3.9 C
București
marți, 24 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăSi in chiosc fanfara canta...

Si in chiosc fanfara canta…

A inceput anotimpul verii, sezonul propice concediilor, perfect in privinta oricarei destinatii alese. Majoritatea turistilor adopta chiar si pentru citeva zile, solutia deplasarii in afara orasului, in locatii cu poluare fonica si atmosferica redusa, orientandu-se spre spatiile deschise, beneficiind de aportul vegetatiei abundente.

Pentru cei ce doresc sa isi petreaca vacantele in marile orase sau din varii motive nu pot efectua deplasari lungi, parcurile constituie la sfarsit de saptamana o optiune demna de luat in considerare. Ultimele zile ale primaverii dau startul promovarii in cadrul sutelor de hectare de gradini publice urbane, a noi programe de divertisment si proiecte culturale de anvergura.

Agrement de relaxare
Printre nenumarate metode de petrecere a timpului liber, traditia, recomanda iubitorilor de muzica, faimoasele concerte desfasurate in aer liber, pe scenele existente sau amplasate ad-hoc, in scopul derularii evenimentului. In randul acestora se remarca un anume tip de spectacol, cu vechime apreciabila, starnind de-a lungul timpului interesul auditoriului, indiferent de varsta sau apartenenta sociala. Grandioasa fanfara, organizata pe o structura similara orchestrei simfonice, era promovata in general de mediul militar si rareori de cel civil. Pavilioanele din lemn, aflate la intersectia aleilor inverzite ale parcurilor, erau locatii in care grupurile de suflatori si percutionisti isi derulau programul artistic. Fiecare parc beneficia de prezenta unei estrade pe care aveau loc in perioada sezonului cald nenumarate concerte. De altfel, chioscurile situate in arealul gradinilor Capitalei, au fost considerate datorita influentei peisagismului de factura orientala, mobilierul urban indispensabil din ansamblul oricarei suprafete publice amenajate in scopuri recreative. O prezenta constanta la sfarsit de saptamana in cadrul acestor chioscuri, fanfara militara a reusit sa se identifice, in timp, cu atmosfera de loisir specifica parcurilor romanesti. Abordand variate interpretari, prin utilizarea unui mare numar de instrumente si fiind promovata in randul armatei din timpuri imemoriale, muzica militara a cunoscut o datare exacta, beneficiind de un caracter aparte, abia incepand cu secolului XX.

De mai bine de doua decenii, muzica reprezentativa a armatei sufera modificari importante in privinta repertoriului si a interactiunii cu publicul larg. Astfel, impresia pe care o mai creeaza inca anumitor persoane, in privinta rigiditatii acestui gen instrumental si a numarului redus de interpretari, se dovedeste a fi una eronata. Intr-adevar, un numar considerabil de melodii fac parte din zestrea specifica a clasicului tip de motivare cazona, precum marsurile, cantecele patriotice sau diferite tipuri de suite si uverturi, insa in ultimii ani fanfarele militare au reusit, la cererea publicului larg, sa interpreteze nenumarate alte genuri muzicale, din domeniul jazz-ului, coloanelor sonore din filme, stilurilor latino, pop sau rock. De altfel, festivalurile militare care au loc pe stadioane, in lumea intreaga, luna de luna, reusesc sa adune zeci de mii de spectatori, privitorii fiind desfatati cu parade, defilari, combinatii elaborate de miscari, adevarate show-uri de sunet si culoare.

Spectacole de calitate pentru publicul larg
Anul acesta, in locurile din parcuri, special amenajate de administratiile fiecarui sector, nu va mai canta ca in trecut orchestra armatei, urmand ca pe parcursul verii sa dea proba a talentului lor, o serie de alte trupe si formatii aflate in plin proces de afirmare. Structurile muzicale militare romanesti, foarte apreciate si solicitate pe plan european, vor raspunde indeosebi invitatiilor externe, urmand a fi prezente in tara, pe 17-19 mai la Iasi si pe 26-30 iunie la Braila, in cadrul festivalurilor internationale de acest gen. Parcurile Capitalei, precum Herastrau, Kiseleff, Bazilescu sau Alexandru Ioan Cuza vor fi gazde, in lunile calde din an, a nenumarate concerte organizate aici in fiecare sambata si duminica.

Gradina Cismigiu, cea mai cunoscuta locatie a muzicii de week-end bucurestene, organizeaza incepand cu primele zile ale lunii mai, in celebrul foisor din lemn de langa lac, spectacole saptamanale prin intermediul Centrului de Proiecte Culturale al Municipiului Bucuresti – ArCuB. Desenat de arhitectul peisagist vienez Carl F.W.Meyer, parcul cunoscut drept loc al reprezentatiilor in aer liber, beneficiaza si de alte puncte de atractie in afara chioscului pentru orchestra, precum lacul amenajat in 1910, Izvorul lui Eminescu, coltul sahistilor sau Rondul Roman. Un sfarsit de saptamana se poate dovedi atractiv, prin realizarea alaturi de cei dragi a unei promenade pe aleile verzi ale parcurilor si in compania placuta a muzicii instrumentale de ieri si de azi.

Cele mai citite

Acuze de transfer pe bani al parlamentarilor de la opoziție la putere. În ce condiții s-ar duce Marcel Ciolacu la POT

Premierul Marcel Ciolacu, preşedinte al PSD, a afirmat, luni, imediat după votul de învestitură, că oricine are dovezi că social-democraţii ar oferi sume de...

Aterizare de urgență a unui avion al companiei Swiss ce zbura de la București la Zurich. Fumul a ajuns în cabină

Un avion al companiei aeriene elveţiene Swiss, care zbura între Bucureşti şi Zurich, a fost nevoit să aterizeze de urgenţă luni la Graz, în...

Elena Lasconi dezlănțuită la adresa Guvernului Ciolacu 2

România nu se poate schimba în bine cu aceiaşi oameni la butoane, care fac aceleaşi lucruri, a declarat luni seara preşedintele USR, Elena Lasconi,...
Ultima oră
Pe aceeași temă