» Transa a III-a de la FMI acopera doar a sasea parte din necesarul de finantare al statului de pe final de an.
Doar pentru ultimele doua luni din acest an, nevoile de finantare ale statului se ridica oficial la 15 miliarde lei (3,5 miliarde euro), in ipoteza in care ne vom incadra in tinta de deficit bugetar agreata cu FMI, de 7,3% din PIB. Totusi, nici autoritatile nu mai cred in aceasta tinta, potrivit declaratiilor lui Mihai seitan, secretar de stat in Ministerul Muncii. Oficialul spune ca deficitul bugetar va depasi 7,3% din PIB, in conditiile in care nu au intrat inca in vigoare legile asumate de Guvern, care ar fi avut un efect de reducere a cheltuielilor. In plus, analistii avertizeaza ca, pe fondul alegerilor, riscam sa avem derapaje bugetare, la fel ca pe final de 2008, iar astfel nevoile de finantare pentru noiembrie si decembrie vor fi de 20 miliarde lei (4,7 miliarde euro). Nici daca FMI ar vira in decembrie a treia transa, statul n-ar avea cum sa imprumute restul banilor de pe piata interna. Cum se va rezolva situatia pana la urma? Autoritatile spun ca pensiile si salariile sunt asigurate.
De unde rezulta nevoile de finantare
O buna parte din necesarul de finantare rezulta din imprumuturile statului (prin titluri de stat) scadente in noiembrie si decembrie, in suma de 7,5 miliarde lei. Peste aceasta suma se va adauga deficitul bugetar care va aparea in ultimele doua luni din an. Tinand cont ca pe primele noua luni deficitul bugetar a ajuns la 5% din PIB si in ipoteza ca pana la finele anului vom reusi sa ne incadram in tinta asumata fata de FMI (de 7,3% din PIB), inseamna ca in noiembrie si decembrie vom avea un deficit de cel putin 1,5% din PIB, echivalentul a 7,5 miliarde lei. Analistii ING spun ca exista riscuri ca deficitul bugetar din ultimele doua luni ale anului sa fie de minimum 2,5% din PIB, echivalentul a 12,5 miliarde lei. Astfel, necesarul total de finantare pe final de an este de cel putin 15 miliarde lei (3,5 miliarde euro), dar poate ajunge la 20 miliarde lei (4,7 miliarde euro).
Cum se poate acoperi nevoia de finantare
"Noi credem ca banii de la FMI vin pana la finalul anului, tinand cont ca pana acum au adoptat o atitudine laxa, iar ultimele comentarii ale misiuniii FMI par sa fie in aceeasi directie. Daca nu vin banii de la FMI, piata ar putea fi destul de speriata", a declarat Vlad Muscalu, senior economist al ING Bank Romania. Astfel, daca FMI ne vireaza 1,5 miliarde euro in decembrie, jumatate din aceasta suma (0,75 miliarde euro) intra in contul Ministerului de Finante. Restul banilor trebuie atrasi de pe piata interna. Pentru astazi Finantele au programat o emisiune de obligatiuni de 400 milioane euro, destinata bancilor locale.
Raman totusi de acoperit peste 3,5 miliarde euro (15 miliarde lei), cel mai probabil prin titluri de stat. "Le e greu celor de la Finante sa atraga atatia bani de pe piata interna la costul dorit de ei. Ar mai putea avea niste bani in conturi, ceea ce ar mai reduce presiunea de finantare. De asemenea, ar putea apela la cresterea arieratelor, la amanarea unor cheltuieli, precum si la atragerea unor depozite pe termen scurt", spune Muscalu.
Finantarea de la bancile locale se complica
Ieri Finantele isi propusesera sa atraga circa un miliard de lei pe cinci ani, dar au respins toate ofertele bancilor, pentru ca ar fi trebuit sa plateasca un randament de peste 11%. "E dificil de spus daca nu-i frige atat de tare pe cei de la Finante sau daca bancile au incercat sa-i friga. Cred mai degraba in a doua varianta, tinand cont ca insasi BNR se asteapta ca pe termen scurt sa se mentina tensiunile in piata monetara (n.r. – mentinerea unui ecart important, in prezent de peste 2%, intre dobanzile interbancare si dobanda-cheie). Daca e asa, situatia se complica", a conchis Muscalu.