16.1 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăScaderea valorilor actiunilor face atractive dividendele

Scaderea valorilor actiunilor face atractive dividendele

» Deoarece SIF-urile au pierdut 90% din valoare in ultimul an, dividendele au ajuns sa conteze foarte mult.

» Titlurile Fondului Proprietatea se tranzactioneaza la 0,10-0,15 lei pe piata neagra, iar dividendul ar putea aduce un randament de 11-16%.

Dividendele propuse de SIF-uri si Fondul Proprietatea sporesc atractivitatea acestor actiuni, deoarece, in contextul deprecierilor puternice din ultimul an, randamentul adus doar de dividende este de 6-12%, cel mai ridicat din ultimii ani. Totusi, SIF-urile si FP au fost la un pas sa nu acorde dividende, deoarece ar fi putut constitui provizioane pe fondul deprecierii activelor. Situatia a fost reglata de un ordin al CNVM, care a permis companiilor sa-si inregistreze deprecierile de active in capitalurile proprii, si nu in contul de profit si pierderi.
Nu intamplator, SIF-urile au castigat in martie 20%, in vreme ce piata s-a apreciat in medie cu 12%. Pana in prezent, doar conducerile a trei SIF-uri au facut publice propunerile de dividende aferente anului 2008. Miercuri vor fi anuntate si ultimele doua propuneri, depre care brokerii estimeaza ca vor fi in linie cu primele trei, din punctul de vedere al randamentului pe actiune.

In ceea ce priveste Fondul Proprietatea, conducerea institutiei ar putea propune actionarilor distribuirea sub forma de dividende a 50% din profitul net pe 2008, ceea ce este echivalent cu dividend brut de 0,0160 lei/actiune, de 2,4 ori mai mare decat in 2007. Raportand la preturile actuale la care se tranzactioneaza pe piata neagra titlurile Fondului Proprietatea (FP), de 0,10-0,15 lei/actiune, randamentul oferit de dividend este de 11-16%, fata de doar 1-2% cat a fost randamentul dividendului pe 2007.
SIF Transilvania (SIF3) propune actionarilor un dividend de 0,03 lei/actiune, care ar aduce cel mai mare randament dintre SIF-uri, de 12,24%. Desi a anuntat un dividend brut tot de 0,03 lei/ actiune, SIF Banat-Crisana (SIF1) ar putea oferi cel mai scazut randament dintre SIF-uri, de numai 6,37%. SIF Muntenia propune actionarilor un dividend de 0,04 lei/titlu, echivalent cu un randament de 8,23%.

Analistii pietei de capital cred ca SIF Moldova (SIF2) si SIF Oltenia (SIF5) vor propune dividende in linie cu celelalte trei SIF-uri. "Probabil conducerile SIF Moldova si SIF Oltenia vor propune acordarea de dividende la fel cu celelalte SIF-uri, in ceea ce priveste randamentul dividendului. si anul trecut, diferentele intre randamente au fost mici", a declarat Marius Pandele, seful departamentului de analiza in cadrul Tradeville (fost Vanguard).
"SIF Oltenia are ceva probleme cu lichiditatile. Daca se va decide distribuirea de dividende, nu cred ca va depasi 0,04 lei/actiune. In cazul SIF Moldova, estimez ca vor propune maxim de 0,03 lei/titlu", a spus Adrian Danciu, analist al Broker Cluj. In cazul in care SIF Moldova  va propune un dividend de 0,04 lei/titlu, randamentul acestuia ar fi de circa 12%, iar daca SIF Oltenia va anunta un dividend de 0,03 lei/titlu, investitorii ar beneficia de un castig de 7,4%.

In 2008, dividendele primite de SIF-uri de la BCR si BRD au constituit o parte importanta din profitul net total, iar in 2009, ponderea acestor dividende s-ar putea majora consistent. "Dividendele de la cele doua banci au reprezentat 55-60% din dividendele incasate de noi de la companiile din portofoliu si circa 70% din profitul net. In 2009, dividendele de la cele doua banci, BCR si BRD, ar putea reprezenta o pondere si mai mare in profiturile nete ale SIF-urilor, in conditiile in care e foarte greu sa valorifici in castig plasamentele facute in perioade de crestere", ne-a declarat Tudor Ciurezu, vicepresedintele SIF Oltenia.
"In 2009, chiar daca vom incasa dividende mai mari de la BCR si BRD, profiturile s-ar putea tempera, deoarece nu prea sunt conditii de vanzare. Un acord cu FMI ar putea genera revenirea ratingului de tara in zona de investment grade. Astfel, ne-am putea astepta la intoarcerea investitorilor straini.", a explicat Petre Pavel Szel, presedintele SIF Muntenia.

Daca actionarii BCR si BRD vor decide distribuirea de dividende reprezentand cel putin 40% din profitul net, SIF-urile ar putea beneficia impreuna de dividende de circa 300 milioane lei.

Cele mai citite

Dialog satiric, partidul Piraților – Academia Catavencu

– Frumos te-ai mai potcovit, prietene! Cum ai făcut rost de piciorul de lemn? – Într-o luptă cu olandezii care nu voiau să mă...

Victorie răsunătoare pentru echipa lui Xavi Pascual în Liga Campionilor!

Fostul antrenor dinamovist Xavi Pascual a obținut o victorie impresionantă la cârma echipei Veszprem, învingând PSG cu scorul de 41-28 în grupele Ligii Campionilor...

Pilonul II de pensii: Ce trebuie să știe participanții despre retragerea fondurilor și continuarea investițiilor

Contribuția la Pilonul II de pensii este reglementată prin lege și reprezintă un procent din salariul brut al fiecărui angajat. În prezent, aceasta este...
Ultima oră
Pe aceeași temă