» Productia industriala va inregistra in noiembrie, pentru a treia luna consecutiv, o crestere usoara, in timp ce activitatea din constructii va consemna o contractie sezoniera, potrivit ultimului buletin de conjunctura publicat de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Desi in industrie se mentine o tendinta de crestere a productiei, disponibilizarile de personal vor continua, portofoliul de comenzi noi fiind in stagnare.
Cresterea usoara a productiei industriale in luna noiembrie este sustinuta de segmentul prelucrator. Cat priveste portofoliul total al comenzilor, nu sunt semnalate modificari vizibile ale cererii adresate companiilor industriale. "Traiectoria crescatoare a productiei industriale se va mentine si in luna noiembrie, soldul pozitiv al opiniilor inregistrand chiar o usoara majorare, pana la 17%. Activitatea de constructii va consemna insa o contractie de volum (sold conjunctural: -42%), evolutie asociata inrautatirii conditiilor climaterice", se precizeaza in sondaj. Analistul economic Ilie Serbanescu considera insa ca semnele de usoara redresare a industriei nu sunt neaparat un motiv de optimism, iar tendita de disponibilizare a personalului se va mentine daca nu apar comenzi noi, in special dinspre statele care dau semne de iesire din criza.
"Cresterile apar pentru un interval in care facem comparatie de la o luna la alta. Daca ne raportam la perioada similara a anului trecut, situatia nu este neaparat o comparatie avantajoasa, aceasta realizandu-se avand ca reper lunile in care incepuse deja scaderea din industrie. In ceea ce priveste mentinerea tendintei de disponibilizare a personalului, e clar ca avem de-a face cu lipsa comenzilor noi, in special a celor externe, care ar fi trebuit sa vina de la statele ce au dat primele semne de iesire din criza", ne-a declarat analistul Ilie Serbanescu. Luna noiembrie nu va consemna modificari importante ale preturilor productiei industriale. Stabilitatea preturilor este intrevazuta si de 78% din operatorii din constructii, insa cresterea semnificativa a soldului conjunctural (pana la 22%) sugereaza, potrivit sondajului BNR, posibilitatea efectuarii unor majorari.
"Eventualele majorari ale preturilor din constructii pot proveni din cheltuielile cu santierele incepute si unde finantarile au fost intrerupte, la care se adauga cheltuielile cu forta de munca pentru perioada de iarna", a precizat Laurentiu Plosceanu, presedintele ARACO. Estimari in sensul stagnarii preturilor de productie au fost formulate de toti respondentii din industria de prelucrare a petrolului, cocsificare a carbunelui si tratare a combustibililor nucleari, precum si din activitatea de tiparire si reproducere pe suporti a inregistrarilor. Ponderi ridicate s-au inregistrat si in industria metalurgica, a constructiilor metalice si a produselor din metal, activitatea de productie, transport si distributie a energiei electrice si termice, a gazelor si a apei calde. Soldul conjunctural si se calculeaza ca diferenta intre ponderea opiniilor favorabile si cea a opiniilor nefavorabile.