Daca sunteti tanar si tocmai ati fost promovat, dar aveti o echipa in care cei mai multi membri sunt mai in varsta decat dumneavoastra, nu este cazul sa va speriati.
Desi unii subalterni ar putea sa va fie parinti, asta nu inseamna ca nu trebuie sa le trasati sarcini si sa lucrati cu ei ca si cu unii de varsta dumneavoastra.
"Practic, pentru un sef nu trebuie sa existe diferente intre tratarea subalternilor. Tuturor trebuie sa le acorde respect. Impartirea sarcinilor nu se face in mod preferential, pe varste, ci pe competente, pe baza rolului pe care-l are fiecare angajat intr-o companie", explica Alina Negrea, managing partner al A Plus Performance din Bucuresti.
Aratati respect "veteranilor"
Daca sunteti constient ca nu aveti experienta si ca persoanele mai in varsta din firma (si pe care trebuie sa le conduceti) s-ar putea sa se distreze pe tema asta, n-ar fi rau sa incercati sa le cuceriti. Eventual inainte ca acestea sa inceapa meciurile de amuzament colectiv.
Expertii in resurse umane recomanda sa-i intrebati pe cei mai in varsta diverse chestiuni legate de proiectul la care lucrati.
De exemplu, puteti spune: "Nea’ Victore, acum cinci ani cum s-a procedat? Ca eu vreau sa aplic alta solutie!". In felul acesta, nea’ Victor se va simti si valorizat, si respectat. si este posibil chiar sa va dea o mana de ajutor, de care aveti atata nevoie!
Aflati problemele echipei
Daca ati reusit sa cuceriti macar unul dintre subalternii in varsta (ideal ar fi sa-l alegeti pe acela care are calitati de lider informal), atunci lucrurile vor deveni din ce in ce mai usoare. Cel cucerit va va ajuta in continuare, iar puterea exemplului va functiona. "Trebuie sa identificati oamenii-cheie ai echipei si sa vi-i faceti aliati de nadejde. Daca veti intelege inca de la inceput care sunt problemele echipei si veti incerca sa le si rezolvati, veti incepe cu dreptul", spune Oana Mosoiu, consultant al companiei Ascent Group.
Cum sa procedati
» Pregatiti-va continuu. Veti fi apreciat de subalterni, iar acestia va vor copia exemplul.
» Nu fiti arogant si nu pretindeti ca sunteti atotstiutor.
» Incurajati-va echipa si laudati-i in public pe cei mai constiinciosi.
» Nu va sfiiti sa aplicati sanctiuni atunci cand situatia o impune. Practic, trebuie sa fiti o mana de fier intr-o manusa de catifea.
Sursa: Cristina Fedorovici, managing partner, Advice Human Resources