Evenimentul care a marcat Bursa de Valori Bucuresti (BVB) in luna iunie a fot derularea ofertei publice initiale pentru actiunile Transelectrica.
„Importanta acestei oferte tine de o tema mult vehiculata pe piata de capital – implicarea Bursei de Valori in procesul de vanzare a participatiilor statului la diverse societati pe actiuni. In ultimii ani, piata bursiera a fost intotdeauna privita ca o alternativa pentru derularea acestor operatiuni, insa niciodata nu s-a apelat la mecanismele sale in cazul societatilor importante”, a declarat Alin Brendea, directorul de operatiuni al Societatii de Servicii de Investitii Financiare (SSIF) Prime Transaction.
Piata de capital a fost privita cu neincredere
Pana la aceasta oferta, autoritatile obiectau ca avem o piata bursiera prea mica, care nu ar fi pregatita pentru derularea unor astfel de operatiuni sau ca acestea ar avea sanse reduse de succes.
„Sa ne amintim de cazul BRD, cand un pachet minoritar de actiuni a fost vandut de catre stat la un pret mai mic cu 50% decat cotatia bursiera de la acea data”, a spus Brendea. De altfel, multe dintre tranzactiile importante pe care statul roman le-a incheiat in ultimii ani au fost si raman in continuare discutabile. Exemple in acest sens sunt privatizarile ALRO, SIDEX sau – mai recent – SNP Petrom, unde pretul vanzarii si conditiile tranzactiei au fost deseori criticate si suspectate ca nu au urmarit suficient interesul statului roman. „Succesul ofertei Transelectrica, desi poate pentru unii surprinzator, cred ca putea fi de mult timp anticipat. El vine sa sustina opiniile pertinente atat de des exprimate in ultimii ani dinspre piata de capital privind implicarea acesteia in procesul de privatizare si de vanzare a actiunilor detinute de statul roman”, a precizat directorul Prime Transaction.
Bursa a demonstrat ca este cea mai buna alternativa
Actiunile scoase la vanzare de catre Transelectrica au fost subscrise cu mai mult de 40 de milioane de titluri, fata de cele 7,3 milioane oferite.
„Nu cred ca puteam avea o demonstratie mai buna a ceea ce poate reprezenta piata bursiera pentru economia nationala decat ceea ce s-a intamplat la Transelectrica. Prin transparenta, informare si corectitudine, Bursa a demonstrat ca este cea mai buna alternativa pentru ca pachete de actiuni detinute de stat sa fie vandute rapid si la un pret corect”, a spus Brendea. Acesta este de parere ca, pornind de la rezultatul obtinut, respectiv o valoare subscrisa de 220 milioane de euro si un numar de actiuni cerute de subscriitori care echivaleaza cu 65% din totalul actiunilor Transelectrica, statul ar fi putut sa vanda pachetul majoritar absolut al societatii si sa incaseze suplimentar aproximativ 190 milioane de euro.