Dacă până în prezent proprietarii unei pensiuni nu aveau ca variantă legală de funcţionare decât înfiinţarea unui PFA sau a unui SRL, anul viitor ei vor putea fi impozitaţi în sistemul normei de venit. „Cei care deţin până la cinci camere şi le închiriază în scop turistic nu trebuie să devină persoane fizice autorizate. Printr-o simplă declaraţie la organele fiscale, declară câte camere închiriază şi pentru ce perioadă, iar impozitarea este pe baza normei de venit; nu trebuie să ţină contabilitate”, a spus ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu. El nu a dat alte detalii privitoare la momentul la care intervine obligativitatea depunerii declaraţiilor. In cazul persoanelor care obţin venituri din arendarea bunurilor agricole, terenuri şi utilaje agricole, se va aplica sistemul impozitării stopajului la sursă.
Accizele la motorină cresc
In domeniul accizării, vor creşte cu 4,4% accizele la motorină, aceasta una dintre majorările la care s-a angajat România faţă de CE, în vederea atingerii plafonului minim de accizare din Uniune. Noua acciză va fi de 316,03 euro la 1.000 de litri faţă de 302,51 euro la 1.000 de litri în prezent. Accizele la cafea nu se vor modifica. Ialomiţianu acceptă că majorarea accizelor la motorină va determina o creşterea de 2% a preţurilor.”Pentru 2012 nu modificăm impozitele şi taxele, le menţinem cu excepţie accizelor care trebuiau modificate pentru respectarea calendarului convenit cu Uniunea Europeană”, a spus ministrul.
Cheltuielile cu combustibilul redevin deductibile
Una dintre modificările importante aduse Codului Fiscal, este reintroducerea deductibilităţii cheltuielilor firmelor cu carburanţii, după eliminarea acesteia anul trecut. Va fi scutită la calculul impozitului pe profit sau pe venit o cotă de 50%din cheltuielile cu carburanţii pentru vehiculelor rutiere destinate transportului rutier de persoane, care nu sunt utilizate exclusiv în scopul activităţii direct productive. In acest ultim caz deductibilitatea este, ca şi până acum de 100%. Deductibilă în proporţie de 50% este TVA la achiziţia acestor vehicule şi a combustibilului necesar. In prezent TVA nu este recunoscută de Fisc ca fiind deductibilă. Impactul financiar al aplicării acestor măsuri este de 282 de milioane de lei, a apreciat ministrul.
Contribuţiile la asigurările medicale se vor plăti la Fisc
Dacă asigurările de sănătate şi contribuţiile pentru pensii se plătesc în prezent la Casa de Sănătate şi la cea de Pensii, de anul viitor plăţile se vor face la Fisc. „Până acum, aceste persoane trebuiau să meargă la ANAF să plătească impozitul pe venit, iar contributiile sociale la Casa de Pensii si Casa de Sanatate. Din 2012, aceste persoane vor plăti aceste obligaţii numai la ANAF. Este o simplificare – persoanele nu mai fac atatea drumuri”, a afirmat Ialomiţianu.
Calitatea de plătitor de TVA va putea fi retrasă
În scopul combaterii evaziunii fiscale, persoanelor care săvârşesc fapte de evaziune fiscală – nu depun declaraţii, se sustrag de la declarare, introduc facturi fictive, li se va putea retrage dreptul de plătitor de TVA. Persoanele fizice sau persoane juridice care realizează o cifră de afaceri sub 35.000 de euro şi sunt plătitoare de TVA, vor putea solicita anularea acestei obligaţii.
Venitul minim garantat al rău-platnicilor, suspendat
Persoanele care primesc beneficii sociale, precum indemnizaţia de creştere a copilului, venitul minim garantat şi alocaţia pentru susţinerea familiei, vor rămâne fără aceste drepturi pe o perioadă de cinci luni dacă nu îşi achită taxele şi impozitele locale, a decis Guvernul prin ordonanţă de urgenţă.
Alocaţia de stat pentru copii se va acorda tuturor copiilor, beneficiarii nefiind afectaţi în cazul neachitării taxelor şi impozitelor locale. Singurele drepturi care pot fi suspendate fiind venitul minim garantat, alocaţia de susţinere a familiei şi indemnizaţia de creştere a copilului, a arătat, ieri, Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale (MMFPS) într-un comunicat de presă.