15.6 C
București
luni, 30 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăSe construieste mai putin, desi oportunitatile sporesc

Se construieste mai putin, desi oportunitatile sporesc

Preturile terenurilor, ale materialelor de constructii, dar si costurile cu manopera au inceput sa scada si sa se mentina intr-o dinamica regresiva inca de anul trecut, o data cu primele efecte ale crizei economice. Cu toate acestea, in conditiile blocarii creditelor si ale  lipsei acute de lichiditati, se construiesc tot mai putine locuinte.

Numarul autorizatiilor de construire eliberate in luna iulie pentru cladiri rezidentiale a scazut cu aproape 5%, fata de iunie, si cu aproximativ 23%,  fata de luna similara a anului trecut, potrivit Institutului National de Statistica (INS).
"Scaderea inregistrata in iulie, comparativ cu luna anterioara, este una care tine de sezonalitate. In perioada concediilor, se elibereaza mai putine autorizatii pentru construire. Insa scaderea anuala continua sa se mentina, iar daca ne raportam la perioada semestrului II din 2008, cand deja incepuse sa se manifeste retinerea investitorilor pentru demararea de noi constructii, ne vom da seama ca scaderile sunt importante, practic raportam scaderi la cifre care deja incepusera sa scada. In prezent, pentru investitori exista oportunitati importante, datorita scaderilor de preturi la terenuri, materiale si manopera, dar lipsa de lichiditati impiedica speculatiile", ne-a declarat Radu Zilisteanu, analist imobiliar.
Lipsa de lichiditati, in conditiile blocarii creditarii, este invocata de antreprenori si analisti  pentru a explica de ce pe segmentul rezidential se manifesta o scadere a numarului de constructii noi.
"Credite nu se mai dau, iar pentru a putea folosi oportunitatile de pe piata, precum scaderea preturilor la terenuri, materiale si manopera, ai nevoie de lichiditati. Fara credite, e deosebit de complicat sa lansezi proiecte rezidentiale noi, de amploare", afirma analistul imobiliar Liviu Ureche.
Cat priveste o eventuala revenire pe piata constructiilor, reprezentantii antreprenorilor sunt inca sceptici.  
"Investitorii din segmentul rezidential nu mai sunt foarte interesati sa construiasca, in conditiile actuale. Inca din primul semestru au fost multe proiecte blocate sau anulate, din cauza crizei. In schimb, a aparut un fenomen interesant, persoane fizice construiesc in regie proprie, dar  aceasta tendinta nu poate compensa in aceeasi masura retragerea investitorilor mari. Persoanele fizice construiesc, de obicei, mai incet si atunci cand dispund de lichiditati. Cel putin pana in noiembrie nu sunt semne ca pe segmentul rezidential sunt interesati investitorii sa demareze eventuale proiecte", a precizat Laurentiu Plosceanu, presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor de Constructii – ARACO.  
In primele sapte luni ale anului, s-au eliberat 28.382 autorizatii de construire pentru cladiri rezidentiale, in scadere cu 19,4% fata de perioada corespunzatoare a anului precedent, a anuntat INS. In luna iulie s-au eliberat 4.518 autorizatii pentru construirea de cladiri rezidentiale, din care 64,1% sunt pentru zona rurala.

Cele mai citite

Norvegia vrea să construiască un gard la granița cu Rusia

Norvegia ia în considerare construirea unui gard la granița cu Rusia, potrivit ministrului justiției din țară, Emilie Enger Mehl. Într-un interviu acordat NRK, ministrul...

Ratele la creditele în lei vor crește din octombrie, pe fondul majorării IRCC

Ratele la creditele în lei contractate după 2019 vor înregistra o creștere începând din luna octombrie, ca urmare a majorării Indicelui de Referință pentru...

O strângere de mână i-a adus moartea liderului Hezbollah

Canalul saudit de știri Al Hadath a transmis că un bărbat care a venit din Iran, i-a strâns mâna lui Nasrallah și a uns-o...
Ultima oră
Pe aceeași temă