17.8 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăSe taie sau nu cota unică?

Se taie sau nu cota unică?

Guvernul analizează strategia fiscală pe care urmează să o propună Fondului Monetar Internaţional.

FMI urmează să revizuiască în următoarea perioadă prognoza privind scăderea PIB pentru România din acest an, a precizat, ieri, şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, care consideră că estimarea BERD privind reducerea PIB cu 3% este pesimistă.

„Eu nu aş fi atât de pesimist ca BERD. Aş spune că prognoza BERD este pesimistă”, a declarat Franks, citat de Mediafax. Potrivit ultimei previziuni BERD, economia românească va înregistra o contracţie de 3%. Anterior, BERD anticipase o stagnare a PIB-ului României în 2010. PIB-ul României, potrivit estimărilor BERD, se va contracta cu 2,1% în trimestrul al doilea al acestui an şi cu 4,3% în trimestrul al treilea, faţă de perioadele similare din 2009. În ultimele trei luni ale anului, economia va avea o evoluţie negativă anuală de 2,2%. Franks a mai precizat că pentru FMI rămâne ca o provocare redresarea economiei româneşti, astfel încât aceasta să reuşească să iasă din recesiune. Referitor la ţinta de deficit bugetar stabilită pentru 2010, de 6,8% din PIB, şeful misiunii FMI la Bucureşti a menţionat că este încă prematur să se discute despre o posibilă modificare a acesteia. El a explicat că FMI va discuta despre ţinta de deficit bugetar cu Ministerul Finanţelor şi că o echipă FMI se află deja la sediul instituţiei pentru a analiza datele.

Tot luni, vicepreşedintele PDL Gheorghe Flutur a declarat că  „se pregăteşte un mandat pentru delegaţia care va discuta cu FMI” în legătură cu strategia de relansare economică. Flutur a evitat însă să precizeze dacă se are în vedere reducerea cotei unice la 10% şi majorarea TVA la 25%, el arătând că o echipă de specialişti „lucrează la o simulare privind măsurile economice” şi va face cunoscută strategia de relansare economică. „Există o comisie care se ocupă de acest lucru şi fiecare partid din arcul guvernamental are specialişti în acest domeniu. De la noi, domnul ministru Adriean Videanu cu o echipă de specialişti lucrează la o simulare privind măsurile economice şi, la finalul acestor aplicaţii, vă vom face cunoscută strategia de relansare economică care se pregăteşte în momentul de faţă”, a răspuns Flutur la întrebările ziariştilor legate de posibilitatea reducerii cotei unice şi de majorare a TVA.

Întrebat dacă se va discuta cu FMI această strategie de relansare economică, vicepreşedintele PDL a apreciat că se va întâmpla acest lucru, precizând că se pregăteşte un mandat pentru delegaţia care se va întâlni cu FMI, potrivit Mediafax. Recent, ministrul Vlădescu spunea că Guvernul pregăteşte trecerea la cota progresivă, afirmaţie infirmată ulterior de premierul Emil Boc. Misiunea comună a FMI şi Comisiei Europene se află începând de luni, până în 4 august, la Bucureşti pentru o nouă revizuire a acordului cu România. După această etapă experţii vor evalua modul în care România a îndeplinit criteriile de performanţă stabilite pentru finele lui iunie, şi în cadrul căreia urmează să se discute şi despre un nou set de prognoze privind economia. În urma încheierii celei de-a cincea revizuiri a acordului cu FMI, Consiliul Director va supune aprobării în luna septembrie eliberarea celei de-a şasea tranşe din împrumut, de peste 900 milioane de euro. 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă