sigur prin platforma Ghișeul.ro sau aplicația ROeID, a anunțat Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR). Aplicația centralizează peste...

Agenția Europeană pentru Securitatea Aeriană avertizează asupra riscurilor de zbor deasupra Rusiei

Agenția Europeană pentru Securitatea Aeriană (EASA) a emis vineri un nou „buletin de securitate cu privire la zonele de conflict,” recomandând companiilor aeriene să...
00:01:45

VIDEO. Vladimir Putin dorește să se întâlnească cu Donald Trump

Președintele ales al SUA, Donald Trump, a declarat că liderul rus Vladimir Putin dorește o întâlnire cu el și că deja se organizează una,...
Ultima oră
Pe aceeași temă