Leul greu a devenit realitate din prima zi a acestei luni. Bancile au livrat romanilor inca din primele secunde ale zilei de 1 iulie banii cei noi. Chiar daca nu sunt atat de multi pe cat ne-am dori, chiar daca unii dintre noi inca nu i-am vazut si nu i-am simtit in buzunar, cu totii stim ca vremea zecilor de mii a trecut.
Pana acum, cel putin in magazinele de cartier, vanzatorii nu spun preturile in lei grei. Afisajul in aceste magazine pastreaza leul vechi pe primul loc. In piete, situatia e chiar hilara. Afisaje duale, doar pentru preturile in lei vechi care nu dau cu virgula in lei noi. Doar marile magazine actioneaza conform legii. Pana la urma, e o problema de mentalitate. Si a vanzatorilor, si a cumparatorilor. E ceva obisnuit sa spui 10.000 de lei decat 1 leu. Probabil, pe acest rationament s-au bazat si cei care, cu doua zile inainte de momentul denominarii, aveau doar preturi in lei grei, rotunjite in plus. Cei mai conteaza 500 de lei vechi in plus? Primii care au actionat in acest mod au fost taximetristii. In data de 29 iunie, taxiuri ale companiei Leone circulau cu ceasurile setate pe un tarif de 1 leu pe kilometru, desi pe portiera era afisat un pret de sub 10.000 lei. Explicatia soferului, destul de subtire si nesustinuta de realitate, a fost ca ceasurile nu pot fi setate pe tarife de sub 1 leu. Despre faptul ca circula pe un tarif in lei grei cu doua zile inainte de momentul denominarii – nici o explicatie.
In hipermarketuri, preturi psihologice si in lei noi
La Carrefour Orhideea, dimineata de ieri era una obisnuita. Aglomeratia nu era mai mare decat de obicei, iar oamenii nu se minunau foarte tare cand ajungeau la casa si primeau restul combinat – in bancnote vechi si moneda noua. Simona Vasile, directorul Departamentului Casa, ne-a explicat ca hipermarketul a fost alimentat din timp cu numerar nou, dar numai in moneda, pentru a se putea da rest clientilor. „Pana acum, clientii nostri nu au venit cu lei noi. Noi insa cand le platim restul folosim si moneda noua”, ne-a spus oficialul Carrefour. Aceasta a precizat ca nu au fost operate rotunjiri de preturi in defavoarea clientilor. De altfel, afisajul este si in moneda noua si in cea veche, astfel incat clientii pot calcula daca rotunjirile au fost facute in sus sau in jos. Desi la casieriile din Carrefour se plateste in lei vechi si se da rest in lei noi, nu se pierde mai mult timp decat pana acum. „Personalul nostru a fost la numeroase cursuri de pregatire in perioada care a precedat denominarea, asa ca nu am avut probleme in manuirea concomitenta a numerarului nou si a celui vechi”, spune Simona Vasile.
La sediul BRD-Groupe Societe Generale din cadrul complexului Orhideea, o coada obisnuita pentru aceasta unitate. „Astazi nu avem mai multi clienti decat de obicei. De regula, cei care asteapta au venit pentru credite, fie sa obtina unul, fie sa-si achite ratele”, ne spune Mihaela Andreescu, consilier clientela. Atat unitatea BRD, cat si unul dintre cele doua bancomate ale bancii aflate in complexul Orhideea au fost alimentate cu numerar nou. La bancomatul care livreaza bani noi, oamenii zambesc cand citesc afisajele, parca cumva neincrezatori. Curiozitate, scepticism, neincredere, cam acestea sunt starile prin care trece cel care-si asteapta banii ceruti aparatului. In clipa in care acestia isi fac aparitia prin fanta ATM-ului, mana se intinde grabita spre ei si fata omului se relaxeaza. In sfarsit, are buzunarul mai greu.
In piata, leul vechi este mai cautat decat cel nou
Ieri dimineata, in Piata Matache, preturile erau afisate si in lei vechi, si in lei grei, doar daca prin taierea zerourilor nu reiesea un pret cu virgula. De exemplu, rosiile de 20.000 lei kilogramul aveau afisat si pretul de 2 lei. In schimb, cartofii de 7.000 lei kilogramul sau rosiile de 15.000 lei nu aveau afisate si preturile in lei noi. Motivatia am aflat-o destul de repede – taranii nu stiu „sa vanda in lei noi”. „Eu rosiile astea de 15.000 lei nu le dau”, ne spune o batrana. „Nu stiu sa dau rest si, ca sa nu ma incurc, nu le vand daca imi dati bani noi. Sa-mi faca copiii un tabel cu preturile pe care le am si sa imi treaca cat trebuie sa dau rest si cum sa primesc banii, si pe urma am sa vand”, spune femeia. De fapt, cand am intrebat-o cat costa kilogramul in lei noi, batrana nu a stiut sa raspunda. Asa ca cine vrea rosii de 15.000 lei kilogramul trebuie sa plateasca, in Piata Matache, doar cu bani vechi ca sa le poata manca.
La una dintre tarabele pe care erau expusi cartofi cu un pret de 7.000 lei kilogramul i-am oferit taranului patru monede de 10 bani, doua a cate 5 bani si cateva de 1.000 lei. A durat ceva timp pana cand cel care vindea cartofii a inteles ca trebuie sa primeasca si moneda noua, si moneda veche. Cu toate acestea, cand a vazut cele doua monede de 5 bani aproape ca si-a scuipat in san si a facut si-o cruce mare: „Eu p-astea nu le primesc”. Cativa dintre vecinii de taraba vin si-i spun batranului ca trebuie sa primeasca banii. Dar cu monedele noi nu se faceau 0,70 bani, asa ca mi-a spus ca nu poate sa-mi vanda cartofii daca ii dau si monede vechi. Pana la urma, omul a inteles si, dupa vreo 10 minute de facut monetar, mi-a comunicat diferenta pe care trebuia sa i-o platesc in lei vechi.
Taranii spun ca ei nu vor rotunji preturile la marfurile pe care le vand doar ca sa nu le mai dea cu virgula si sa nu se mai incurce in calcule, dar ca nici nu vor putea deocamdata sa dea rest in lei noi, pentru ca nu au.