13 C
București
marți, 1 octombrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăStatul are datorii de doua miliarde de euro

Statul are datorii de doua miliarde de euro

» Traian Basescu: Guvernul are datorii, facturate si nefacturate, de 1,1 miliarde.
» Firmele asteapta peste 900 milioane euro de la administratiile locale.

Administratiile publice locale au datorii la agentii economici de aproximativ noua sute milioane euro, iar Guvernul a acumulat datorii de 1,1 miliarde lei. Prin datoriile pe care institutiile statului le au, economia romaneasca este blocata chiar de Guvern, a declarat ieri presedintele Traian Basescu, la o intrunire cu membrii patronatelor din Romania.
"Pe datorii facturate la 31 decembrie 2008, Guvernul are datorii de 725 milioane de euro. si pe datorii nefacturate – pentru ca la facturare trebuie sa platesti datoriile la stat, chiar daca n-ai incasat banii – alte 367 milioane de euro, ceea ce inseamna 1,1 miliarde", a precizat presedintele Traian Basescu, care a mai mentionat ca primul lucru ce trebuie facut este ca aceste datorii sa fie facturate, pentru a oferi lichiditati agentilor economici.

Cumuland datoriile administratiilor locale – care in acest moment au datorii facturate de o jumatate de miliard de euro si nefacturate de alte 400 milioane de euro – cu cele adunate de Guvern, rezulta ca institutiile publice au datorii, facturate si nefacturate, la agentii economici de peste doua miliarde de euro.
In urma discutiilor purtate de seful statului cu Gheorghe Pogea, ministrul Finantelor, o solutie urgenta ar putea fi ca "esalonat, pana la mijlocul lunii martie, aceste datorii sa fie integral achitate, pentru a da agentilor economici posibilitatea sa reintre in miscare".

Pentru solutionarea actulalei crize, presedintele considera ca ar trebui sa se actioneze in patru directii. Cel mai sensibil punct al economiei romanesti este contractia pietelor, in mod deosebit a pietelor de export. "Criza explica diminuarea activitatii exportatorilor romani mai mult decat a societatilor cu piata de desfacere interna", a explicat presedintele Romaniei. A doua problema ar rezulta din finantarea economiei romanesti, in mod deosebit a proiectelor in desfasurare sau care urmeaza sa se deruleze. "Sistemul bancar este un sistem solid, dar care nu mai este alimentat cu bani de bancile care sunt actionari majoritari in bancile romanesti", a spus Basescu.

Presedintele a amintit si de cursul valutar, despre care a afirmat ca este cel de-al treilea canal care actioneaza in directia crizei, ca urmare a diminuarii finantarilor externe. Ultimul factor este reprezentat de increderea investitorilor, care s-a diminuat nu doar pentru Romania, ci pentru toate celelalte 12 tari care au aderat la Uniunea Europeana din 2004.

Basescu: Un imprumut de la FMI, "ultimul lucru pe care il va face Romania"
Presedintele Traian Basescu a declarat ieri, la intalnirea cu reprezentantii patronatelor din Romania, ca "ultimul lucru pe care il va face Romania" va fi sa se imprumute la Fondul Monetar International, apreciind ca deficitul de cont curent se va putea acoperi din fonduri europene sau prin cooperare cu alte institutii.
"Ultimul lucru pe care il va face Romania va fi sa se imprumute la FMI. stiu ca aceasta idee este controversata, dar vom merge pe zonele practice", a spus seful statului, care a mai adaugat ca "deficitul de cont curent, daca vom ajunge la aceasta concluzie, putem sa-l finantam prin imprumut european". Presedintele considera ca exista si alte solutii, precum cooperarea cu UE, cu Banca Europeana de Investitii sau cu Banca Mondiala.
"Va trebui sa fim foarte chibzuiti, pentru ca avem o problema: economia Romaniei nu mai poate fi asezata in matricea Fondului. Am depasit marginile matricei pe care Fondul le impune unei economii, si nu numai economiei, ci si societatii", a mentionat Basescu.

Cele mai citite

Traficant de canabis, arestat preventiv pentru 30 de zile

Un traficant de canabis a primit mandat de arestare preventivă, pentru trafic de droguri de risc, pe care le-ar fi comercializat în proximitatea unui...

Cinci ore de atacuri cu drone auspra Kievului. Au fost auzite mai multe explozii

Rusia a lansat mai multe valuri de drone asupra Kievului într-un atac care a durat peste cinci ore, potrivit armatei ucrainene. Acesta este al...

VIDEO Un adolescent de 18 ani și-a pierdut viața într-un accident rutier

Un adolescent în vârstă de 18 ani și-a pierdut viața, după ce mașina pe care o conducea a intrat cu viteză într-un parapet de...
Ultima oră
Pe aceeași temă