3 C
București
marți, 21 ianuarie 2025
AcasăInvestigații România LiberăSechestru pe conturile bancare pentru cei care nu îşi plătesc impozitul pe...

Sechestru pe conturile bancare pentru cei care nu îşi plătesc impozitul pe locuinţă

Pe 31 martie a fost ultima zi în care se puteau plăti impozitele locale, beneficiind de o reducere de 10%. De acum încolo trebuie avut grijă că se aplică penalităţi şi chiar vă puteţi trezi cu conturile bancare blocate.

 „În cazul rău-platnicilor se vor aplica penalităţi de 0,2% pe lună. Există şi situaţii destul de frecvente în care suntem obligaţi să punem sechestru pe conturile bancare pentru a ne putea, în acest fel, retrage din cont sumele de bani ce ne sunt datorate la bugetul local. Conform prevederilor Codului Fiscal avem drept de executare„, a declarat Floricel Getuţa, responsabil presă Direcţia Generală de Impozite şi Taxe Locale a sectorului 4.

În acest an, proprietarii cu mai multe locuinţe plătesc şi mai mult

Noile taxe aduse Codului Fiscal pentru anul 2011 determină tot mai mulţi proprietari de două sau mai multe locuinţe să le înstrăineze între membrii familiei.

Majorarea impozitului pentru cei care deţin în proprietate mai mult de un imobil a creat îngrijorare în rândurile proprietarilor.

„Am dobândit cele două imobile într-o perioadă în care bugetul familiei ne permitea să le întreţinem. Criza economică în care ne aflăm ne-a zdruncinat destul de mult veniturile, aşa că nu ne vom mai putea permite să le administram cum se cuvine şi nici să achităm astfel de taxe majorate. Probabil vom înstrăina o locuinţă copilului nostru, în acest fel scăpând de plata unor impozite destul de ridicate„, a  menţionat  Ion Voicu.

Ce prevede legislaţia

Articolul 252 din noul Cod Fiscal reglementează majorările la sistemele de taxe datorate bugetului local.

„(1) Persoanele fizice care au în proprietate două sau mai multe clădiri datorează un impozit pe clădiri, majorat după cum urmează:

a) cu 65% pentru prima clădire în afara celei de la adresa de domiciliu;

b) cu 150% pentru a doua clădire în afara celei de la adresa de domiciliu;

c) cu 300% pentru a treia clădire şi următoarele în afara celei de la adresa de domiciliu”

Cu toate acestea, cei ce au dobândit imobilele prin succesiune legală sunt scutiţi de la plata acestor majorări.

Cât plătim la stat?

  • pentru un apartament cu două camere cu suprafaţa de 47 m² situat într-o zonă semicentrală (zona Bd. Ion Mihalache), valoarea impozitului este de 94 lei/an.
  • Impozitul stabilit pentru anul 2011 în cazul unei clădiri (ex. casă la curte) amplasată în zona A, cu o suprafaţă construită desfăşurată de 80 mp, construită în anul 1970, cu cadre din beton armat/sau cu pereţi exteriori din cărămidă arsă sau din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic şi/sau chimic, cu instalaţie (electrică, de apă, de canalizare şi de încălzire) este în sumă de 151 lei.
  • Impozitul stabilit pentru anul 2011 în cazul unei clădiri (ex. casă la curte) amplasată în zona B, cu o suprafaţă construită desfăşurată de 60 mp, construită în anul 1985, cu cadre din beton armat/sau cu pereţi exteriori din cărămidă arsă sau din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic şi/sau chimic, cu instalaţie (electrică, de apă, de canalizare şi de încălzire) este în sumă de 121 lei (date furnizate de biroul de presa al Primariei Sectorului 1).
Cele mai citite

România mai face un pas spre OCDE

România a primit un nou aviz formal, în cadrul procesului de aderare la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică Anunțul a fost făcut de...

5 reguli de bază în blackjack: ce trebuie să știi?

Blackjack-ul este unul dintre cele mai populare jocuri de cărți din lume, apreciat pentru combinația sa de strategie și noroc. Pentru a te bucura...

Arestări la nivel înalt în armata Ucrainei. Doi generali și un colonel riscă 10 ani de închisoare

Biroul de Anchetă al Statului ucrainean (DBR) a anunţat arestarea a doi generali şi a unui colonel ai armatei, a căror "inacţiune" şi "neglijenţă"...
Ultima oră
Pe aceeași temă