12.3 C
București
joi, 3 octombrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăŞova trece portul Constanţa primarului Radu Mazăre, colegul sau de partid

Şova trece portul Constanţa primarului Radu Mazăre, colegul sau de partid

Ministrul Transporturilor, Dan Şova, vrea să cedeze primăriei Constanţa, condusă de colegul său de partid, primarul Radu Mazăre, un pachet de 13% din acţiunile portului. Primăria Constanţa va deveni astfel cel mai important actor în filmul afacerilor mai mult sau mai puţin curate derulate în portul de la Marea Neagră.

Citeşte şi: Proteste ale sindicaliştilor faţă de trecerea Portului Constanţa la Consiliul Local

Noul ministru al Transporturilor, Dan Şova, vrea să crească ponderea acţiunilor deţinute de Primăria Constanţa la Port de la actualul nivel de 20% la 33%, potrivit declaraţiilor făcute de ministru sâmbătă la o emisiune televizată.Principalul acţionar al portului este în prezent statul român, prin Ministerul Transporturilor, cu 60% din titluri. Urmează Primăria Constanţa şi Fondul Proprietatea, fiecare cu câte 20% din acţiuni.

Planurile lui Şova presupun cedarea a 27% din titluri, din care 13% către primăria condusă de Radu Mazăre, restul acţiunilor urmând să fie listate la bursă. În final Ministerul Transporturilor şi Primăria Constanţa urmează să aibă câte 33% din acţiuni, un pachet de 14% va fi listat la Bursa de Valori, iar restul vor fi deţinute de Fondul Proprietatea. Schema pusă la cale de Şova va face ca primăria lui Radu Mazăre să deţină puterea în port mai ales dacă o parte a acţiunilor vor fi cumpărate de către oameni de afaceri apropiaţi administraţiei locale.

Sindicatele şi oamenii de afaceri nu văd cu ochi buni transferul

În urmă cu câteva zile, aproximativ 600 de reprezentanţi ai Federaţiei Naţionale a Sindicatelor Portuare Constanta au protestat la sediul Ministerului Transporturilor, faţă de trecerea Portului Constanţa la Consiliul local. În cazul în care Portul Constanţa va fi transferat la Consiliul local şi autoritatea portuară va fi listată la bursă, va fi oprită activitatea în port, au spus sindicaliştii. Ideea transferului Portului Constanţa de la Ministerul Transporturilor la autorităţile locale nu este agreată nici de operatorii portuari. Omul de afaceri Gabriel Comănescu declara recent că „este o prostie care continuă să fie perpetuată”. Comănescu a mai spus că transferul portului la primărie ar duce la blocarea tuturor proiectelor europene în condiţiile în care „infrastructura portuară are nevoie de fonduri imense”.

“Va bloca toate proiectele europene, este vorba de investiţii majore, ori infrastructura portuară are nevoie de fonduri, de fonduri imense şi păcat că nu se reuşeşte. Tot acest bâlci care se face, afectează portul, că nu se fac investiţii (…) ce performanţe are o primărie falită, de unde bagă bani, ştiu ei ce înseamnă costuri când prima lor grijă e să transforme Silozul vechi din port în Cazino când nici pe celălalt nu l-au reparat? Să fim serioşi”.

Oricum Radu Mazăre are planurile făcute. Cu un tonus ridicat, la începutul lunii martie, Radu Mazăre le-a spus bătrânilor, pe care îi premiază lunar cu bani, că le pregăteşte o surpriză. ”Vă pregătesc o surpriză tare plăcută pentru iarna viitoare, în ceea ce priveşte căldura, adică mai puţin de plată. Nu pot să vă dau amănunte, sper să-mi iasă aranjamentele pe care vreau să le fac, cu portul, cu nişte bănuţi pe care să-i mai adunăm“, a spus Radu Mazăre. Spre exemplu, una dintre surprize ar putea-o reprezenta subvenţionarea gigacaloriei din profitul Portului Constanţa.

Doru Cireasa
Doru Cireasa
Doru Cireasa
Cele mai citite

Alina Bica scapă de executarea unei pedepse de patru ani de închisoare cu executare

Alina Bica, fosta șefă a DIICOT, a scăpat de executarea pedepsei de patru ani de închisoare pentru favorizarea omului de afaceri Ovidiu Tender. Curtea de...

SUA dezaprobă decizia Israelului de a-l declara „persona non grata” pe secretarul general al ONU

Departamentul de Stat al SUA a criticat decizia Israelului de a-l declara „persona non grata” pe secretarul general al ONU. Decizia are legătură cu...

Suceava: O femeie a fost strivită de un copac tăiat de angajații Primăriei

Incident şocant la Suceava: o angajată DGASPC a ajuns la spital cu fracturi la picioare şi lovituri la cap, după ce un copac tăiat...
Ultima oră
Pe aceeași temă