2.6 C
București
sâmbătă, 16 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăScumpirea alimentelor a dus inflatia la 8,61%

Scumpirea alimentelor a dus inflatia la 8,61%

» Indicele preturilor de consum a inregistrat in luna iunie cel mai redus nivel din acest an, de 0,28%, fiind tras in sus de scumpirea fructelor proaspete, a carnii si a combustibililor, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS).

» Fata de anul trecut, fructele proaspete s-au scumpit cu 31,5%, dar in lunile viitoare produsele agroalimentare s-ar putea ieftini.

Desi suntem in plin sezon al fructelor proaspete, acestea s-au scumpit cel mai mult in ultima luna, cu 7,77%, fiind urmate la mare distanta de carnea de porc si de vita, unde scumpirile au fost de 1,96%, respectiv de 1,10%. De asemenea, pe fondul urcarii pretului petrolului la maxime istorice, combustibilii din Romania s-au scumpit cu 1,26%. Preturile marfurilor alimentare au urcat in iunie cu 0,32%, ale produselor nealimentare cu 0,28%, in vreme ce serviciile s-au scumpit cu 0,19%.
"Cresterile mai mari de pret din iunie la fructele proaspete si combustibili au fost compensate totusi de ieftinirile la cartofi (cu circa 5%), oua (cu peste 5%) si alte alimente. Rata anuala a inflatiei pe alimente a ramas la 11,1%, semn ca de acum inainte am putea avea o influenta pozitiva din preturile la alimente. Au fost tari precum Turcia, unde fructele s-au ieftinit cu 3,4%, cu o influenta importanta asupra inflatiei, care a luat-o in jos", a declarat Nicolae Chisdeciuc, economistul-sef al ING Bank Romania.

La sfarsitul lunii iunie inflatia anuala s-a accentuat la 8,61%, avand ca principale motoare scumpirea alimentelor cu 11,77% si a serviciilor cu 8,71%. Un ritm mai temperat de crestere anuala s-a inregistrat pe partea marfurilor alimentare, de 5,87%.

"Desi fructele proaspete au consemnat scumpiri semnificative in iunie, pe viitor potentialul de ieftinire este foarte mare. De asemenea, din iulie majoritatea preturilor produselor agroalimentare ar putea scadea, iar ponderea ridicata pe care o au in cosul de consum va conduce la o dezinflatie in august-septembrie. Surpriza a venit totusi din cursul de schimb, prin ritmul important de apreciere a leului, care va compensa scumpirile la energie din iulie", a declarat Lucian Anghel, economistul-sef al BCR. Fata de tarile cu care ne comparam, stam pe moment cel mai rau, inflatia fiind de 4,6% in Slovacia, de sub 5% in Polonia, de 6,80% in Cehia si de circa 8% in Ungaria, dar in lunile urmatoare situatia s-ar putea imbunatati prin iefitinirea pe plan intern a alimentelor.

Pe fondul cresterilor tarifelor la energie si al majorarilor accizelor la tigari, inflatia anuala ar putea atinge varful in iulie, de circa 9,3-9,7% potrivit analistilor BCR si de 9,4% potrivit analistilor ING Bank.

"Inflatia anuala va atinge maximul in iulie, de 9,4%, dupa care vor urma cateva luni de dezinflatie, astfel ca am putea incheia anul cu o inflatie de 6,5%. Din august incolo vom beneficia de un efect de baza, prin faptul ca in ultimele luni de anul trecut ratele de inflatie au fost ridicate", a spus Chisdeciuc.

Din 2006 incoace s-a imbunatatit semnificativ puterea de cumparare, prin cresterea salariilor peste nivelul inflatiei anuale. Acest lucru si accelerarea creditelor bancare au condus la un exces de cerere din partea populatiei, care a ajuns sa plateasca si cat nu face, a explicat analistul ING Bank. "Fructele prospete s-au scumpit semnificativ nu numai in iunie, dar si in mai (cu circa 6%) si aprilie (cu 5,22%), astfel ca fata de iunie 2007 acestea s-au scumpit cu 31,5%", a spus Chisdeciuc.

Aprecierea sustinuta a leului din ultimele zile, pana la 3,54 lei/euro, va avea o influenta pozitiva asupra inflatiei, dar spre sfarsitul anului este asteptata o depreciere a leului, pana la un nivel de 3,65 lei/euro. "In prezent, asistam la o imbunatatire a sentimentului fata de monedele din regiune, combinat cu dobanzi ridicate si perspective de crestere, iar aprecierea leului ar putea continua pana la sfarsitul lunii iulie, dar nu cred ca va cobori sub 3,50 lei/euro. La urmatoarea sedinta de politica monetara, cel mai probabil BNR va mentine nivelul dobanzii-cheie, ceea ce va deprecia leul, deoarece traderii se asteapta la o crestere a dobanzii. Spre sfarsitul lunii septembrie, cursul de schimb se va situa in jurul a 3,56 lei, iar spre finalul anului prognoza este de 3,65 lei", a conchis economistul-sef al ING Bank.

Comisia Nationala de Prognoza estimeaza pentru sfarsitul acestui an o inflatie de 5,8%. Prognoza de inflatie pentru 2008 a BNR este de 6%.

Cele mai citite

Opoziția conservatoare din Germania îl acuză pe Olaf Scholz de sprijinirea „propagandei” Moscovei

Cancelarul Olaf Scholz este criticat de opoziţia conservatoare din Germania, care l-a acuzat sâmbătă că a contribuit la "propaganda" Moscovei prin apelul său telefonic...

Adriana Bahmuțeanu, amendată la cavoul lui Silviu Prigoană: „Lăsați-mă să-mi plâng copilul!”

Tensiuni la cimitir: fosta soție a omului de afaceri a fost escortată de poliție după ce a adus un omagiu la cavoul familiei. Adriana...

Zelenski declară că războiul cu Rusia se va încheia mai repede sub administrația Donald Trump

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat vineri că „războiul se va încheia mai devreme” sub preşedinţia lui Donald Trump, lăudând ultimele sale contacte cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă