» Grecia este din nou butoiul cu pulbere al Europei, de data asta din cauza datoriilor prea mari. Pe termen scurt, tarile puternice sunt tentate sa o salveze. Pe termen lung, salvarea ar putea duce la destramarea zonei euro.
Euro a coborat pana in jurul valorii de 1,37 dolari, adica cel mai scazut nivel al ultimelor opt luni, dupa ce pietele au penalizat riscurile asociate Greciei, dar si Spaniei sau Portugaliei.
Cele trei tari fac parte din grupul PIGS, care include si Irlanda, grup caracterizat de un nivel foarte mare al deficitului bugetar (de ordinul a 10% din PIB) si al datoriei publice (de ordinul a 100% din PIB). Pentru comparatie, Romania are un deficit de 7% si o datorie publica sub 30%.
Un prim val de panica a facut ca bancile de investitii si fondurile de hedging sa parieze pe deprecierea monedei euro, pe scaderea burselor europene, dar si pe cresterea primelor de risc platite de guvernele supraindatorate. In acelasi timp, ziarele europene au inceput sa sugereze scenarii conspirationiste despre autori: englezii si americanii invidiosi pe succesul euro.
"Speculatorii testeaza soliditatea zonei euro lovind in verigile ei cele mai slabe", scrie ziarul francez "La Tribune", in timp ce spaniolii de la "El Pais" comenteaza ca "nimic din ce se intampla, inclusive profetiile despre apocalipsa din unele ziare straine, nu este o coincidenta, ci serveste interese speciale".
Reactia pietelor
Insa pietele n-au tinut cont de aceste acuzatii, iar indicele Dow Jones al bursei americane a scazut sub pragul psihologic de 10.000 de puncte tocmai de teama problemelor financiare ale Europei. De asemenea, o slabire a euro fata de lira sterlina ar insemna un plus de competitivitate pentru exporturile europene. In schimb, stirea cum ca seful Bancii Centrale Europene, Jean Claude Trichet, ar urma sa zboare spre Europa pentru o intalnire a sefilor de stat din zona euro a readus rapid entuziasmul pe piete, scrie "Financial Times". Chiar si atunci cand s-a aflat ca era vorba doar despre un zbor logistic, pietele au ramas optimiste ca totusi Europa va sari in ajutorul Greciei.
Dilema lui Trichet
Oficial, Tratatul de la Maastricht, un fel de Constitutie a monedei euro, nu permite Bancii Centrale Europene sa ajute individual vreo tara membra. Ratiunea este ca nici o tara membra sa nu "triseze" si sa cheltuiasca peste posibilitati, provocand o inflatie suportata de toti ceilalti. Pe de alta parte, Grecia a reusit sa ignore ani la rand limita de 35 pentru deficitul bugetar stabilita in tratat. Fie a ignorat avertismentele, fie a falsificat cu totul statisticile.
Oficialii europeni sunt fortati acum fie sa accepte incetarea de plati a Greciei, cu tot cu efectele secundare grave pentru intreaga zona euro, fie sa salveze Grecia si sa admita astfel ca Tratatul de la Maastricht este nefunctional, comenteaza "Wall Street Journal". Solutia propusa este un ajutor "voluntar" pentru Grecia, oferit direct de guvernele care inca mai au resurse pentru a sustine stabilitatea zonei euro. Insa chiar daca efortul financiar este suportabil in cazul Greciei, o astfel de decizie ar deschide Cutia Pandorei, incurajand toate guvernele sa ignore disciplina bugetara.
Efecte in Romania
Deprecierea euro fata de dolar face mai competitive exporturile romanesti in afara Uniunii Europene, dar poate incuraja si o tendinta de apreciere a leului. Pe de alta parte, se scumpesc importurile de petrol si gaze, iar riscul asociat Romaniei este mai ridicat.