0.1 C
București
marți, 26 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăSenatorii au respins ordonanta de privatizare a Oltchim

Senatorii au respins ordonanta de privatizare a Oltchim

Masurile privind privatizarea Oltchim S.A. Ramnicu Valcea sunt de competenta adunarii generale a actionarilor societatii (A.G.A.), si nu a Guvernului, a decis Comisia pentru buget a Senatului, care a respins Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 45/2006 privind unele masuri pentru privatizarea societatii. Senatorii au apreciat ca nu se justifica adoptarea unei legi prin care sa se dispuna masurile pe care reprezentantii statului ar trebui sa le voteze in A.G.A. Oltchim apartine Ministerului Economiei si Comertului (M.E.C.) inca din 2004.
Ordonanta enumera masurile pe care Guvernul le propune ca reprezentantii statului in A.G.A. sa le voteze in scopul privatizarii socie-tatii. Guvernul sustine ca a recurs la aceste masuri pentru ca, astfel, „s-ar asigura conditiile pentru recuperarea eficienta a creantelor detinute de A.V.A.S. asupra societatii, fara a fi afectate obiectivele privatizarii societatii”.

Oltchim a ajuns sa fabrice termopane

Oltchim trece drept una din cele mai mari companii de produse chimice din Romania si din sud-estul Europei. Un atu deloc de neglijat este acela ca are acces la caile de comunicare rutiere si ferate si legatura cu toate frontierele si porturile de la Dunare si Marea Neagra.
In ultimii ani insa a experimentat tot felul de solutii de iesire din situatia dificila in care se afla, de la cu ferme de porci si pasari si fabrici de conserve pana la fabricarea tamplariei din PVC.

Jocurile se pare ca vor fi facute de Petrom

In privatizarea Oltchim, jocurile se pare ca vor fi facute de Petrom-OMV. Dar, se spune ca la fel de interesate ar fi si Rompetrol si Lukoil. Guvernul s-a aratat ingri-jorat atragand atentia ca „in situatia neadoptarii, in regim de ur-genta, a masurilor propuse de ordonanta consecintele asupra viitorului acestei societati comerciale de referinta pentru economia romaneasca ar putea fi dezastruoase, mergand pana la inchiderea societatii, unul din motive putand fi renuntarea de catre PETROM S.A. Bucuresti la investitiile programate”.
Guvernul sustine ca a mai luat in considerare necesitatea eliminarii riscului constatarii existentei unui ajutor de stat ilegal acordat Oltchim ca urmare a aprobarii conversiei in actiuni a creantei A.V.A.S. si pericolul activarii clauzei de salvgardare din Tratatul de aderare, in situatia in care datoriile nu se repun in sarcina societatii comerciale.

Datoriile Oltchim

La sfarsitul lui 2003, Oltchim avea pierderi de 655,7 miliarde lei. In anul 2004, M.E.C. a preluat de la A.V.A.S. pachetul de 53 la suta din actiunile Oltchim. Prin aceasta preluare, M.E.C. prelua si o datorie a Oltchim in valoare de peste 100 de milioane de dolari, ajungand sa detina 95 la suta din capitalul societatii. In 2004, actionarii companiei au aprobat transformarea datoriilor Oltchim in actiuni, dar majorarea de capital a intarziat deoarece unii dintre ac-tionarii minoritari s-au opus. Managerii vor sa scape de datoriile pe care le-au facut in diverse investitii. In ianuarie 2005 au solicitat C.N.V.M. aprobarea majorarii de capital prin transformarea in actiuni a datoriilor catre A.V.A.S. Din cauza opozitiei actionarului minoritar, certificatul necesar majorarii capitalului nu a putut fi eliberat. „Gurile rele” spun ca actionarul minoritar ar fi direct interesat de preluarea combinatului, dar la un pret cat mai mic.

Cele mai citite

Un celebru realizator de podcast american a intrat în conflict cu Vladimir Kliciko

Joe Rogan, celebru realizator de podcast american, "răspândeşte propaganda rusă" cu privire la războiul din Ucraina, a acuzat fostul campion mondial de box la...

Un celebru realizator de podcast american a intrat în conflict cu Vladimir Kliciko

Joe Rogan, celebru realizator de podcast american, "răspândeşte propaganda rusă" cu privire la războiul din Ucraina, a acuzat fostul campion mondial de box la...

Exporturile de carne tocată și salamuri crud-uscate către Marea Britanie și SUA blocate din cauza pestei porcine

Exporturile de carne tocată şi de salamuri crud-uscate către Marea Britanie şi SUA sunt blocate din cauza pestei porcine africane care încă evoluează pe...
Ultima oră
Pe aceeași temă