Guvernul va discuta, in sedinta de astazi, un proiect de ordonanta de urgenta de modificare a Legii 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat. Proiectul prevede sanctiuni mai dure pentru toti cei implicati in marketingul fondurilor de pensii si care incalca legislatia.
"Aceste practici vor fi sanctionate cu amenzi intre 10.000 si 50.000 de lei sau chiar cu inchisoare daca se dovedeste ca pentru a convinge un angajat sa adere la un fond i s-a oferit si altceva in afara de informatiile corecte despre acel fond", a spus Mircea Oancea, presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private. Pana in prezent, Comisia a autorizat 150.000 de agenti de marketing care vor incerca sa determine circa trei milioane de persoane sa adere la unul din fondurile de pensii private autorizate, in perioada initiala de patru luni, de aderare in sistem. In piata pensiilor private exista temeri ca, dupa epuizarea portofoliului teoretic de 20 de participanti la un agent de marketing, agentul va incerca sa convinga si prin "alte mijloace" un potential participant sau ca acel participant sa semneze de mai multe ori, pentru fonduri de pensii diferite.
Patru milioane de pliante informative
Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private va distribui prin posta, incepand de joi, patru milioane de pliante informative despre pensiile private, a declarat, ieri, la o conferinta despre pensiile private, presedintele CSSPP, Mircea Oancea.
Pliantele vor fi distribuite potentialilor participanti in sistem, persoane sub 45 de ani asigurate in sistemul public de pensii, ale caror date de contact au fost puse la dispozitia CSSPP din evidentele Casei Nationale de Pensii si alte Drepturi de Asigurari Sociale (CNPAS).
Pliantul care va fi difuzat prin posta va cuprinde informatiile de baza, cadrul general de functionare al sistemului de pensii private, elementele sale de siguranta si alte date necesare viitorilor participanti pentru a intelege mecanismele acestui sistem. De asemenea, vor fi evidentiate si beneficiile sistemului.
Presedintele CSSPP a precizat ca aceasta campanie de informare a avut intarzieri din cauza procedurilor mai speciale privind achizitiile, dar si datorita conditiilor in care legislatia privind pensiile private obligatorii a fost definitivata abia la sfarsitul anului 2006.
Oancea a recomandat viitorilor participanti in sistem sa aleaga un fond de pensii in momentul in care considera ca sunt suficient informati si sa nu semneze aderarea la un fond sub presiune sau la sugestia angajatorului. Angajatii care considera ca le sunt incalcate drepturile de a opta pentru fondul dorit pot sesiza CSSPP.
Perioada de aderare la fondurile de pensii private obligatorii a inceput pe 17 septembrie 2007 si va dura pana in 17 ianuarie 2008. Cei care aveau obligatia sa adere la un astfel de fond, respectiv persoanele sub 35 de ani, si nu au facut-o in acest termen vor fi repartizati aleatoriu la unul din fondurile autorizate.