3.8 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025
AcasăInvestigații România LiberăStatul împrumută Metrorex cu 40 de milioane euro, pentru datorii

Statul împrumută Metrorex cu 40 de milioane euro, pentru datorii

Ministerul Finanţelor va împrumuta companiei Metrorex suma de 165 milioane lei (40 milioane de euro) pentru a plăti datoriile acumulate în ultimii doi ani faţă de subsidiara Alstom Transportation, care asigură din 2003 mentenanţa trenurilor de metrou, relatează Mediafax.

„Împrumutul se acordă pe o perioadă de 5 ani, din care primii 2 ani de graţie, cu o rată a dobânzii egală cu nivelul dobânzii de politică monetară practicată de Banca Naţională a României, la care se adaugă patru puncte procentuale”, se arată într-un proiect de ordonanţă de urgenţă, elaborat de Ministerul Transporturilor.

Rambursarea se efectuează în tranşe lunare egale, începând cu prima lună după încheierea perioadei de graţie. Dobânda reprezintă venit al bugetului Trezoreriei Statului, se plăteşte lunar, începând cu luna acordării împrumutului şi se calculează prin aplicarea ratei dobânzii la soldul împrumutului.

În acelaşi timp, în nota fundamentare a actului normativ se arată că bugetul de venituri şi cheltuieli al Metrorex pentru acest an nu asigură finanţarea mentenanţei pentru perioada august – decembrie, de aproximativ 75,96 milioane lei, fără TVA.

Dacă Metrorex nu îşi achită datoriile către Alstom, compania franceză va aplica penalităţi şi în cele din urmă poate opri mentenanţa trenurilor. În acest caz, fără asigurarea serviciilor de mentenanţă, transportul cu metroul va fi întrerupt, din motive de siguranţă a călătorilor.

Alstom Transport România, subsidiara companiei franceze Alstom, are un contract de 240 milioane de euro cu Metrorex, încheiat în 2003, cu o durată de 15 ani, pentru asigurarea serviciilor de mentenanţă a trenurilor de metrou. Anual sunt încheiate acte adiţionale prin care se stabileşte costul prestaţiilor.

În primii trei ani, contractul a fost finanţat de către instituţii financiare, iar din 2007, contractul a început să fie finanţat de la bugetul de stat.

„Începând cu anul 2007, ca urmare a nivelului scăzut al subvenţiei acordate, Metrorex nu a mai reuşit să achite la timp serviciile de mentenanţă prestate, acestea fiind achitate ulterior, în următorii ani calendaristici după asigurarea resurselor financiare şi în concordanţă cu legislaţia fiscală în vigoare”, se precizează în nota de fundamentare a proiectului.

Astfel, în 2008 datoriile către Alstom însumau 55,04 milioane lei, fără TVA. Ele au fost plătite anul următor din subvenţiile alocate de la bugetul de stat, iar în 2009 restanţele de plată au urcat la 116,48 milioane lei (fără TVA). Anul trecut au fost achitate 42,53 milioane lei (fără TVA), diferenţa de 73,95 milioane lei (fără TVA) fiind restantă la plată. Tot anul trecut s-au mai cumulat datorii de 61,9 milioane lei, sumă restantă integral.

Operatorul de metrou a lansat la finele lunii aprilie un anunţ de intenţie prin care anunţă că doreşte să scoată la licitaţie serviciile de mentenanţă preventivă şi corectivă pentru trenurile companiei. Contractul este estimat la 693,31 milioane lei (169,8 milioane euro), fără TVA, pentru o perioadă de 10 ani.

Directorul general al Metrorex, Gheorghe Udrişte, a declarat la acea dată că ar putea rezilia contractul cu firma franceză Alstom.

„Ţinta negocierilor actuale este să îi determinăm să accepte un profit rezonabil, de 5-10%. Deocamdată, nu vor să spună nici măcar cum se compune preţul”, a spus Udrişte.

În replică, directorul general al Alstom România, Gabriel Stanciu, a declarat că nu a primit nicio notificare oficială privind rezilierea contractului din partea Metrorex şi că din contră, Metrorex are plăţi restante de 40 milioane euro.

„Sunt uluit în ceea ce priveşte anunţul de intenţie publicat de Metrorex. Tot ce pot să spun este că suntem în discuţii cu Metrorex pentru a reaşeza costurile în funţie de kilometri parcurşi de trenuri. Ei spun că au crescut costurile cu mentenanţa, iar eu le spun ca preţul a rămas constant în lei din 2004, chiar dacă de atunci inflaţia a crescut. Ceea ce a crescut este numărul kilometrilor parcurşi de trenuri”, a spus atunci Stanciu.

Cele mai citite

Războiul comercial este un „joc cu sumă zero”, avertizează premierul Spaniei

Un război comercial nu este în interesul Uniunii Europene sau al SUA, a declarat miercuri, prim-ministrul Spaniei pentru CNBC Premierul spaniol Pedro Sanchez a declarat...

Războiul comercial este un „joc cu sumă zero”, avertizează premierul Spaniei

Un război comercial nu este în interesul Uniunii Europene sau al SUA, a declarat miercuri, prim-ministrul Spaniei pentru CNBC Premierul spaniol Pedro Sanchez a declarat...

Europa trebuie să fie pregătită pentru tarifele lui Trump, avertizează șeful Băncii Centrale Europene

Trump a amenințat că va impune taxe asupra mărfurilor importate în SUA din UE Europa trebuie „să fie pregătită” și să anticipeze potențialele tarife comerciale...
Ultima oră
Pe aceeași temă