13.9 C
București
vineri, 24 ianuarie 2025
AcasăInvestigații România LiberăSIF-urile mai au un pas pana la pragul de 5%, apoi pot...

SIF-urile mai au un pas pana la pragul de 5%, apoi pot exploda

» Cu toate ca averea SIF-urilor a crescut in octombrie cu 8,2% fata de luna anterioara, pana la 7,4 miliarde lei, valoarea de piata a acestora chiar a scazut, ceea ce a facut ca decalajul deja considerabil dintre capitalizare si activul net sa se mareasca la 56%. Cum s-ar explica aceasta situatie?

Aprobarea de catre senat a ridicarii pragului maxim de detinere in cadrul SIF-urilor de la 1 la 5% a generat pe bursa aprecieri consistente ale titlurilor SIF, dar acestea nu au facut decat sa compenseze partial scaderile de peste 22% fata de maximele de la sfarsitul lunii septembrie. In prezent, capitalizarea SIF-urilor este cu 8,3% sub nivelul din 24 septembrie. Rezerva investitorilor este determinata de faptul ca pentru a deveni legal pragul de 5% mai este nevoie de aprobarea acestuia in Camera Deputatilor, dupa care preturile ar putea exploda.

Argumente pentru urcarea pragului
"In mod normal, parcursul ramas ar putea dura circa doua luni, dar daca se discuta in procedura de urgenta, cam pana la finalul anului am putea avea legal pragul de 5%", spune Adrian Simionescu, presedintele Vienna Investment Trust. "Chiar daca nu ar trebui sa intervina in viata companiilor private, politicul a stabilit initial pragul de 0,1%, pe care SIF-urile l-au imbratisat prin statut, apoi a majorat pragul la 1%, iar acum tot politicul poate debloca situatia. Sub protectia detinerilor limitate, conducatorii SIF-urilor au facut ce au vrut.

Toti investitorii sunt de acord cu eliminarea pragului, dar si majorarea lui la 5% e un pas inainte. Un refuz al Camerei ar putea ridica serioase probleme legate de manipulare. Investitorii au reactionat intr-o prima faza la decizia Senatului, dar acum sunt inca retinuti, asteptand si votul final. Adoptarea pragului ar putea genera un soc pe SIF-uri, pe fondul caruia ar putea avea de castigat si restul bursei. Cred ca o crestere cu 100% a SIF-urilor intr-un an ar fi posibila", e de parere Simionescu. Iulian Panait, presedintele KTD Invest, este mai moderat in estimari si spune ca pe termen scurt prima reactie va fi cea a speculatorilor , care ar putea genera aprecieri de pana in 15%.

Argumente contra majorarii pragului
Miza principala a majorarii pragului o reprezinta lichiditatile SIF-urilor, de peste 700 milioane lei, care ar putea ajunge sa fie controlate de un grup restrans de investitori, considera reprezentantii SIF Oltenia. "Nu este permisa imixtiunea Parlamentului in treburile societatilor private. In structura SIF-urilor sunt mai multe persoane care actioneaza concertat, detinand chiar pana la 10% din capital, si care nu au cele mai bune intentii. Pragul de 5% le va permite acestora sa faca politica lor in detrimentul celorlalti. In plus, cei care au respectat legea cad drept fraieri. Miza principala o reprezinta disponibilitatile banesti ale SIF-urilor", explica Tudor Ciurezu, vicepresedinte al SIF Oltenia. Acesta tine sa precizeze ca fondurile similare SIF-urilor din tarile din regiune au fost date catre un management strain, iar acum nici unul nu mai exista.

Cele mai citite

Amenințări cu bombă în sute de școli din Ungaria și Bulgaria: Suspiciuni legate de implicarea Rusiei

Sute de școli din Bulgaria au primit joi amenințări cu bombă, e-mailurile fiind trimise de pe o platformă rusească, informează agenția Novinite, citând radioul...

Donald Trump la Davos: Ucraina este pregătită pentru un acord de pace

La Forumul Economic Mondial de la Davos, președintele american Donald Trump a declarat că Ucraina este dispusă să ajungă la un acord de pace...

CFR Călători suspendă sute de trenuri din cauza ordonanței „trenuleț”: Navetiștii și sindicaliștii, nemulțumiți

CFR Călători a anunțat suspendarea a peste 200 de trenuri din întreaga țară, majoritatea circulând pe rute mai puțin aglomerate. Însă și alte rute...
Ultima oră
Pe aceeași temă