15.6 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăSIF-urile propun dividende de peste 207 milioane lei

SIF-urile propun dividende de peste 207 milioane lei

» Societatile de investitii financiare (SIF-urile) propun sa distribuie sub forma de dividende 42% din profitul net cumulat aferent obtinut in 2007.

» Aproximativ 85 de procente din dividendele propuse de SIF-uri provin din banii incasati anul trecut de la BCR si BRD.

» SIF Muntenia ar putea distribui cea mai mare cota din profitul net si cel mai mare dividend raportat la pretul actiunii comparativ cu celelalte SIF-uri.

SIF-urile au afisat pentru 2007 un profit net cumulat de 492,5 milioane lei (140,7 milioane euro), in crestere cu circa 47% fata de anul anterior. Cel mai profitabil dintre SIF-uri a fost SIF Banat-Crisana, iar cea mai slaba performanta a fost inregistrata de SIF Moldova.
Ca o coincidenta, atat cel mai performant, cat si cel mai putin profitabil dintre SIF-uri le propun actionarilor dublarea capitalului social prin capitalizarea unei cote din profitul net si acordarea unei actiuni gratuite la fiecare actiune detinuta. Pentru acest tip de majorare este nevoie de modificarea statutului societatilor, cu intrunirea unui cvorum de minimum 50%, conditie pe care SIF-urile spera sa o satisfaca o data cu adoptarea votului electronic. "Cred ca SIF Banat-Crisana si SIF Moldova vor reusi sa intruneasca cvorumul necesar pentru dublarea capitalului social, tinand cont si de gradul de concentrare tot mai ridicat in cadrul actionariatului, acum avand si avantajul votului electronic", ne-a declarat Teodor Buzatu, director general adjunct al SIF Oltenia. O majorare de capital similara a fost realizata cu un an in urma de SIF Transilvania, dar, deoarece a fost contestata in instanta, actiunile primite cu titlu gratuit sunt blocate si in prezent de la tranzactionare, pana la solutionarea definitiva.

In cazul in care nu se vor intruni conditiile necesare pentru aprobarea unei majorari de capital, cele doua SIF-uri propun si o solutie de acordare de dividende. Totalul dividendelor ce ar putea fi acordate de SIF-uri se ridica la 207 milioane lei (circa 56 milioane euro), iar 85% (175,4 milioane lei) din acestea reprezinta dividendele incasate de la BCR si BRD. Astfel, SIF Muntenia intentioneaza sa le distribuie actionarilor cel mai bun dividend raportat la pretul actual al actiunii (4%), in timp ce SIF Moldova ar putea acorda cel mai putin atractiv dividend raportat la cursul actiunii (1,92%). De asemenea, SIF Muntenia ar putea acorda cea mai mare suma in dividende (56,5 milioane lei), cu mult peste ce a primit de la BCR si BRD si care reprezinta cea mai mare cota (64,8%) din profitul net realizat in 2007, comparativ cu restul SIF-urilor.

SIF Banat-Crisana, care a obtinut in 2007 cel mai insemnat profit si cel mai mare castig pe actiune, ar putea distribui sub forma de dividende cea mai redusa cota din profitul net (31,3%), ceea ce ar conduce la un disponibil considerabil pentru investitii in anul 2008. SIF Oltenia propune cel mai mare dividend pe actiune, 0,0780 lei, iar SIF Transilvania pe cel mai mic, de 0,0375 lei, dat fiind si numarul mare de actiuni emise. Ca grad de atractivitate al dividendului in raport cu pretul din piata, dupa SIF Muntenia urmeaza SIF Banat-Crisana (cu un raport de 2,60%), SIF Oltenia (cu 2,48%), SIF Transilvania (cu 2,29%) si SIF Moldova (cu 1,92%). Comparativ cu anul precedent, SIF Banat-Crisana si SIF Oltenia propun dividende mai mari, SIF Muntenia, acelasi dividend, iar SIF Moldova, in scadere (pentru al doilea an consecutiv).
Pe langa BCR si BRD, de unde SIF-urile isi trag aproximativ 85% din totalul dividendelor (conform unui studiu din luna mai 2007 al Erste), acestea mai au participatii la Bancpost, Banca Transilvania si Eximbank.
Potrivit lui Tudor Ciurezu, vicepresedinte SIF Oltenia, dividendele de la Bancpost, unde patru SIF-uri controleaza 20,6% din capitalul bancii, sunt nesemnificative fata de cele de la BCR si BRD. De asemenea, Banca Transilvania, unde patru SIF-uri detin circa 14,6% din capitalul social, se stie ca nu distribuie dividende, dar acorda actiuni gratuite si posibilitatea de a subscrie la un pret cu mult sub cel din piata.

» Avantaje
– dublarea numarului de titluri pentru actionari
– intreg profitul net ramane in societate (pentru viitoare plasamente) – cresterea capitalizarii

» Dezavantaje
– contestarea in instanta, ceea ce ar bloca actiunile
– dupa incarcarea acestora in conturile actionarilor, ar putea aparea o presiune mare la vanzare.

Cele mai citite

Arabia Saudită condiționează relațiile diplomatice cu Israelul de „crearea unui stat palestinian”

Prinţul moştenitor şi lider de facto al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, a afirmat miercuri că ţara sa nu va stabili relaţii diplomatice cu...

Elena Lasconi promite transparență totală privind cheltuirea banilor Administraţiei Prezidenţiale

Preşedintele USR, Elena Lasconi, a declarat miercuri că, dacă va câştiga alegerile, va face publice toate cheltuielile Administraţiei Prezidenţiale şi va diminua bugetul acestei...

Președintele Finlandei cere excluderea Rusiei din Consiliul de Securitate al ONU

Preşedintele Finlandei, Alexander Stubb, a făcut apel la extinderea Consiliului de Securitate al ONU, abolirea sistemului de veto al unui singur stat şi suspendarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă