-1.6 C
București
duminică, 19 ianuarie 2025
AcasăInvestigații România LiberăSankt Petersburg, oraşul palatelor

Sankt Petersburg, oraşul palatelor

Dacă vrei să vezi cum trăiau ţarii Rusiei, să te plimbi pe aceleaşi străzi pe care ieşeau odată la promenadă scriitori celebri precum Dostoievski sau Puşkin şi să vizitezi cele mai frumoase catedrale ortodoxe ale lumii, trebuie să mergi la Sankt Petersburg.

Piter, cum îl alintă localnicii, este un oraş în care nu te vei plictisi nici măcar o clipă. Asigu­ră-te că stai măcar o săptămână, ca să ai timp să treci în revistă toate obiectivele turistice importante.

Al doilea oraş ca mărime din Rusia şi al patrulea din Europa, Sankt Petersburg este supranumit „Veneţia Nordului”, datorită Râului Neva, care îi dă o notă inconfundabilă, cu nenumăratele sale canale, poduri şi cheiuri de granit.

Probabil cea mai bună perioadă pentru a vizita oraşul este între sfârşitul lunii mai şi începutul lunii iulie, în timpul „nopţilor albe”, când soarele aproape că nu apune şi o lumină blândă scaldă nopţile. Această atmosferă magică a fost descrisă de Dostoievski în romanul său „Nopţile albe”.

Religie, istorie şi cultură

Sankt Petersburg este un oraş al palatelor. Cel mai cunoscut este însă Palatul de iarnă, fosta reşedinţă a ţarilor, o clădire uriaşă, cu interioare de un lux orbitor, care astăzi găzduieşte Muzeul Ermitaj.

Peste 60.000 de piese sunt expuse în aproximativ 1.000 de încăperi, iar trei milioane de obiecte sunt păstrate în rezerva muzeului. Potrivit statisticilor, pentru a parcurge toate sălile ai nevoie de trei luni. Printre operele expuse se numără lucrări de Rembrandt, Rubens, Ma­tisse, Gaugguin, Leonardo da Vinci şi Pablo Picasso. Coada de turişti care aşteaptă să cumpere un bilet de intrare la Ermitaj se formează din zorii zilei şi se întinde pe câteva zeci de metri, deci înarmează-te cu multă răbdare.

Odată ajuns în Piter, nu rata Catedrala Sfântul Isaac, care are una dintre cele mai mari cupole din lume, construită în 40 de ani. Alte biserici spectaculoase sunt Kazan, copiată după Basilica Sfântul Petru din Vatican, şi Biserica Mântuitorului pe Sângele Vărsat, un monument grandios, în stil vechi rusesc, care marchează locul în care a fost asasinat Alexandru al II-lea, ţar al Rusiei. În plus, deşi este leagănul religiei ortodoxe, Sankt Petersburg găzduieşte cea mai mare moschee din Europa, construită după modelul uzbek.

Dacă după o zi plină de vizitat muzee şi plimbări prin oraş vrei să te relaxezi, cumpără-ţi un bilet la Teatrul Mariinski, cunoscut şi sub vechiul nume „Teatrul de Operă şi Balet Kirov”, care a transformat oraşul în capitala mondială a baletului.

Poate unul dintre cele mai cunoscute simboluri ale oraşului este statuia ecvestră a lui Petru cel Mare din Piaţa Senatului. Un alt obiectiv turistic important este Fortăreaţa Sfinţii Petru şi Pavel, fosta închisoare pentru deţinuţii politic, situată în centrul oraşului, cu vedere amplă asupra Râului Neva. Rezervă-ţi timp şi pentru o plimbare pe Nevski prospect, cea mai renumită stradă din oraş. Ai grijă însă: pe lângă numeroasele buticuri, restaurante, cafenele la modă, foarte scumpe, magazine de haine, librării şi chioşcuri cu suveniruri, sunt foarte frecvenţi şi hoţii de buzunare.  

Cât te costă un sejur în Sankt Petersburg

Deşi Rusia se află în topul celor mai scumpe ţări din lume, preţurile din Petersburg sunt însă comparabile cu cele din Bucureşti. Spre exemplu, o masă completă într-un restaurant, cu tot cu băuturi, pentru o persoană costă în jur de 500 de ruble (50 de lei). Intrarea la metrou, situat la 60 de metri adâncime, cea mai mare din lume, costă 20 de ruble, un bilet de tramvai – 12 ruble, iar intrările la muzee – între 10 şi 30 de euro pentru străini. O excursie pe Râul Neva porneşte de la 25 euro. Costul unui sejur de opt zile în Sankt Petersburg este între 1.300 şi 2.000 de euro de persoană, în sejur fiind incluse transportul cu avionul şi cazarea la hotel de trei sau patru stele. Atenţie, la bugetul excursiei în Sankt Petersburg trebuie să adaugi şi costul vizei, aproximativ 40 de euro.

Sankt Petersburg este un oraş al palatelor. Cel mai cunoscut este însă Palatul de iarnă, fosta reşedinţă a ţarilor, o clădire uriaşă, cu interioare de un lux orbitor, care astăzi găzduieşte Muzeul Ermitaj.

Elena David
Elena David
Elena David, redactor Rl online
Cele mai citite

CSM București a trecut în stil de mare echipă de Krim Mercator Ljubljana cu 36-23

CSM București a învins echipa slovenă Krim Mercator Ljubljana cu scorul de 36-23 (17-8), sâmbătă, în Sala Polivalentă ''Ioan Kunst-Ghermănescu'', în Grupa A a...

Un avion TAROM care urma să ajungă de la București la Tel Aviv a fost ținut la sol

Un avion, care urma să decoleze pe ruta București-Tel Aviv, a fost ținut la sol, după ce în timpul inspecției tehnice de dinaintea zborului...
Ultima oră
Pe aceeași temă