ArcelorMittal Galați renunță unilateral la ultimele 6 luni dintr-un contract-gigant cu Nuclearelectrica din cauza presiunii exercitate de producătorii de energie verde asupra prețurilor.
Nuclearelectrica a trimis un comunicat bursei în care arată că ArcelorMittal Galați a notificat-o că, începând din aprilie, denunță unilateral contractul 27/22.02.2013 înainte de expirarea sa din 30 septembrie 2014. Tranzacțiile cu energie ce urmau să se deruleze până atunci presupuneau livrarea a 592,9 GWh, în valoare de 107,5 milioane lei (181 lei/MWh). Deși în momentul încheierii sale prețul părea avantajos pentru combinat – pe bursa energiei MWh era tranzacționat la peste 230 lei –, scăderea accelerată din ultima vreme, pe fondul presiunii puse de producătorii de certificate verzi, a dus prețul energiei la aproximativ 133 lei/MWh (prețul mediu ponderat la nivelul lunii martie, potrivit declarațiilor OPCOM pentru Agerpres). Cu alte cuvinte, deși în momentul încheierii contractului cu Nuclearelectrica ArcelorMittal amintea prin discountul obținut de binecunoscuții „băieți deștepți“, în ultima parte a derulării sale combinatul preferă să acopere eventualele penalități decât să cumpere energia cu aproape 30% mai scumpă ca pe bursă. Am încercat să aflăm valoarea penalităților asumate de combinatul din Galați, dar fără succes. „Dacă vom avea ceva de comunicat pe acest subiect, o să vă trimitem prin mail“, mi-a spus directorul de comunicare de la ArcelorMittal. Nici Nuclearelectrica nu ne-a oferit un răspuns în timp util. Este interesantă însă părerea lui Remus Borza, reprezentantul Euro Insol, compania care a gestionat insolvența Hidroelectrica – un alt producător mare de energie pus în dificultate de scăderea prețurilor la energia electrică (potrivit mai multor declarații oficiale, costul de producție la Hidroelectrica este de aproximativ 140 lei/MWh).
„E posibil ca ArcelorMittal să-și asume penalitățile, se poate renunța, de exemplu, la echivalentul unei luni de contract pentru a evita să ia 6 luni energie scumpă. Scad prețurile, este supraproducție de energie în România, știți că toate capacitățile instalate de energie verde reprezintă practic încă o Hidroelectrica?“, spune Borza. Acesta a ținut să sublinieze că situația de acum este diferită de cea în care băieții deștepți au cerut despăgubiri de la Hidroelectrica după rezilierea contractelor. „Atunci contractele s-au încheiat cu intenția de a frauda compania și nu aveau penalități incluse, beneficiarii au calculat cât ar pierde dacă se renunță la prețurile stabilite acolo, dar sunt șanse mici să obțină câștig de cauză în final.“