16.6 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăSchimbarea modalitatii de calcul a impozitelor pentru extravilan

Schimbarea modalitatii de calcul a impozitelor pentru extravilan

Impozitul pe terenurile amplasate in extravilanul localitatilor se va constitui in sursa de venit la bugetele locale ale unitatilor administrativ-teritoriale pe raza carora se afla terenurile, a stabilit Guvernul printr-o ordonanta de urgenta. De aceasta sursa de venit vor beneficia cele peste 3.200 de bugete locale, pe raza carora se afla terenurile amplasate in extravilan. Administratiile locale vor avea competenta gestionarii impozitelor platite pentru terenurile extravilane. Decizia privind colectarea impozitului pe terenurile aflate in extravilan la bugetele locale este motivata, pe de o parte, de faptul ca autoritatile administratiei publice locale sunt in posesia bazelor de date privind aceste terenuri, iar, pe de alta parte, de contributia pe care autoritatile locale o pot avea la o colectare eficienta a impozitelor. Potrivit legislatiei in vigoare, impozitul pe terenurile amplasate in extravilanul localitatilor se constituia ca venit la bugetul de stat.
Prin acelasi act normativ adoptat de Guvern, se stabileste ca renta viagera va fi platita de la bugetele locale unde sunt amplasate terenurile rentierilor agricoli. Plata rentei viagere agricole se efectueaza de catre autoritatile administratiei publice locale prin compartimentele de specialitate ale acestora pe baza carnetului de rentier agricol. Potrivit legislatiei in vigoare, de renta viagera agricola pot beneficia persoanele fizice in varsta de peste 62 de ani, care detin in proprietate pana la 10 hectare de teren si care arendeaza terenurile agricole. Renta viagera este in valoare de 50 de euro pe an pentru fiecare hectar de teren agricol dat in arenda si de 100 de euro pentru fiecare hectar de teren vandut. Aceasta suma se adauga celei platite pentru vanzarea terenului agricol.
O alta noutate introdusa de ordonanta de urgenta consta in schimbarea modalitatii de calcul a impozitelor pentru terenurile amplasate in extravilan. Potrivit noilor reglementari, impozitul se stabileste prin inmultirea suprafetei terenului, exprimata in ha, cu suma corespunzatoare stabilita pentru fiecare din cele patru categorii de zone, inmultita cu coeficientul de corectie. Coeficientul de corectie este stabilit in functie de fiecare zona si de rangul localitatii in extravilanul careia este amplasat terenul. Schimbarea consta in stabilirea a patru categorii de zone, stabilite de consiliile locale, spre deosebire de cinci clase de calitate a terenurilor, criteriu folosit in prezent pentru determinarea impozitului.

Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă