25.3 C
București
sâmbătă, 5 octombrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăSistemul energetic continua sa ramana in top

Sistemul energetic continua sa ramana in top

Alaturi de sistemul financiar, privatizarile din sectorul energetic au adus statului roman cei mai multi bani. Chiar daca exista voci care sustin ca anumite societati din sistemul energetic au fost vandute pe sume mult prea mici fata de valoarea si potentialul lor, nu trebuie uitat faptul ca in zona sud-est-europeana s-au derulat procese similare in toate tarile din fostul bloc comunist. Oferta a fost mare, in conditiile in care cele mai mari companii europene de profil au trecut prin ample procese de fuziune si reorganizari determinate in special de investitiile mari pe care le reclama dezvoltarea acestui sector. In total, pentru vanzarea pachetelor majoritare de actiuni la Petrom, la patru filiale Electrica si la cele doua Distrigazuri, statul a obtinut 2.477 milioane de euro.

La Transelectrica privatizarea inseamna bursa

Compania de transport a energiei electrice Transelectrica si-a propus ca incepand cu luna mai a acestui an sa fie cotata la Bursa de Valori Bucuresti. Potrivit strategiei guvernului privind accelerarea privatizarii, procentul de actiuni pentru oferta publica initiala primara va reprezenta 10% din capitalul social care ar rezulta in urma majorarii acestuia prin emiterea unui numar de 7,3 milioane actiuni cu valoarea nomi-nala de circa 10 lei. Operatiunea era prevazuta initial sa se realizeze anul trecut, dar avand in vedere complexitatea si specificul societatii, termenul a fost extins. In prezent, consultantul ales pentru consilierea procesului de listare, consortiul format din Alpha Finace Romania, Raiffeisen Capital & Investments si BRD Securites, lucreaza la elaborarea prospectului preliminar pentru oferta publica primara. Potrivit analistilor, capitalizarea bursiera a companiei se va situa intre 200 si 300 milioane euro, dar nu este exclusa depasirea acestor valori. Pe langa cele 10 procente care vor fi listate, Transelectrica urmeaza sa participe cu 15% din capitalul social la constituirea Fondului Proprietate (Legea 247/2005), iar 5% din capital va fi pus la dispozitia persoanelor ale caror imobile au fost confiscate de fostul regim (Legea 10/2001). In final, free-float-ul companiei va ajunge la 30%.

Angajatii asteapta actiunile Petrom

Dupa achizitionarea pachetului majoritar de actiuni la Petrom de catre compania austriaca OMV, statul roman mai are de facut un pas in cadrul procesului de privatizare: atribuire a 8% din actiunile Petrom salariatilor si pensionarilor companiei. Deocamdata, modul de atribuire nu a fost decis, existand mai multe variante. Atribuirea in nume personal sau atribuirea pachetului catre federatia sindicatelor, acesta urmand sa fie mandatata de angajati si pensionari sa-i reprezinte. De asemenea, un pachet reprezentand pana la 10% din actiunile societatii urmeaza sa fie cotat la BVB. In prezent, statul roman mai controleaza 40,74% din actiunile Petrom, in timp ce micii actionari detin 6,23% din actiuni.

Electrica Muntenia Sud, curtata de nume mari

In cursul acestui an este programata finalizarea procesului de privatizare la Electrica Muntenia Sud. Pe lista companiilor care doresc sa cumpere distribuitorul de electricitate in Bucuresti si in judetele Giurgiu si Ilfov figureaza zece mari companii: AES Corporation – SUA, CEZ – Cehia, Enel – Italia, EnBW Energie – Germania, E.ON Energie – Germania, EVN – Austria, Gaz de France, Iberdrola – Spania, RWE Energy – Germania si Union Fenosa International – Spania. Autoritatile vor vinde 67,5% din actiunile societatii de distributie, printr-o metoda asemanatoare celei aplicate si la privatizarile anterioare. Investitorii interesati vor putea achizitiona direct 50% din capitalul social existent al filialei, urmand sa aloce fonduri pentru o majorare de capital prin care participatia cumparatorului va ajunge la 67,5%. Procesul de privatizare se va finaliza in cursul acestui an. La Fondul Proprietatea, care in final va fi si el listat la bursa, societatea va participa cu 12% din capitalul social.

In pregatire alte trei filiale

Ultimele filiale ale societatii Electrica aflate pe lista de privatizare sunt Muntenia Nord, Transilvania Sud si Transilvania Nord. Pe langa vanzarea a 51% din capitalul social, societatea va ceda 12% din capital catre Fondul Proprietatea, iar circa 10% din actiuni vor fi listate la BVB.

Brokerii asteapta actiunile Transgaz

Transgaz a fost inclusa in 2004 pe o lista marilor companii din sectorul energetic ale caror actiuni vor fi listate la Bursa de Valori Bucuresti. Initial autoritatile au prevazut listarea la bursa a unor pachete de 5% din actiunile celor doi operatori de sistem, insa Guvernul a aprobat in vara anului trecut majorarea cotei pana la 10% din capitalul social. Se asteapta ca pentru Transgaz capitalizarea bursiera sa depaseasa 300 milioane euro. Pe langa acest procent, o cota de 5% din actiuni urmeaza sa fie atribuita pentru acoperirea despagubirilor care se vor acorda persoanelor abuziv deposedate, iar un procent similar va fi transmis catre Fondul Proprietatea. Ministerul Economiei si Comertului detine 100% din capitalul social al firmei, situat in jurul valorii de 103,7 milioane de lei noi.

Privatizarea Romgaz va incepe in a doua jumatate a anului 2006

Privatizarea producatorului national de gaze naturale Romgaz are ca termen limita sfarsitul acestui an. In opinia conducerii Ministerului Economiei si Comertului, privatizarea nu ar trebui sa includa si serviciile de depozitare, acestea urmand sa ramana in administrarea statului, prin crearea, probabil, a unei noi societati. Compania este cel mai mare producator de gaze naturale din Europa Centrala si de Est, dupa colosii rusi, iar pana acum si-au exprimat interesul pentru a participa la acest proces marile companii europene Lukoil, Wintershall, Ruhr Gas, Gaz de France si Mol. Strategia de privatizare a Romgaz, aprobata de Executiv, include vanzarea unui pachet majoritar de cel putin 51% din actiuni unui investitor strategic. Dupa alegerea consultantului, urmeaza evaluarea rezervelor de gaze, operatiuni care se estimeaza ca va dura circa patru luni. In aceste conditii, anuntul de privatizare ar urma sa fie publicat cel mai devreme in primavara, iar transferul de proprietate se va finaliza cel mai repede spre sfarsitul anului 2006. Pe langa privatizarea directa, un procent de pana la 15% din actiunile companiei vor fi privatizate prin listarea la Bursa de Valori. In plus, procente semnificative din actiunile companiei vor fi transferate catre Fondul Proprietatea si pentru acordarea compensatiilor pentru persoanele deposedate abuziv de catre regimul comunist.

Complexurile energetice, pe lista restantelor

Ministerul Economiei si Comertului (MEC) a semnat cu consortiul format din Deloitte Central Europe Limited (Cipru) si Fondul Romano-American de Investitii (FRAI) un contract pentru servicii de consultanta financiara, in vederea privatizarii Complexurilor Energetice Craiova si Rovinari. Initial, Ministerul Economiei estima ca privatizarea celor doua entitati se va incheia la inceputul anului 2006, dar procesul este mult intarziat. Primul complex energetic privatizat urma sa fie cel de la Turceni, contractul de vanzare urmand sa fie semnat in toamna anului trecut. La Fondul Proprietatea cele doua complexuri vor participa fiecare cu cate 15% din capital social. Infiintarea lor a facut parte din solutia de reorganizare a Termoelectrica si a urmarit mentinerea in functiune a capacitatilor de producere a energiei electrice pe baza de lignit.

Cele mai citite

Ludovic Orban: Voi fi un preşedinte „de multe ori surprinzător”, prezent, implicat, simţitor

Preşedintele Forţa Dreptei, Ludovic Orban, şi-a depus, sâmbătă, candidatura pentru funcţia de preşedinte al României, susţinut de FD, PMP, Alternativa Dreaptă şi PNŢ Maniu-Mihalache,...

Un accident grav, soldat cu morți și răniți, a blocat Valea Oltului

Un accident grav s-a produs sâmbătă după amiaza pe Valea Oltului. O persoană a murit și altele sunt rănite. Circulația mașinilor este blocată. Potrivit IPJ...

Ludovic Orban: Voi fi un preşedinte „de multe ori surprinzător”, prezent, implicat, simţitor

Preşedintele Forţa Dreptei, Ludovic Orban, şi-a depus, sâmbătă, candidatura pentru funcţia de preşedinte al României, susţinut de FD, PMP, Alternativa Dreaptă şi PNŢ Maniu-Mihalache,...
Ultima oră
Pe aceeași temă