1.8 C
București
marți, 26 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăSe cauta solutii pentru chiriasii evacuati din casele revendicate

Se cauta solutii pentru chiriasii evacuati din casele revendicate

Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP) cauta solutii pentru chiriasii persoane fizice care vor fi evacuati din casele retrocedate.
Una dintre aceste solutii vizeaza acordarea unei subventii pentru chirie. In prezent se lucreaza la un proiect de lege pentru atenuarea efectelor negative pe care retrocedarea imobilelor le poate avea asupra acestor persoane. Proiectul va fi definitivat pana in toamna si va stabili masuri de protectie pentru chiriasi.

In ceea ce priveste restituirea imobilelor nationalizate, primarii si prefectii sunt obligati sa dispuna masurile necesare pentru ca acest proces sa se rezolve cat mai rapid.
Principalele modificari aduse Legii 10/2001 vizeaza in principal restituirea in natura a imobilelor. Daca acest lucru nu este posibil, pentru ca respectivele constructii au fost demolate sau au intrat in circulatia civila, se vor acorda despagubiri juste si echitabile. Vor fi restituite si imobilele in care isi desfasoara activitatea institutii publice: sediile unor ambasade, partide politice, scoli si spitale. Proprietarii vor fi obligati sa pastreze folosinta cladirii pe perioade cuprinse intre 1 la 5 ani, in functie de destinatia acesteia. Proprietarii vor primi o chirie stabilita prin hotarare de Guvern si vor fi scutiti de la plata impozitului pentru teren si pentru cladire.
In ceea ce priveste masurile reparatorii, acestea se vor face fie prin compensare cu alte bunuri si servicii, fie prin acordarea de despagubiri, in baza noii legislatii.
Ca o noutate, legea a eliminat termenul pentru depunerea actelor doveditoare. Toti cetatenii care doresc, pot depune acte doveditoare pana la solutionarea notificarii.
Potrivit noii legislatii aprobate de Guvern, exista posibilitatea atacarii in instanta a ordinelor si deciziilor conducerilor institutiilor publice privind retrocedarea unor imobile.
Au fost stabilite si sanctiuni contraventionale pentru tergiversarea nejustificata a notificarilor, precum si pentru alte actiuni care pot aduce atingere drepturilor proprietarilor: nerespectarea termenului de incheiere a protocolului in 30 zile de la ramanerea definitiva a deciziei, necomunicarea deciziei, neconvocarea persoanei indreptatite. Vor fi aplicate sanctiuni regiilor autonome, societatilor comerciale, precum si organizatiilor cooperatiste, ministerelor si altor institutii publice centrale, daca nu vor respecta prevederile legale. Sunt stabilite sanctiuni si pentru proprietari, in cazul in care instraineaza imobilele notificate.

Cele mai citite

Cutremur cu magnitudine de peste 6 produs în vestul insulei Honshu din Japonia

Un cutremur cu magnitudinea de 6,2 s-a produs marți în largul coastelor vestice ale insulei Honshu, Japonia, la o adâncime de 8 kilometri, conform...

România, dependentă de importurile de energie

Importurile masive în orele de vârf, când prețurile internaționale sunt ridicate, duc la scumpirea energiei pentru consumatorii finali România se confruntă cu o problemă sistemică...

Ana Maria Bărbosu cere sprijin pentru sport și pledează pentru recunoașterea performanțelor Sabrinei Voinea și Jordan Chiles!

Gimnasta Ana Maria Bărbosu, medaliată cu bronz la sol la Jocurile Olimpice de la Paris, a solicitat investiții mai mari în sport și a...
Ultima oră
Pe aceeași temă