» CA al BNR a redus cu 0,5 puncte rata dobanzii de politica monetara, la nivelul de 7,5% pe an.
» Reprezentantii bancilor comerciale estimeaza ca dobanzile vor intra pe o tendinta descendenta.
Consiliul de administratie al Bancii Nationale a redus, in prima zi a acestei saptamani, cu 0,5 puncte rata dobanzii de politica monetara, de la 8% la 7,5% pe an. Aceasta este a doua taiere de dobanda de la inceputul anului.
"Avand in vedere scaderea apreciabila a ratei inflatiei, reducerea ratelor dobanzilor este un demers firesc, chiar daca o reducere de 1,25 de puncte procentuale, in mai putin de doua luni, pare usor indrazneata. Impreuna cu celelalte masuri adoptate de curand de Banca Nationala pentru relaxarea conditiilor de creditare in cazul persoanelor fizice, reducerea ratelor dobanzilor se va repercuta in timp asupra dobanzilor la credite, ca si a acelora la depozite. Anticipez ca, pe parcursul anului, cresterea competitiei va determina si reducerea marjelor dintre dobanzile la credite si cele la depozite, in avantajul clientilor bancilor", ne-a declarat presedintele Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC), Eugen Radulescu.
Piata a reactionat
Decizia bancii centrale s-a resimtit imediat in piata interbancara. Astfel, ieri dimineata tranzactiile din aceasta piata se derulau la dobanzi cuprinse in intervalul de 7,4-7,8%. "In acest context, se poate anticipa ca efect o coborare a nivelurilor de dobanda atat la depozite, cat si la credite, cu amplitudine evident mai mare pe partea de depozite si ceva mai mica pe partea de credite. Aceste reduceri nu vor fi probabil prea mari, se vor situa undeva intre 0,25% pana la 0,75%, in functie de nivelul de dobanda practicat de fiecare banca si de politica fiecarei banci", ne-a declarat purtatorul de cuvant al Bancii Comerciale Romane, Cornel Cojocaru.
Rezervele minime obligatorii, la acelasi nivel
Banca centrala a hotarat totodata sa mentina nivelul actual al ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit, respectiv 40% pentru resursele in valuta si 20% pentru cele in lei. In acest context, presedintele CEC este de parere ca "o miscare mai semnificativa pe segmentul dobanzilor va fi posibila insa doar atunci cand banca centrala va reduce si rezervele minime obligatorii, aflate la un nivel ce plaseaza bancile din tara intr-o situatie competitiva dezavantajoasa, in raport cu bancile straine".
"In procesul de reducere a dobanzilor, decizia bancilor este influentata de doua elemente, si anume evolutia peste asteptari a inflatiei si reducerea dobanzii de politica monetara de doua ori in doua luni. In acest moment este evident ca dobanzile practicate de banci sunt real pozitive. Deciziile pe care le vor lua bancile in ceea ce priveste reducerea dobanzilor vor lua in calcul previziunile proprii asupra inflatiei. Asa cum a aratat si Banca Centrala, exista elemente de incertitudine in ceea ce priveste sustenabilitatea procesului dezinflationist", ne-a declarat presedintele Bancpost, Mihai Bogza.
Scaderea inflatiei
BNR anticipeaza ca rata medie anuala a inflatiei va cobori, in perioada imediat urmatoare, la nivelul de 5%, fata de 6,56% cat s-a inregistrat la finele anului trecut.
"Evaluarile statistice indica o consolidare a procesului de dezinflatie, care este previzionata a se reflecta in reducerea ratei medii anuale a inflatiei pana la nivelul de 5% in perioada imediat urmatoare", considera reprezentantii CA al BNR.