Sedinta bursiera de miercuri a condus la o noua inversare de tendinta si la o scadere destul de abrupta a cotatiilor, manifestata inca de la deschiderea sedintei. Am avut o piata destul de slab tranzactionata, cu volume reduse ale transferurilor si cu destul de putine ordine de cumparare si de vanzare, ceea ce atesta faptul ca investitorii mici de portofoliu sunt destul de speriati si bulversati de evolutiile bursei din ultimele saptamani si nu mai indraznesc sa adopte o pozitie pana cand lucrurile nu se vor limpezi. Din nou scaderea a fost declansata, cel mai probabil, de corelatia cu bursele externe (si in special cu cele americane, care marti noapte au scazut foarte mult, si cu cele europene, care, contaminate la randul lor de puternicul sentiment negativ existent pe pietele financiare globale, au mers toata ziua pe rosu).
Segmentul SIF-urilor a fost cel mai puternic lovit de aceasta scadere, el fiind de regula primul care reactioneaza si la cresteri, si la scaderi. Actiunile SIF sunt si raman pe mai departe foarte volatile, si de aceea riscul pe termen scurt in tranzactionarea acestor titluri este mai ridicat. Toti cei patru indici au inchis ziua in scadere. Pentru BET-FI scaderea a fost de 2,10%, in vreme ce pentru indicii BET si BET-C aceasta s-a ridicat la circa 2,4-2,8%. Indicele ROTX a scazut mai putin, marcand o depreciere de doar 2,5%.
Surprizele pozitive ale zilei au fost Rompetrol Rafinare Constanta, Rompetrol Well Services si Banca Comerciala Carpatica. Acestea au reusit sa consemneze evolutii neutre sau usoare aprecieri, desi tendinta generala a pietei a fost una puternic negativa. Volumele de tranzactionare pentru acesti doi emitenti au fost insa destul de reduse si, ca atare, tendintele nu pot fi considerate suficient de sugestive. O parte din interesul pentru titlurile RRC poate fi insa explicat prin faptul ca astazi vor fi date publicitatii rezultatele financiare pe semestrul I.
Cei mai tranzactionati emitenti au fost SIF-urile si bancile. Trei dintre cele cinci societati de investitii financiare s-au situat in top 5 din punctul de vedere al lichiditatii de piata.