-2 C
București
marți, 19 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăServiciu de comunicatie pentru reducerea "decalajului digital"

Serviciu de comunicatie pentru reducerea „decalajului digital”

Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei a lansat procedura de licitatie deschisa pentru atribuirea proiectului-pilot de implementare a sistemului PLC (Power Line Communications) in satul Marasesti din comuna Band, jud. Mures. Vor fi achizitionate echipamente de interconectare la reteaua de linii electrice, terminale telefonice, precum si calculatoare si alte echipamente informatice. Acestea vor fi livrate si instalate in satul Marasesti, cei interesati trebuind sa depuna oferta pentru intreaga gama de produse solicitate. Incepand de ieri, 25 iulie 2005, documentatia pentru elaborarea si prezentarea ofertei se poate ridica, contra cost, de la sediul MCTI. Data-limita pentru depunerea documentatiei de calificare este 18.08.2005, ora 12.00. Ofertele vor fi depuse la sediul MCTI. Deschiderea ofertelor va avea loc la data de 18.08.2005, ora 13.00, termenul limita de prestare a serviciilor fiind de 90 zile de la semnarea contractului.
In Romania exista o serie de conditii specifice privind furnizarea serviciilor de comunicatii, mai ales in zonele rurale sau izolate: accesul la bucla locala este limitat si neatractiv, serviciul universal este dificil de implementat, iar accesul la Internet este limitat si prohibitiv din punctul de vedere al costurilor. „MCTI si-a fixat ca obiectiv prioritar reducerea „decalajului digital” dintre oras si sat prin identificarea si implementarea tehnologiilor optime pentru furnizarea serviciilor de comunicatii in mediul rural”, a declarat Zsolt Nagy, ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei. Prin utilizarea tehnologiei PLC, se poate valorifica in domeniul comunicatiilor o infrastructura existenta in marea majoritate a locuintelor, cea electrica. Astfel se creeaza premisele dezvoltarii serviciului universal de tip acces la punct fix, avand in vedere ca majoritatea locuintelor sunt conectate la reteaua de electricitate. De asemenea, dezvoltarea acestui tip de bucla locala alternativa va conduce la cresterea competitiei, generand tarife si servicii mai atractive pentru consumatorul final.
Incepand cu anul 2001, peste 100 de initiative dezvoltate in peste 40 de tari au confirmat viabilitatea PLC. In Germania, Austria, Spania si Portugalia au fost lansate de curand serviciile comerciale, inregistrandu-se deja cateva zeci de mii de clienti.

Daniel Popa
Daniel Popa
Daniel Popa, sef departament Corespondenti
Cele mai citite

România-Cipru 4-1. Naționala va fi în urna a doua valorică pentru preliminariile Campionatului Mondial din 2026

România a încheiat cu o victorie campania excelentă din Nations League. Tricolorii s-au impus cu scorul de 4-1 împotriva reprezentativei din Cipru, pe Arena...
Ultima oră
Pe aceeași temă