Preţul cărnii de porc ar putea creşte în perioada următoare din cauza majorării costurilor fermierilor, care ameninţă că vor protesta în stradă dacă nu primesc sprijin de la Guvern pentru facilitarea accesului la finanţare, reluarea exporturilor, reeşalonarea datoriilor şi taxarea inversă, relatează Mediafax.
Preşedintele Patronatului Cărnii de Porc din România, Gheorghe Caruz, a declarat, într-o conferinţă de presă, că preţul de cost a crescut în ultima perioadă şi se aşteaptă la o majorare cu încă 60%, pe fondul scumpirii cerealelor.
„În toamnă, cumpăram kilogramul de porumb cu 0,4 lei, iar acum a ajuns la un leu, iar kilogramul de grâu îl achiziţionam cu 0,5 lei, iar în prezent îl găsim cu 1,7 lei. Astfel, preţul nostru de cost pentru creşterea animalelor depăşeşte 6 lei, în timp ce cel de vânzare este de 4-5 lei în viu. Ne aşteptăm ca în perioada următoare preţul de cost să mai crească cu 60%, ceea ce va duce la o creştere şi a preţului în piaţă„, a spus Caruz.
El a adăugat că, în aceste condiţii, cei aproximativ 50.000 de angajaţi din sector vor ieşi în stradă, în lipsa unor măsuri din partea autorităţilor.
Crescătorii de porci solicită, printre altele, adeverinţe pentru subvenţiile care urmează să fie primite pentru bunăstarea animalelor, cu care să poată lua credite din bănci, aprobarea ca, din procentul de 24% TVA, 18% să rămână la producător, precum şi scoaterea cerealelor din rezerva UE şi livrarea acestora numai către crescătorii de animale. Caruz a precizat că în unele ţări, precum Italia şi Franţa, TVA rămâne integral la producători.
Producătorii de carne de porc vor reluarea exporturilor de carne de porc, precizând că în ultimii trei ani animalele nu au mai fost vaccinate împotriva pestei. De asemenea, reprezentanţii patronatului cer promovarea unei hotărâri de guvern pentru reeşalonarea pe un an a datoriilor scadente, precum şi a unui act normativ prin care comercianţii să fie obligaţi să informeze cumpărătorii despre provenienţa cărnii.
Crescătorii de porci mai cer Ministerului Agriculturii şi guvernului aplicarea taxării inverse la carne şi combaterea evaziunii fiscale, precum şi întărirea controalelor pentru carnea provenită din comerţ intracomunitar sau din surse neautorizate.
„Dacă nu se iau aceste măsuri, ne vom confrunta cu un dezastru alimentar. S-au făcut propuneri să ieşim în stradă şi toţi cei 50.000 de salariaţi din sector o vor face, dacă nu se soluţionează cererile menţionate”, a mai spus Caruz.