13.9 C
București
vineri, 24 ianuarie 2025
AcasăInvestigații România LiberăScad preturile! Inflatia, la minimul ultimilor doi ani

Scad preturile! Inflatia, la minimul ultimilor doi ani

Indicele preturilor de consum s-a redus in august pentru a doua luna consecutiv, cu 0,2%, exclusiv pe fondul ieftinirii alimentelor, astfel incat inflatia anuala a coborat la 4,96%, minimul ultimilor doi ani, sub impactul scaderii semnificative a consumului. Produsele alimentare s-au ieftinit cu 1,1% in august, iar pe ultimele 12 luni consemneaza un avans al preturilor cu doar 2,4%, conform INS. Cifrele Statisticii au doar partial acoperire in piete, unde taranii reclama prabusirea vanzarilor cu 20-50% – in ciuda mentinerii preturilor sau chiar a unor reduceri cu 10-40% fata de anul trecut – si dau vina pe supermarketuri. Doar intermediarii de produse agricole de import spun ca vand cu 5-10% mai scump decat anul trecut, pe fondul cresterii cursului de schimb. Presedintele patronatului producatorilor de legume si fructe Romconserv, Aurel Tanase, spune ca preturile la legume si fructe sunt cu 5-10% sub cele din 2008, iar consumul a scazut cu 20-30%.

 

De asemenea, presedintele Federatiei Sindicale din Industria Alimentara, Dragos Frumosu, declara ca importurile de legume si  fructe nu au influentat semnificativ preturile deoarece ponderea acestora in total consum s-a diminuat, pe fondul abundentei de legume si fructe din productia interna, specifica sezonului, si pe fondul sporirii neincrederii populatiei in privinta calitatii produselor din import.
Evolutia preturilor de consum dincolo de asteptarile analistilor creste probabilitatea coborarii inflatiei anuale pana la 4,4% la sfarsitul anului 2009, considera economistul-sef al BCR, Lucian Anghel, care astfel se asteapta ca BNR sa opereze inca doua reduceri ale dobanzii-cheie in acest an, pana la 7,5%. Pe de alta parte, economistul-sef al ING, Nicolaie Chidesciuc, atribuie evolutia din august a inflatiei efectului sezonier si spune ca, pe final de an, sunt riscuri de reinversare a tendintei dezinflationiste.

Din grupa produselor alimentare, in ultimele 12 luni cel mai mult s-a ieftinit uleiul, cu 27%, urmat de fructe, cu 3,5%, conform INS. De asemenea, legumele, painea si laptele au tras in jos inflatia anuala, consemnand cresteri de pret de numai 1-1,5%, respectiv 3,3% fata de august 2008. Singurele produse alimentare care s-au scumpit peste nivelul inflatiei anuale sunt carnea (cu 5,5%) si branza (cu 8,9%).
Chiar daca salariul mediu a inregistrat in ultimul an o crestere de 6,3%, depasind nivelul inflatiei anuale, masa salariala este in usoara scadere, pe fondul reducerii numarului angajatilor. Preturile la marfurile nealimentare si tarifele la servicii s-au majorat cu peste 0,3% in august, iar pe ultimele 12 luni au avansat cu 4,8%, respectiv 10,8%.

"Piata alimentara a fost cea mai eficienta in temperarea inflatiei si are ponderea cea mai mare in cosul de consum. Desi consumul de produse alimentare a scazut mai putin decat in celelalte grupe – produse nealimentare si servicii –, acesta s-a reflectat cel mai bine in evolutia preturilor. Exista si unele rigiditati, vezi preturile la apa, canal, salubritate, care au urcat cu 11,2% in acest an, desi e criza. Pe final de an vom avea un efect de baza pozitiv pentru inflatie, care luna de luna ar trebui sa se reduca", a completat Anghel.
"Daca ne uitam la inflatia Core-2 (fara preturile volatile la alimente, combustibili si preturile reglementate), aceasta a continuat sa urce in august, desi ar fi trebuit sa reflecte cererea, care e in scadere. Anul agricol 2009 nu e la fel de bun ca 2008, iar acest lucru ar trebui sa se vada in cresterea preturilor in ultimele luni din an, ceea ce ar putea reinversa tendinta dezinflationista", a explicat Chidesciuc.

Cele mai citite

Generația Z, tot mai interesată de criptomonede după realegerea lui Donald Trump

Realegerea lui Donald Trump la președinția SUA a marcat un moment de cotitură pentru piața criptomonedelor, potrivit unui studiu realizat de Bitget. Generația Z se...

Transparență salarială obligatorie din 2026: Candidații vor cunoaște salariile înainte de interviu

Începând de anul viitor, candidații care își caută un loc de muncă în România vor avea acces la informații clare despre salarii încă din...

Bulgaria renunță la planul de aderare la zona euro în 2026

Ministrul Finanțelor, Temenuzhka Petkova, a confirmat că nu va solicita rapoarte extraordinare de convergență din partea Comisiei Europene și a Băncii Centrale Europene, deși...
Ultima oră
Pe aceeași temă