29.2 C
București
luni, 8 iulie 2024
AcasăInvestigații România LiberăSă se teamă de Fisc microîntreprinderile?

Să se teamă de Fisc microîntreprinderile?

Controalele Fiscului vor fi mai relaxate în privinţa impozitului pe dividende decât în cazul impozitului pe profitul microîntreprinderilor.

 

Deţinătorii de microîntreprinderi mai au două săptămâni la dispoziţie pentru a alege între impozitul de 16% pe profit şi impozitul, reintrodus la finele anului trecut, de 3% pe venituri. În oricare dintre variante, persoanele fizice înregistrate ca acţionari vor plăti în continuare şi impozitul de 16% pe dividendele obţinute la finele anului. Totuşi, spun specialiştii chestionaţi de RL, organele fiscale ar putea închide ochii mai uşor în ceea ce priveşte impozitul pe dividende decât în cazul impozitului pe profit. „În cazul firmelor care aleg să plătească impozit de 3% pe venit, fiscul este interesat în primul rând de cifra de afaceri, de venituri şi mai puţin de cheltuielile firmei respective. Nu cred că ANAF va pierde prea mult timp cu verificările în ceea ce priveşte cheltuielile deductibile. Probabil că va face controale ceva mai relaxate în ceea ce priveşte impozitul pe dividende”, spune Ionuţ Simion, partener servicii de consultanţă fiscală şi juridică al PricewaterhouseCoopers România.

Control „adiacent” la dividende

Motivaţia tehnică ne-o aduce Luminiţa Ristea, partener Consulting R Group, membru NEXIA.  „Impozitul pe dividende se reţine prin stopaj la sursă de către firme. Nu intră în atribuţia persoanei. Nu va fi un control special pentru dividende. În momentul controlului la societate, ANAF poate verifica şi situaţia plăţii impozitului pe dividende. El nu se plăteşte de către persoana fizică, ci de către firmă.”, spune consultantul fiscal. Specialiştii NEXIA au identificat şi câteva ambiguităţi în ordonanţa de urgenţă care reintroduce impozitul pe venitul microîntreprinderilor. „Precizările făcute de Guvern, deşi binevenite, nu fac parte din sfera actelor normative din sistemul de drept român (legi, ordonanţe, hotărâri de guvern, ordine ale miniştrilor). Nu pot să nu remarc faptul că necesitatea apariţiei precizărilor se datorează faptului că textul de lege modificator nu a lămurit situaţia o dată cu adoptarea lui.”, punctează avocatul Dinu Petre, partener al Cunescu, Balaciu şi Asociaţii, membră al NEXIA.

Ce trebuie ştiut

Se încadrează la categoria microîntreprinderi şi pot opta pentru impozit pe venit firmele care au între 1 şi 9 angajaţi, care au venituri anuale de maximum 100.000 de euro şi care au ca acţionari alte persoane decât statul sau autorităţile publice.

Impozitul pe venit devine avantajos în detrimentul celui pe profit atunci când câştigurile microîntreprinderii depăşesc 18,75% din încasări.

Persoanele care au calitatea de acţionar al microîntreprinderii datorează, teoretic, şi impozitul de 16% pe dividende, însă în practică Fiscul controlează mai degrabă adiacent plata acestei obligaţii.

Cele mai citite

Euro în scădere, pe fondul pregătirilor pentru blocajul post-electoral din Franța

Moneda euro a alunecat duminică, după ce proiecțiile de la alegerile din Hexagon, au indicat o evoluție neașteptat de puternică pentru Noul Front Popular de...

Primarul din Costinești, ales la o diferență de 12 voturi

Dumitru Jeanu, candidatul Partidului Social Democrat, a câștigat alegerile pentru Primăria Costinești, devansându-l pe principalul său contracandidat, Gheorghe Mechenici de la PNL, cu doar...

Vânzările de mașini electrice se prăbușesc în Germania

Pe piața auto din Germania, electricele pierd teren, dar cresc în popularitate cele diesel și hibrid Statisticile din prima jumătate de an, arată un tablou...
Ultima oră
Pe aceeași temă