Sorin Minea, preşedintele Asociaţiei Române a Cărnii, a dat asigurari, joi seara, canu mai exista niciun pericol pentru populatie in criza carnii infestata cu dioxina, deoarece aceasta a fost integral consumata.
"Toate cele 133 de tone de carne importată din Irlanda au fost carne pentru a fi vândută ca atare. A fost carne-lucru pentru producţie de mezeluri. Carnea proaspătă din magazine nu a fost, niciun gram, venită din Irlanda", a spus Minea.
El a explicat si modul in care a evoluat aceasta criza a carnii cu dioxina: "In Comunitatea Europeană nu se face import, deci nu este vorba de o carne de import, deci nu se fac analize. Această problemă a apărut în Irlanda acum trei luni de zile, undeva pe data de 1 septembrie, datorită unor furaje de la o fabrică. Irlanda însă a aflat, prin control, abia acum 4 zile, că are carne contaminată. Deci tot ce a intrat de la 1 septembrie, până la 1 decembrie, a intrat în consum, în mezeluri. Nimeni n-a stiut ce-i cu carnea asta. În clipa în care Irlanda a atenţionat, Autoritatea ne-a atenţionat pe noi, noi am blocat complet toată producţia şi toate vânzările, şi au urmat controlalele. Cele 30 de tone care au fost confiscate reprezentau carnea care rămăsese în depozite. Restul cărnii, în trei luni de zile, a intrat în consum. La ora actuală, vă garantez că, în galantare, nu mai există niciun gram de produs sau de carne provenită din Irlanda. Acea carne s-a consumat."
"La ora actuală, oamenii sunt agitaţi pentru ceva care a trecut", a concluzionat acesta.
În ceea ce priveşte cele 70 de tone de carne din Ungaria, Sorin Minea a afirmat că "ungurii au importat porcii întregi, i-au tranşat, i-au ambalat şi, potrivit legislaţiei europene, i-au ştampilat cu ştampila lor de intrare, dar pe trasabilitate, deci pe actele cărnii, scria că ţara de provenienţă este Irlanda. Aşa au şi găsit-o."
Minea a mai spus că, într-adevăr, "cineva trebuie să răspundă, dar nu se mai aruncă anatema în importatori, în cineva care încearcă să facă ceva. Şi nu se creează panică. Conform legislaţiei europene, vinovatul de acest accident se face cel care l-a provocat – o fabrică de furaje din Irlanda, care a băgat în amestecul de mâncare pentru animale ulei ars de transformator."
In urma verificarilor inspec-torilor Autoritatii Sanitar-Veterinare, din cele 133,6 tone carne de porc contaminata cu dioxina, importata din Irlanda, 34 de tone (aproximativ un sfert) au fost deja puse sub sechestru, restul de carne fiind deja preparat si aflandu-se inca in magazine, declara, mai devreme, joi presedintele Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Radu Roatis. "Din totalul de 133,6 tone despre care stim ca au ajuns in Romania, doar 34 de tone au fost puse sub sechestru. Restul de 99,6 tone sunt preparate si s-a dispus de miercuri rechemarea lor prin sistemul rapid de alerta", a mai spus Roatis. Procesatorii sustin ca dioxina din carne se dilueaza in mezeluri si nu mai este periculoasa pentru organism. Specialistii in siguranta alimentara sustin ca riscurile nu dispar in urma procesarii carnii contaminate.
Inspectorii veterinari au declansat operatiuni pentru a depista carnea contaminata cu dioxina, iar lanturile mari de hipermarketuri au oprit vanzarea produselor pana la verificarea provenientei acestora. Doua hipermarketuri din Iasi, Kaufland si Carrefour, au oprit ieri dupa-amiaza de la comercializare o cantitate totala de 200 kilograme produse din carne de porc, deoarece existau suspiciuni privind provenienta carnii. Potrivit conducerii Directiei Sanitar-Veterinare Iasi, firma care le-a furnizat produsele hipermarketurilor este suspecta ca ar fi importat carnea din Irlanda. Inspectorii din Vrancea au identificat o firma care a folosit carne infestata cu dioxina. "Carnea a fost livrata si procesata in perioada 29 septembrie-13 oc-tombrie, preparatele fiind date in consum. La aceasta ora nu se mai afla carne din Irlanda in judet", ne-a declarat Ionel Duta, director al DSVSA Vrancea.
In Suceava, autoritatile sanitar-veterinare au pus sub sechestru 75 kilograme carne de porc suspectata de contaminare cu dioxina, aceasta fiind singura cantitate care a mai fost gasita din cele peste trei tone provenite din Irlanda, ajunse in judet, a declarat seful DSVSA Suceava, Petrea Dulgheru.
Vanzarile la carnea de porc ar putea scadea cu 30% in perioada urmatoare, din cauza panicii create dupa ce s-a anuntat ca si in Romania a intrat carne de porc contaminata cu dioxina, ne-a declarat presedintele Asociatiei Romane a Carnii , Sorin Minea. "Vanzarile ar putea scadea chiar mai mult, din cauza neincrederii consumatorilor, desi acestia trebuie sa inteleaga ca la ora asta nici un gram de carne contaminata nu mai este in consum", a declarat Minea.
El sustine ca toata carnea suspecta de contaminare nu a fost vanduta in stare pura, ci prelucrata in mezeluri, astfel incat substanta nociva s-a diluat. "Intreaga cantitate de carne care a intrat in Romania si care este suspecta ca ar fi fost contaminata cu dioxina este infima. In Romania se consuma zilnic 1.500-1.800 tone de carne de porc." In plus, sustine Minea, toata cantitatea contaminata a fost distrusa. Mai mult de doua treimi (70%) din carnea de porc folosita pentru producerea mezelurilor se importa.