5.2 C
București
marți, 19 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăSeres sare la gatul lui Basescu

Seres sare la gatul lui Basescu

Ministrul Economiei, Ioan Codrut Seres, a anuntat ca are in vedere o verificare a contractelor pentru importul gazelor naturale la toate companiile aflate in subordinea ministerului sau.
Ministrul nu a spus insa ce se va intampla cu verificarea contractelor incheiate de cele doua societati pentru distributia gazelor naturale privatizate intre timp. „E destul de greu ca la cele doua societati privatizate sa facem o ancheta prin intermediul corpului nostru de control. Daca sunt acele nereguli la nivelul anilor 2001-2004, atunci trebuie cautate la societati. Toate societatile din portofoliul nostru ne-au pus la dispozitie contractele incheiate intre 2001 si 2004. Contractele nu spun insa nimic de pret, ci doar de cantitatea care se importa si de formula de calcul, ce este similara cu aceea din toata Europa si nu se negociaza”, a explicat Seres.
Seres i-a cerut transant presedintelui Basescu sa spuna tot ce stie de comisioane. „In ceea ce priveste grupurile de interese, ne-am bucura daca domnul presedinte Traian Basescu si-ar continua asertiunea, pentru ca altfel ar lasa sa planeze banuieli nedorite. L-as ruga sa ne spuna care sunt grupurile de interese, pentru ca altfel se vor gasi multi binevoitori care sa arate in permanenta catre Seres si Voiculescu. Nu este cazul sa provocam in Romania o criza mentala a gazului, dupa ce toata Europa a trecut printr-o criza de care insa consumatorii romani au fost feriti”, a mai spus ministrul Economiei.
Potrivit ministrului, pretul platit de consumatorii casnici din Romania pentru gazele naturale este cu mult mai mic decat cel platit de consumatorii din tarile europene. El a mai precizat ca pretul gazelor din import se stabileste pe baza unei formule de calcul acceptate de toti producatorii si distribuitorii europeni si care are trei componente: cotatiile internationale, pretul motorinei si cel al pacurii si discount-urile acordate in functie de lungimea contractelor si cantitate. „Contractele pe termen lung vor oferi posibilitatea unor discounturi mai mari. Termoelectrica are contracte pe termen scurt. Societatile de distributie au contracte pana in 2010-2011”, a mai declarat Seres.
In Romania, pretul mediu in trimestrul al IV-lea 2005 a fost de 252 dolari pe mia de metri cubi, in timp ce Bulgaria a platit 257 dolari. Potrivit unor date furnizate de Distrigaz Sud, pretul a variat in Spania intre 278,71 dolari si 334,52 dolari, in Franta intre 247,62 si 339,82 dolari, iar in Belgia a ajuns si la 343,35 dolari pentru mia de metri cubi.
Tot ieri, Wintershall Erdgas Handelshaus ZUG AG (WIEE), societatea mixta dintre Gazprom si Wintershall a prezentat printr-o scrisoare situatia preturilor din tara noastra. Potrivit documentului WIEE, pretul gazelor in Europa este stabilit prin doua mecanisme. In primul dintre ele, pe piata complet liberalizata din Marea Britanie, pretul este stabilit pe baza pietei spot si a contractelor pe termen scurt. In acest moment, in cazul citat pretul este de 450 dolari pe mia de metri cubi, putand urca la 1.000 de dolari in perioadele de criza. Pe piata continentala de gaze, in tari precum Germania si Ungaria, preturile sunt stabilite pe baza unor contracte pe termen lung, bazate pe formula de calcul care include dependenta de pretul petrolului. Potrivit WIEE, pretul gazelor livrate Romaniei este bazat pe o asemenea formula tipica de calcul. Dupa punerea in practica a formulei in anii '90, pretul gazelor obtinute de Romania a crescut treptat spre nivelul intalnit si in alte tari europene.

Daniel Popa
Daniel Popa
Daniel Popa, sef departament Corespondenti
Cele mai citite

Adrian Veștea a demisionat de la Ministerul Dezvoltării, pentru a prelua conducerea Consiliului Județean Brașov

Demisia sa a fost anunțată printr-un mesaj publicat pe rețelele sociale Adrian Veștea, ministrul Dezvoltării, a anunțat marți, 19 noiembrie, că demisionează din funcția guvernamentală,...

Adrian Veștea a demisionat de la Ministerul Dezvoltării, pentru a prelua conducerea Consiliului Județean Brașov

Demisia sa a fost anunțată printr-un mesaj publicat pe rețelele sociale Adrian Veștea, ministrul Dezvoltării, a anunțat marți, 19 noiembrie, că demisionează din funcția guvernamentală,...

Avem 40.000 de joburi neocupate și 451.000 de șomeri

Piața muncii va fi afectată de îmbătrânirea populației, ponderea celor activi, de peste 65 de ani, va depăși 30% în 2035 Numărul locurilor de muncă...
Ultima oră
Pe aceeași temă