22.1 C
București
sâmbătă, 29 iunie 2024
AcasăInvestigații România LiberăStatul aruncă momeala taxei pe bănci

Statul aruncă momeala taxei pe bănci

Normele de aplicare a Codului Fiscal lasă de înţeles că statul ar putea forţa băncile şi firmele de leasing să plătească impozit pe dobânzile la credite.

Noul Cod Fiscal ar putea introduce impozitul de 16% pe dobânzile încasate de bănci şi firmele de leasing. Deşi vag şi interpretabil unul dintre paragrafele din normele de aplicare sugerează acest lucru. „Cota de 16% se aplică şi altor venituri de natura dobânzilor cum ar fi : dobânzile în cazul contractelor de leasing financiar, dobânzile la creditele intragrup, precum şi dobânzile aferente depozitelor colaterale, conturilor escrow…”, arată articolul 91, modificat.

Confuzie totală

Deşi ar fi trebuit să răspundă la toate întrebările privind felul în care va acţiona noul Cod Fiscal, normele de aplicare ridică, iată, alte semne de întrebare. „Eu zic să nu ne dăm cu părerea până când nu vor fi publicate normele în Monitorul Oficial. Mai mult ca sigur unele prevederi vor fi modificate, altele chiar eliminate”, crede Dan Schwartz, managing partner la Scot&Company. În aceeaşi ordine de idei, avocatul Gabriel Biriş apreciază că paragraful citat mai sus este o aberaţie. „Nu cred că asta înseamnă introducerea unui impozit plătibil de bănci. Nu ar trebui să însemne asta. De fapt, nu ştiu. Este o aberaţie, o eroare”, spune Biriş. Aceeaşi opinie o susţine şi Schwartz. „Cel mai probabil ei au vrut să se refere la persoanele fizice nu la persoane juridice. Pe de altă parte, persoanele fizice, nu pot defsăşura activităţi de leasing, nu pot cel puţin legal. Poate este vorba despre închiriere. Nu este clar. Este într-adevăr absurd”, crede specialistul în fiscalitate. Reprezentanţii firmelor de leasing nu au auzit de acestă modificare, în timp ce Finanţele se abţin de la comentarii. „Haideţi mai bine să discutăm după ce legea va fi adoptată în Guvern. Intră luni. Actul este încă în discuţie publică şi, fără să spun că este obligatoriu, probabil va fi modificat. Nu vrem ca presa să ia drept certitudini nişte prevederi care ar putea fi eliminate”, ne-a declarat Viorica Roşca, consilier de presă la Ministerul Finanţelor Publice. 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă