23.6 C
București
vineri, 4 octombrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăStatul limiteaza onorariile lichidatorului

Statul limiteaza onorariile lichidatorului

Onorariul lunar al administratorului sau lichidatorului in procedura de insolventa va fi de maximum 2.000 de lei pe luna, iar onorariul de succes, acordat numai daca este recuperata in totalitate creanta, va reprezenta cel mult 7% din suma incasata din valorificarea bunurilor. Prevederea este inclusa intr-un ordin al ministrului Finantelor Publice privind deschiderea procedurii de reorganizare judiciara si faliment de catre organele fiscale competente si propunerile de numire a lichidatorilor.
Autoritatile fiscale vor avea posibilitatea sa formuleze cereri de deschidere a procedurii insolventei pentru debitorii care inregistreaza obligatii fiscale restante la buget, daca aceste datorii nu au fost recuperate prin aplicarea tuturor modalitatilor de executare silita prevazute de lege.
Pentru recuperarea creantelor, Fiscul va parcurge trei etape inainte de formularea acestor cereri. Aplicarea modalitatilor de executare silita prin poprire asupra oricarei sume urmaribile si aplicarea de sechestre asupra bunurilor mobile si imobile ale debitorului si valorificarea acestora constituie prima etapa. Urmeaza constatarea starii de insolvabilitate, in conditiile stabilite de Codul de Procedura Fiscala, ultima etapa premergatoare formularii cererii de deschidere a procedurii insolventei fiind angajarea raspunderii solidare.
In vederea recuperarii creantelor fiscale de la debitorii aflati in stare de insolventa, autoritatile fiscale se vor inscrie la tabelul creditorilor cu creantele existente in evidenta fiscala pe platitor fara sa fie necesara realizarea unei noi inspectii.
Fiscul va realiza o baza de date referitoare la contribuabilii aflati in insolventa, reorganizare judiciara, faliment sau lichidare, care va include data la care s-a deschis procedura, administratorul sau lichidatorul stabilit in dosar si istoricul dosarului, de la momentul deschiderii procedurii.
Legea privind procedura insolventei a intrat in vigoare vineri si inlocuieste prevederile Legii 64/1995 privind procedura reorganizarii judiciare si a falimentului.

Cele mai citite

Accidentare gravă pentru Lixandru! Mijlocașul lui FCSB va reveni abia anul viitor

Mijlocașul FCSB, Mihai Lixandru, va fi indisponibil pentru șase luni după accidentarea suferită în meciul cu PAOK Salonic, ratând astfel a doua convocare consecutivă...

Florin Tănase avertizează adversarele din Europa League: „Nu vor avea un meci ușor cu noi”

FCSB a învins PAOK cu 1-0 în Grecia, în cadrul etapei a doua din faza ligii Europa League, și speră la calificarea în primăvara...

FCSB câștigă încă o suma considerabilă după victoria cu PAOK din Europa League!

Campioana României, FCSB, continuă să obțină rezultate pozitive în Europa League, dar și să adune sume considerabile din premiile oferite de UEFA și din...
Ultima oră
Pe aceeași temă