22.4 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăStatul privatizeaza sapte companii hoteliere pe bursa

Statul privatizeaza sapte companii hoteliere pe bursa

» Ministerul pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Comert, Turism si Profesii Liberale (MIMMCTPL) isi mentine intentia de a privatiza sapte hoteluri prin listarea acestora pe Bursa de Valori Bucuresti.

Ministerul va vinde pachete de actiuni la companiile Athénée Palace si Lido din Bucuresti, Predeal si Robinson – localitatea Predeal, Litoral si Mamaia din orasul Constanta si Neptun-Olimp din Neptun. Masura are si un rol pozitiv pentru piata de capital romaneasca, destul de putin adanca, insa jucatorii din piata considera ca nu este momentul oportun pentru o listare la Bursa de Valori Bucuresti, mai ales intr-o piata de capital cu putini investitori. Cele sapte hoteluri vor fi listate pana la finele anului, dupa selectarea unui broker in maximum doua saptamani, conform unei declaratii a ministrului MIMMCTPL, Ovidiu Silaghi.

El a oferit asigurari ca actiunile nu vor fi vandute sub pretul pietei. Ministerul va atrage fonduri prin oferte publice secundare, derulate la BVB, deoarece titlurile sunt deja listate pe piata Rasdaq. Silaghi spunea, in vara, ca va vinde cele sapte hoteluri in cursul acestui an, cand va fi cel mai avantajos pretul.

Statul controleaza prin minister companiile Predeal (90% din actiuni), Litoral (82,27%), Mamaia (96,57%), Neptun-Olimp (52,22%). De asemenea, MIMMCTPL detine pachete minoritare la Athénée Palace, unde are 33,98% din capitalul social, Lido – 42,87% si Robinson – 21,59%.

Moment dificil pentru listari
Casa de avocatura care se ocupa de consultanta juridica a listarilor, Bostina si Asociatii, este optimista in privinta listarilor. "Suntem in fata unei provocari si trebuie sa privim dincolo de actualul climat de pe piata de capital", spune Doru Bostina, coordonator in cadrul firmei de avocatura.
"In acest moment, finantarea prin bursa nu e cea mai potrivita solutie, fiind foarte greu, daca nu imposibil, sa atragi bani pe o piata dominata de speculatori si de vanzatori panicati. Chiar noi avem pregatite doua oferte publice initiale (IPO) ale unor companii turistice din portofoliu, dar am decis sa le amanam pentru primul trimestru din 2009", a declarat Mihai Fercala, presedintele SIF Transilvania. El a atras atentia ca un IPO este riscant in momentul de fata, deoarece poate dauna imaginii unei companii daca nu reuseste sa atraga banii. Fercala a mai spus ca listarile ar trebui sa astepte calmarea pietelor financiare internationale si, implicit, a pietelor din Romania.

Valoarea actiunilor listate la Bursa de Valori Bucuresti a scazut cu aproape 70% de la inceputul anului pana in prezent. Excluzand companiile listate in acest an, capitalizarea bursiera a scazut la circa 25,7 miliarde lei, de la aproape 85 miliarde lei, cat era la inceputul anului.

Cele mai citite

Pilonul II de pensii: Ce trebuie să știe participanții despre retragerea fondurilor și continuarea investițiilor

Contribuția la Pilonul II de pensii este reglementată prin lege și reprezintă un procent din salariul brut al fiecărui angajat. În prezent, aceasta este...

Cum să-ți îngrijești corect ochelarii de soare

Ochelarii de soare sunt mai mult decât un moft, un accesoriu pe care îl adaugi ținutei vestimentare. Din contră, putem să-i considerăm o necesitate...

Dr. Radu Țincu trage un semnal de alarmă asupra poli-adicției la tineri și lansează cartea „Învinge dependența”

Fenomenul poli-adicției, adică dependența multiplă de substanțe și comportamente, devine tot mai prezent în rândul tinerilor din România, avertizează dr. Radu Țincu, unul dintre...
Ultima oră
Pe aceeași temă