-2 C
București
marți, 19 noiembrie 2024

Senzorul capacitiv 3D

Un mouse fara contact care sa lucreze in trei dimensiuni este una dintre cele mai simple aplicatii ale senzorului capacitiv de pozitie si deplasare inventat de inginerul roman Marius Hagan. Cu doua mastere in electronica si doctorand in acelasi domeniu, inginerul Hagan este un pasionat al domeniilor interdisciplinare. Inventia sa, care deschide un orizont nou in construirea interfetelor om-calculator, a primit medalia de aur la Salonul de la Geneva din acest an si distinctia acordata de asociatia inventatorilor din Republica Moldova.

Inventie la granita dintre stiinte

„Interferentele dintre domeniile tehnicii (mecanica, electronica, informatica) permit crearea de sisteme cu proprietati noi pe care nici un domeniu nu si le poate insusi in mod individual. Interfata dintre aceste domenii este de multe ori realizata cu ajutorul senzorilor, care sunt dispozitive ce permit convertirea unei marimi neelectrice in marime electrica.Pornind de la aceasta premisa, am conceput un sensor de pozitie si deplasare care este capabil sa preia, fara contact, coordonatele unui obiect aflat in interiorul lui si sa le converteasca in marimi numerice, ce apoi sunt procesate de catre o unitate de calcul”, a explicat principiul creatiei sale inginerul Hagan. Din punct de vedere fizic, senzorul este un cub ale carui laturi sunt armaturile unor capacitati ce isi modifica valorile in functie de pozitia unui obiect aflat in interiorul sau. „Ca prim domeniu de aplicabilitate ar fi interfata om-calculator. Pe baza acestui senzor am conceput un sistem ce este capabil sa preia coordonatele mainii in miscare si sa le transpuna in marimi numerice ce sunt interpretate de calculator, cu alte cuvinte am realizat un mouse 3D, fara contact. Acest tip de mouse va usura lucrul in sistemele de operare 3D, in programele de proiectare tridimensionala, va face mai fascinante jocurile 3D”, a mai spus inventatorul roman.

Sistem robotic avansat

Inventatorul a precizat ca sunt in desfasurare experimente ce au ca scop realizarea unui sistem robotic master-slave. „Masterul este mana umana ale carei miscari sunt transpuse in coordonate si traiectorii, prin intermediul senzorului 3D, ce sunt executate "sub sarcina" de catre un mecanism slave. S-ar rezolva astfel situatii in care este necesara interventia in medii nocive sau periculoase pentru siguranta omului. Sunt cazuri in care miscarea mainii umane este imprecisa, din cauza tremurului. Se poate imagina un sistem de filtrare care sa transmita spre bratul robotic numai coordonatele si traiectoriile dorite, evitandu-se astfel executarea de catre robot a unor miscari neadecvate”, a mai spus Marius Hagan.
O alta aplicatie a inventiei poate fi un dispozitiv de identificare a sindromului Parkinson. „Este important ca in timpul masuratorilor unor parametri ai miscarii mainii aceasta sa nu intre in contact cu elementul de masura, altfel spus, miscarea mainii sa nu fie perturbata de instrumentul de masura. Senzorul capacitiv 3D este ideal pentru acest lucru”, a mai afirmat inventatorul.

Daniel Popa
Daniel Popa
Daniel Popa, sef departament Corespondenti
Cele mai citite

România-Cipru 4-1. Naționala va fi în urna a doua valorică pentru preliminariile Campionatului Mondial din 2026

România a încheiat cu o victorie campania excelentă din Nations League. Tricolorii s-au impus cu scorul de 4-1 împotriva reprezentativei din Cipru, pe Arena...
Ultima oră
Pe aceeași temă