Cinci investigaţii „aprofundate distincte” au fost iniţiate de Comisia Europei (CE) în scopul de a stabili dacă Hidroelectrica a încălcat normele comunitare privind ajutorul de stat. Mai exact, în aprilie, CE a anunţat că există indicii care arată că statul a influenţat compania să încheie contracte de vânzare şi cumpărare a energiei la preţuri preferenţiale.
„Băieţii deştepţi” care au contracte preferenţiale cu Hidroelectrica ar putea să plătească amenzi şi să ramburseze toate sumele de care au beneficiat dacă ancheta Comisiei Europene stabileşte că aceste contracte au reprezentat ajutoare de stat, a declarat şeful misiunii FMI, Jeffrey Franks.
Achiziţii discutabile de energie
„La Hidroelectrica, dacă ancheta Comisiei Europene va stabili că a fost ajutor de stat, atunci aceşti beneficiari va trebui să dea înapoi toată suma (…) Sunt motivaţi să fie de acord cu noile condiţii ale statului. Urmează alte negocieri şi se va cere o îmbunătăţire a condiţiilor”, a menţionat Jeffrey Franks, citat de Mediafax.
Daca ancheta va constata că titulari de contracte au primit ajutor de stat, va trebui sa dea înapoi toata suma, la care se va adăuga şi o amendă în plus.
Actuala investigaţie a executivului UE urmăreşte să stabilească dacă Hidroelectrica a subvenţionat în mod indirect clienţii vânzând acestora energie electrică la preţuri sub nivelul pieţei sau achiziţionând de la aceştia la preţuri peste nivelul pieţei.
Încă de anul trecut, sub presiunea instituţiilor financiare internaţionale, compania de stat Hidroelectrica a anunţat că va rezilia, în cel mai scurt timp, toate contractele încheiate în afara bursei de energie OPCOM.
Renegocierea contractelor cu Hidroelectrica
După numeroase termene şi amânări, la sfârşitul lunii martie, fostul ministru al Economiei, Lucian Bode, a anunţat că Guvernul va rezilia în „condiţii în care statul să nu piardă” contractele bilaterale prin care Hidroelectrica vinde energie dacă beneficiarii acordurilor comerciale nu vor accepta creşterea preţurilor, scăderea duratei şi a cantităţilor.
Şeful misiunii FMI la Bucureşti a precizat miercuri că o parte dintre „băieţii deştepţi” au fost de acord cu renegocierea contractelor, dar mai sunt unii care refuză să semneze în noile condiţii.
Franks a refuzat să dea numele firmelor care nu sunt de acord cu renegocierea contractelor, dar a menţionat că este în interesul acestora să fie de acord cu propunerile făcute de autorităţi, pentru că riscă să aibă pierderi mai mari dacă ancheta CE va stabili că a fost ajutor de stat.
Potrivit Hotnews care citează surse apropiate negocierilor, Alro ar fi singurul beneficiar de energie ieftină „care nu a fost deschis în privinţa unor negocieri directe”.
Termene mai mici şi cantităţi reduse de energie
ALRO Slatina are în derulare un contract pe termen lung cu Hidroelectrica pentru furnizarea a 3 TWh de energie electrică pe an, la un preţ foarte apropiat de costul de producţie al Hidroelectrica, preţ care urmează a fi indexat anual pe baza cotaţiei aluminiului de la Bursa Metalelor din Londra (LME).
La sfârşitul săptămânii trecute, ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, în urma discuţiilor de la BNR cu reprezentanţii FMI şi ai Comisiei Europene, a afirmat că va renegocia contractele cu aşa numiţii „băieţi deştepţi” din energie în maxim zece zile.
„Mi-am luat angajamentul că în maxim zece zile trebuie să am o renegociere a acestor contracte, urmând ca după aceste renegocieri să informăm instituţiile financiare internaţionale asupra hotărârilor pe care le-am luat”, a adăugat el.
Acesta a adăugat că va renegocia şi cantităţi, şi preţuri, şi termene mai mici.
Contractele bilaterale de vânzare a energiei au fost încheiate de Hidroelectrica între 2001 şi 2003 şi expiră în 2014, 2015 sau 2018. Compania vinde aproximativ 70% din energie pe care o produce prin aceste acorduri bilaterale, la preţuri sub media pieţei.