4.5 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăAbuz: Stanbox cere 26 milioane de lei pe un spațiu care nu...

Abuz: Stanbox cere 26 milioane de lei pe un spațiu care nu îi aparține

Clădirea pentru care se pretinde această sumă este ilegală, nu a fost intabulată și nu respectă nici autorizația de construcție.

Firma care cere 5 milioane de euro de la Unirea Shopping Center pentru un spațiu de 160 mp, închis timp de 12 ani, deține practic, prin această manevră controversată, cea mai scumpă locație din București – se arată într-un comunicat al centrului comercial aflat în centrul Bucureștiului. „Înainte de privatizare, în anii ’90, în curtea interioară a magazinului Unirea a apărut o clădire misterioasă pe două niveluri, deși firma care trebuia să o construiască avea autorizație provizorie pentru o clădire fără fundație pe un singur nivel. Timp de 13 ani, până în 2005, în această clădire a funcționat ilegal SC Stanbox Music SRL, fără un racord propriu la gaze, fără aviz ISU, fără autorizații, complet ignorând legea.

Mai mult, Stanbox nu este proprietara clădirii pentru care pretinde despăgubiri pentru lipsa de folosință. De asemenea, cladirea nu a fost intabulată și nu respectă autorizația de construcție, fiind o construcție ilegală.

Unirea Shopping Center a făcut plângeri la instituțiile abilitate, reclamând situația de fapt, iar SC Stanbox Music SRL a abandonat clădirea și a căutat o metodă de a obține fraudulos bani de la centrul comercial“, a menționat Adrian Burlacu, reprezentant comunicare al The Nova Group, compania acționar majoritar la Unirea.

A început astfel sarabanda proceselor cu scopul de a smulge bani prin orice mijloace din firma listată la bursă! Folosindu-se de un motiv fals, Stanbox Music SRL a susținut în instanță că centrul comercial refuză accesul reprezentanților firmei în clădirea construită ilegal, deși aceasta are intrare separată, stradală, prin gangul de lângă intrarea McDonald’s, potrivit lui Adrian Burlacu.

Indiferență și complicitate

Judecătorii au decis în primă instanță să acorde firmei Stanbox Music SRL câștig de cauză și o despăgubire de 10 milioane de lei, deși nu a putut face dovada că este proprietara clădirii.

„Acest fapt s-a consumat cu largul concurs al conducerii Unirea Shopping Center. Unul dintre semnalele de alarmă GRAVE este faptul că, în dosar, avocații care au reprezentat Stanbox Music SRL împotriva USC, Dragne și Asociații, reprezentau în același timp și Unirea Shopping Center, și pe Carmen Palade împotriva acționarului majoritar, TNG. Acest joc dublu a costat centrul comercial deja 10 milioane de lei, însă schema frauduloasă merge mai departe“, a precizat reprezentantul The Nova Group.

Stanbox și avocații ei au folosit o expertiză imobiliară care a stabilit, prin conspectarea unor articole de presă, că media chiriilor pe metrul pătrat în perioada 2007-2015, în plină criză economică și imobiliară, a fost de 257 euro/mp și a susținut că Stanbox Music SRL ar fi încasat 5 milioane de euro pentru clădirea dezafectată, pe care a abandonat-o în 2005. Schema frauduloasă a transformat astfel o clădire dezafectată în cel mai performant centru comercial din România! 5 milioane de euro pentru un spațiu de 160 mp, închis, fără racord propriu la apă și canal, fără chiriași, care a devenit chiar un focar de mizerie în centrul orașului.

 Interese obscure

Cum o firmă cu un singur angajat, în perioada 2005-2013, conform datelor oficiale, a reușit să intre în jocul pe care, prin neglijență și interese obscure, l-a condus Carmen Palade împotriva companiei pe care o conducea este încă neclar.

„Cert este că, împotriva adevărului, împotriva oricărei logici și a tuturor actelor care demonstrează contrariul, Unirea Shopping Center este asaltată de încă un proces din era Palade, care are ca scop devalizarea centrului comercial“, potrivit lui Adrian Burlacu.

Mai mult decât atât, felul în care adevărul a fost eludat din apărarea și din caracatița de interese ce a dus la situația în care aceeași casă de avocatură era în spețe diferite și apărător al Unirea, și adversar, dar și lipsa de reacție a conducerii din perioada 2005-2016 fac ca prejudiciile aduse USC să se ridice la sume colosale și arată dezastruoasa gestiune a fostului director general, Carmen Palade. 

Eliza Avram
Eliza Avram
Eliza Avram scrie sub pseudonim la *România Liberă* din 2014. Jurnalist de investigații, este cunoscută pentru dezvăluirile despre corupția din România, printre care legăturile dintre Speranța Munteanu (KPMG România) și fostul premier Victor Ponta, implicarea lui Gabriel Predoiu, fratele fostului șef SIE și pe atunci ofițer SRI, într-o rețea de trafic și prostituție, dar și în acțiuni împotriva unor oameni de afaceri. Alte anchete notabile includ rețeaua de corupție de la Unirea Shopping Center și afacerile clanului Stan (Stanbox).
Cele mai citite

Elon Musk, un alt câștigător al alegerilor din SUA. A stabilit un nou record de avere

Averea netă a lui Elon Musk a ajuns la un maxim istoric de 347,8 miliarde de dolari, potrivit Bloomberg Billionaires Index, pe fondul creșterii...

Vreme rece și ninsori în cea mai mare parte a țării. Ultimele informații de la ANM

Sâmbătă, vremea se răcește semnificativ în aproape toate regiunile României. La munte, în nord-vest și centru, se vor semnala ninsori, în timp ce în...

Alertă de avalanșe pe Valea Prahovei: Salvamontiștii avertizează asupra riscurilor

Salvamontiștii din Prahova atrag atenția asupra riscului ridicat de avalanșe în zona montană, ca urmare a ninsorilor abundente din ultimele zile și a vântului...
Ultima oră
Pe aceeași temă